Lietuvos krepšinio lyga (LKL) tiesiogiai: komandos, turnyrinė lentelė, apžvalga, 2023/24 sezonas

By 2023-09-13 4 spalio, 2023 Krepšinis, Lažybos, LKL

Stipriausia Lietuvos krepšinio lyga startuoja ir 12 stipriausių šalies klubų kovos dėl aukščiausių pozicijų LKL pirmenybėse.

Titulą ginantis Kauno „Žalgiris“ sulauks dar daugiau konkurencijos kovoje dėl titulo, kai tuo tarpu kovoje dėl atkrintamųjų prisijungia ir lygos naujokė Mažeikių ekipa.

LKL LAŽYBOS

Lietuvos krepšinio lyga: komandos ir naujokai

LKL titulą susigrąžinęs ir ginsiantis Kauno „Žalgiris“ išsaugojo savo visą branduolį ir nors komandą paliko nemažai žaidėjų, tačiau patys pagrindiniai liko. Kauniečių gretas po sezono paliko finalų MVP Isaiah Tayloras, Karolis Lukošiūnas, Achille Polonara, Motiejus Krivas bei Tyleris Cavanaugh.

Tuo tarpu prie žalgiriečių šį sezoną jungiasi Nazas Mitrou-Longas, Brady Manekas ir Danielius Lavrinovičius.

Įspūdingą finalo seriją sukūręs Vilniaus „Rytas“ mėgins šturmuoti LKL su gerokai pasikeitusia komanda. Vilnių paliko Tomas Lekūnas, Jaime Echenique, Marcusas Fosteris, Elvaras Fridrikssonas, Benedekas Varadi, Evaldas Kairys bei Kendale‘as McCullumas.

Tuo tarpu prie komandos sudėties prisijungė Arnas Velička, R.J. Cole‘as, Modestas Babraitis, Keithas Hornsby, Oskaras Pleikys bei Javinas DeLaurier.

Bronzą praėjusį sezoną iškovojęs Panevėžio „Liekabelis“ pakeitė ne tik didelę dalį sudėties, tačiau ir patį vyriausiąjį trenerį. Nenadą Čanaką pakeitė puikiai lietuviams pažįstamas Roberts Štelmahers. Tuo tarpu žaidėjų gretas paliko Grantas Vasiliauskas, Jordenas Duffy, Gyorgy Golomanas, Jamelas Morrisas, Paulius Murauskas, Kristianas Kullamae, Mantas Rubštavičius ir Željko Šakičius.

Tačiau puikiai vasarą padirbėję panevėžiečiai komandą pasipildė Pauliumi Valinsku, Doviu Bičkauskiu, Jonathanu Davisu, Liutauru Lelevičiumi, Deividu Sirvydžiu, Martynu Varnu, Džiugu Slavinsku bei Alenu Hadžibegovičiumi.

Jonaviškiai vis dar nėra užbaigę komandos komplektacijos ir kol kas turi septynis žaidėjus. Komandą paliko Glynnas Watsonas, Artūras Valeika, Vytautas Šulskis, Evanas Maxwellas, Goranas Huskičius, Martinš Laksa, Aurimas Majauskas, Dovis Bičkauskis, Jeffas Garrettas bei Arnas Adomavičius.

Tuo tarpu komandą papildė net šeši naujokai: Ivanas Gandia, Mike‘as Lewisas, Tauras Jogėla, Strahinja Mičovičius, Michaelas Hughesas ir Aleksandaras Marelja. Komandą taip pat domina Artūras Milaknis, Martynas Gecevičius bei Donatas Sabeckis.

Skandalingoji Vilniaus „Wolves“ sudėtį taip pat pakeitė minimaliai kalbant apie naujokus. Visgi, komandą paliko daug žaidėjų: Ahmadas Caveris, Mindaugas Lukauskis, Rashardas Kelly, Jerai Grantas, Juanas Gomezas de Liano, Herkus Kumpys, Tomas Pačėsas, Ericas Buckneris ir Marcosas Della.

Tuo tarpu komandą papildė Tre‘Shawnas Thurmanas, Christianas Meekowulu ir Džordže Gagičius, o komandą taip pat domina ir pasaulio čempionatuose spindėję Arturs Žagars ir Vaidas Kariniauskas.

May be an image of 3 people, people playing basketball, people playing football, basketball jersey and text

Utenos „Juventus“ ekipą taip pat paliko visas būrys žaidėjų, papildė daug naujokų, o komanda taip pat pakeitė ir vyr. trenerį. Donaldą Kairį pakeitė Oliveris Kostičius, o iš žaidėjų komandą paliko Jonathanas Davisas, Brandonas Brownas, Redas Šukšta, Martynas Gecevičius, Reggie Lynchas, Justinas Alstonas, Aleksa Nikoličius, Guntautas Matulis, Martynas Paliukėnas bei Dovydas Romančenko.

Tuo tarpu komandą papildė Scoochie Smithas, Brae Ivey, Evaldas Šaulys, Marius Valinskas, Jonas Zakas, Ryanas Tayloras, Šarūnas Beniušis ir Ivanas Vranešas.

Klaipėdiečiai atliko šiek tiek mažiau pakeitimų ir „Neptūną“ paliko Rokas Gustys, Nojus Mineikis, Adomas Sidarevičius, Austinas Wiley, Rinalds Malmanis, Matas Jogėla bei Oskaras Pleikys.

Tuo tarpu komandą papildė Sterlingas Gibbsas, Ignas Sargiūnas, Zsomboras Maronka, Timas Lambrechtas, Tommy Rutherfordas ir Martynas Pacevičius.

