LIETUVOS KREPŠINIO LYGA (LKL)

KREPŠINIS KOMANDOS TVARKARAŠTIS IR REZULTATAI TURNYRINĖ LENTELĖ 

Lietuvos krepšinio lyga (LKL) – aukščiausio lygio Lietuvos vyrų krepšinio komandų čempionatas. LKL pirmenybės kol kas turi tik du čempionus – Kauno „Žalgirį“ ir Vilniaus „Rytą“.

LKL buvo įkurta 1993-aisiais, balandžio mėnesį ir nuo to laiko, sistema buvo tobulinama kiekvieną sezoną. Visgi, pagrindiniai lygos nuostatai liko nepakitę ir sezonas susidaro iš dviejų etapų: reguliariojo sezono ir atkrintamųjų varžybų.

Dar iki 2004-05 metų sezono LKL pirmenybėse buvo įvestas vos trijų legionierių limitas, tuomet jis buvo padidintas iki keturių ir šis nuostatas laikėsi iki 2007-ųjų. Tiesa, šiais metais žaidėjai iš Latvijos ir Estijos nebuvo laikomi legionieriais. Na, o nuo 2007-ųjų metų LKL priėmė sprendimą, kad rungtynėms turi būti registruoti nemažiau 7 lietuviai ir ne daugiau kaip 5 užsieniečiai krepšininkai.

Nuo 2010-11 metų sezono buvo pradėta naudoti iškritimo sistema, kai paskutinę vietą reguliariajame sezone užėmusi komanda krisdavo laipteliu žemyn – Nacionalinę krepšinio lygą (NKL). Tiesa, dažnu atveju ši taisyklė nebūdavo pritaikyta, kadangi iš NKL turinti pakilti komanda neatlikdavo reikalingų LKL nuostatų, tad silpniausia aukščiausios lygos ekipa išsaugodavo savo vietą.

LKL reguliariajame sezone sistemą keitė ne kartą. Komandom yra tekę žaisti po du mačus su kiekviena varžove, yra tekę žaisti po keturis kartus, o pastaruoju metu nusistovėjo sistema, kai komandos su kiekvienu varžovu sužaidžia po tris susitikimus.

Atkrintamosios, kurios prasideda nuo ketvirtfinalio etapo, vyksta nevienodai. Ketvirtfinalyje komandos žaidžia iki dviejų pergalių, o pusfinalyje, didžiajame finale ir serijoje dėl trečios vietos, komandos žaidžia iki trijų pergalių.

 

LIETUVOS KREPŠINIO LYGOS (LKL), APŽVALGOS, PROGNOZĖS