Olimpinės žaidynės – krepšinis 2024: komandos, formatas, tvarkaraštis ir galimi Lietuvos varžovai

Paryžiaus Olimpinių žaidynių krepšinio turnyras, kaip ir įprastai, sulauks didžiausio krepšinio žvaigždyno iš viso pasaulio.

12 geriausių pasaulio krepšinio rinktinių bus suskirstytos į tris grupes po keturias komandas. Tiesa, iš 12 ekipų kol kas yra aiškios tik aštuonios, o likusios keturios paaiškės per atrankos turnyrus, kurie vyks Graikijoj, Ispanijoje, Latvijoje ir Puerto Rike.

Visa informacija apie Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro atranką.

OLIMPINIŲ ŽAIDYNIŲ LAŽYBOS

Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro dalyviai

Kol kas tik aštuonios komandos turi bilietus į Olimpines žaidynes. Septynios ekipos į žaidynes pateko per praėjusių metų pasaulio čempionatą, kai tuo tarpu Prancūzija žaidynėse dalyvaus kaip šeimininkė.

Į Olimpine žaidynes pateko pasaulio čempionato geriausia Afrikos komanda, geriausia Azijos rinktinė, geriausia Okeanijos rinktinė bei po dvi stipriausias Šiaurės Amerikos bei Europos rinktines.

Pasaulio čempionate vietą į Olimpines žaidynes iškovojo Afrikos atstovas Pietų Sudanas, Azijos rinktinė Japonija, Okeanijos atstovė Australija, mažajame planetos pirmenybių finale žaidusios Šiaurės Amerikos rinktinės Kanada ir JAV bei Europos atstovės bei pasaulio vicečempionė Serbija ir pasaulio čempionė Vokietija.

Visas komandų sąrašas:

  • Prancūzija (šeimininkė)
  • Pietų Sudanas (Afrika)
  • Kanada (Šiaurės Amerika)
  • JAV (Šiaurės Amerika)
  • Japonija (Azija)
  • Vokietija (Europa)
  • Serbija (Europa)
  • Australija (Okeanija)

Likusios keturios komandos paaiškės per atrankos turnyrus, kurie vyks Ispanijoje, Latvijoje, Graikijoje ir Puerto Rike. Kiekvieno atrankos turnyro nugalėtoja pateks tiesiai į Olimpinių žaidynių grupių etapą.

Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro grupės

A grupė

Australija

Kanada

Atrankos Ispanijoje nugalėtoja

Atrankos Graikijoje nugalėtoja

 

B grupė

Prancūzija

Vokietija

Japonija

Atrankos Latvijoje nugalėtoja

 

C grupė

Serbija

Pietų Sudanas

JAV

Atrankos Puerto Rike nugalėtoja (galimai Lietuva)

Po burtų traukimo ceremonijos, visos akys iškart nukrypo į A grupę. Joje susitiks itin galingos komandos, jeigu atrankas laimės jų favoritai.

NBA desantu perpildyta Australija, žvaigždžių kupina ir pačius aukščiausius tikslus sau kelianti Kanada bei galimai su Gianniu Antetokounmpo priešaky Graikija ir Europos čempionė Ispanija. Visgi, taip nutiks jeigu pastarosios ekipos laimės atrankos turnyrus namuose.

B grupėje manoma, kad susitiks kiek silpnesnės rinktinės. Žaidynių šeimininkė Prancūzija ir pasaulio čempionė Vokietija bus ryškios favoritės. Tuo tarpu Azijos atstovė Japonija ir Latvijos atrankos favoritė Latvija, turėtų būti grupės autsaiderės.

Tuo tarpu C grupėje, aiškiausia favorite yra laikoma JAV, kuri pasiruošusi susigrąžinti stipriausios pasaulio krepšinio rinktinės vardą. Visada grėsminga ir dėl medalių kovojanti Serbija yra laikoma antrąja stipriausia grupės ekipa. Tuo tarpu Puerto Riko atrankos favoritė Lietuva, manoma, kad bus trečia stipriausia ekipa, kai tuo tarpu Pietų Sudanas, turėtų, užimti paskutinę vietą.

Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro formatas

Olimpinėse žaidynėse dvylika komandų bus suskirstytos į tris grupes po keturias komandas. Į ketvirtfinalį pateks po dvi stipriausias kiekvienos grupės rinktines bei dvi geriausią rezultatą parodžiusias trečiąsias vietas. Tai reiškia, kad į ketvirtfinalį nepateks tik keturios komandos.

Ketvirtfinalio poros bus sudarytos komandas suskirsčius į pajėgumo krepšelius. Dvi stipriausios komandos pateks į stipriausią krepšelį, tuomet 3-4 geriausią rezultatą parodžiusios ekipos į antrąjį ir t.t.

Tuomet bus traukiami burtai: pirmojo krepšelio komandos žais su ketvirto krepšelio komandomis, o antrojo su trečiuoju krepšeliu. Tiesa, komandos negalės ketvirtfinalyje žaisti, jeigu žaidė ir grupių etape kartu. Įdomu tai, kad buvo priimtas sprendimas, jog pirmojo krepšelio komandos, jeigu abi pateks į pusfinalį, taip pat negalės žaisti tarpusavyje ir bus padalintos į skirtingus pusfinalius.

Olimpinių žaidynių krepšinio turnyro tvarkaraštis

Data Komanda Komanda
Liepos 27 d. Australija Atrankos Ispanijoje nugalėtoja
  Atrankos Graikijoje laimėtoja Kanada
  Prancūzija Atrankos Latvijoje nugalėtoja
  Vokietija Japonija
Liepos 28 d. Serbija USA
  Pietų Sudanas Atrankos Puerto Rike nugalėtoja
Liepos 30 d. Kanada Australija
  Atrankos Ispanijoje nugalėtoja Atrankos Graikijoje nugalėtoja
  Japonija Prancūzija
  Atrankos Latvijoje nugalėtoja Vokietija
Liepos 31 d. Atrankos Puerto Rike nugalėtoja Serbija
  JAV Pietų Sudanas
Rugpjūčio 2 d. Australija Atrankos Graikijoje nugalėtoja
  Kanada Atrankos Ispanijoje nugalėtoja
  Prancūzija Vokietija
  Japonija Atrankos Latvijoje nugalėtoja
Rugpjūčio 3 d. Serbija Pietų Sudanas
  Atrankos Puerto Rike nugalėtoja JAV
Rugpjūčio 6 d. Ketvirtfinaliai 12:00 val., 15:30 val., 19:00 val., 22:30 val.
Rugpjūčio 8 d. Pusfinaliai 18:30 val., 22:00 val.
Rugpjūčio 10 d. Rungtynės dėl trečios vietos 12:00 val.
  Finalas 22:30 val.