KREPŠINIS

LKL EUROLYGA PASAULIO ČEMPIONATAS

Krepšinis – komandinė sporto šaka, kuri buvo išrasta 1891 m., gruodžio 21 d., Masačusetse, JAV. Šios sporto šakos atradėju tapo daktaras Džeimsas Neismitas, o neilgai trukus, 1936 m., krepšinis tapo ir Olimpine sporto šaka. Krepšinio tėvas, kanadietis Dž. Neismitas pats tapo liudininku, kai jo išrastas žaidimas tapo olimpine sporto šaka.

Dar sporto pradžioje, buvo naudojamas paprastas futbolo kamuolys ir krepšiai su dugnu, tad po kiekvieno tikslaus metimo kamuolį reikėjo išimti iš krepšio. Pačių pirmųjų krepšinio rungtynių rezultatas buvo 1:0.

Krepšinis į Lietuvą atvyko 1921 m., o jos pradininkais tapo Lietuvos Fizinio lavinimosi sąjungos sportininkai. Pirmosios krepšinio rungtynės Lietuvoje vyko Kaune, 1922 m., tarp Kauno rinktinės ir LFLS.

Dar 1921 m. pradėtas darbas populiarinti krepšinį yra pasiekęs savo piką – po daugiau negu 100 metų krepšinį žino kiekvienas Lietuvis ir šiuo sportu gyvena. Krepšinis užvaldė lietuvių širdis ir ši sporto šaka tapo antra šalies religija.

Lietuvos krepšinio istorijoje nestinga įspūdingų pergalių. Lietuvos nacionalinė vyrų krepšinio rinktinė Olimpinėse žaidynėse turi net tris bronzos medalius bei iškovotas dvi ketvirtas vietas. Pasaulio čempionate Lietuvos rinktinė 2010-aisiais taip pat į savo kolekciją pridėjo bronzos medalį, o Europos čempionatuose iškovojo tris aukso, tris sidabro ir vieną bronzos medalį.

Lietuvos moterų rinktinė taip pat apdovanojimų savo sąskaitoje taip pat turi – Europos čempionatuose yra iškovotas vienas aukso bei vienas sidabro medalis.

Prie visų įspūdingų pasiekimų galima pridėt ir Lietuvos vaikinų bei merginų rinktines, kurios savo sąskaitose turi ne vieną medalį.

Įspūdingais pasiekimais tiek Lietuvą, tiek krepšinį Lietuvoje garsina ir Kauno „Žalgiris“. Kauniečiai kartą yra triumfavę ULEB Eurotaurėje, 1999-aisiais laimėjo net ir Eurolygą, o 2018-aisiais sugebėjo iškovoti trečiąją vietą toje pačioje Eurolygoje.

Puikių pasiekimų yra pasiekęs ir Vilniaus „Rytas“, kuris dukart iškovojo Europos taurę, kartą joje užėmė antrą, o kartą – trečią vietas.

KREPŠINIO NAUJIENOS, APŽVALGOS, PROGNOZĖS