Kėdainių „Nevėžio“ ekipa pakeitė beveik visą komandą, kai komandą paliko Deshawnas Freemanas, Artūrs Žagars, Aaronas Cookas, Lorenas Stoškevičius, Tomas Varbinskis, Rafaelis Rodriguesas, Marius Valinskas, Danielius Lavrinovičius, Bradas Davisonas, Titas Sargiūnas, Timas Lambrechtas ir Darylas Doualla.

Tuo tarpu komandą papildė Lovre Bašičius, Dominykas Grenda, Brevinas Galloway, Seanas McNeilas, Ignas Vaitkus, Carlosas Jurgensas, Matas Razbadauskas, Zane‘as Watermanas, Robertas Keliačius, Matas Mačijauskas ir Viny Okouo.

„Šiaulių“ ekipa po ilgos pertraukos pakeitė vyriausiąjį trenerį Antaną Sireiką, kurį pakeitė Nikolajs Mazurs. Su A. Sireika komandą paliko ir Jonas Zahore, Arminas Urbutis, Radoslavas Pekovičius, Kyle‘as Mangasas, Antino Jacksonas, Donatas Sabeckis, Martynas Varnas ir Mantas Litvinas.

Su naujuoju strategu į Šiaulius atvyksta Dachonas Burke‘as, Karolis Giedraitis, Antwanas Walkeris, Dovydas Romančenko bei Tomašas Pavelka.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ prisijungė prie LKL klubų, kurie pakeitė vyr. trenerį ir Ramūną Cvirką pakeitė Aurimas Jasilionis. Komandą taip pat paliko Corey Williamsas, Martynas Zigmantavičius, Evaldas Šaulys, Martynas Pacevičius, Jaredas Cunninghamas, Justas Furmanavičius, ignas Vaitkus, Johnas Gillonas, Julius Jucikas, Rihards Kuksiks ir Robertas Indrišiūnas.

Tuo tarpu prie komandos jungiasi būrys naujokų: Jordanas Watsonas, Adomas Sidarevičius, Artis Ate, Brandonas Tabbas, Simas Jarumbauskas, Lukas Valantinas bei Deante Johnsonas.

„Gargždų“ gretose taip pat pasikeitė vyr. treneris, kadangi Povilą Šakinį pakeitė Laimonas Eglinskas. Antrąjį sezoną LKL pradėsiančius „Gargždus“ palik Jylanas Washingtonas, Mantas Ruikis, Isiah Osborne‘as, Joshas Newkirkas, Mindaugas Stašys, Šarūnas Beniušis, Giedrius Staniulis, Marius Runkauskas, Julius Kazakauskas ir Aurimas Urbonas.

„Gargždai“ naująjį sezoną pasitinka su į komandą atvykusiais Borisu Mbala, Gediminu Leščiausku, Jaylonu Scottu, Justu Furmanavičiumi, Ivanu Gavrilovičiumi, Maliku Tooppinu, Tadu Kararinu ir Juliumi Juciku.

Tuo tarpu LKL naujokė Mažeikių „M Basket mėginu kaip reikiant pasistiprinti prieš sezono startą. Komandą po sėkmingo sezono NKL paliko Deimantas Rubinas, Karolis Babušis, Jokūbas Rubinas, Dmytro Zhuravlovas, Karolis Guščikas, Ginas Mulevičius, Šarūnas Valunta, Petras Piekus, Mindaugas Motuzas, Simas Jasaitis ir Darius Dimavičius.

Komanda LKL sezoną pasitinka su galimybe naujokų ir tik dviem senbūviais. Prie komandos jungiasi: Vaidas Kariniauskas, Calebas Huffmanas, Chauncey Collinsas, Andris Misters, Martynas Paliukėnas, Kay Bruhnke, Giedrius Staniulis ir Danielis Dolencas.

LKL tiesiogiai: didžiausios sezono intrigos

Ar Kauno „Žalgiris“ apgins titulą?

Po metų pertraukos LKL titulą susigrąžinęs Kauno „Žalgiris“ nebėra absoliutus ir nenuginčijamas pirmenybių favoritas. Nepaisant kauniečių didžiulio pranašumo biudžete bei pačioje sudėtyje, teigti, jog žalgiriečiai yra nepajudinami iš savo sosto – negalima.

Po blogiausio sezono istorijoje, kai buvo iškovoti bronzos medaliai LKL pirmenybėse, „Žalgiris“ sugrįžo su trenksmu – iškovojo Karaliaus Mindaugo taurę ir LKL čempionų žiedus. Visgi, tai buvo padaryta ne be vargo. Finalo serijoje tik 3-2 buvo palaužtas titulą gynęs Vilniaus „Rytas“, o lemiamame mače viskas sprendėsi iki pat pačios rungtynių pabaigos.

„Žalgiris“ atsisveikino su finalo serijos MVP Isaiah Tayloru ir rotacijos žaidėjas Tyleriu Cavanaugh bei Karoliu Lukošiūnu. Visgi, į komandos gretas po traumos sugrįžo didžiausia Kauno klubo žvaigždė – Keenanas Evansas, o prie komandos prisijungė puikiai Eurolygoje žinomas Nazas Mitrou-Longas ir Europoje spindėjęs Brady Manekas.

Išlieka klausimas, ar atsigavęs K. Evansas, tvirtus žingsnius į priekį dedantis Ignas Brazdeikis, atvykę naujokai ir išsaugotas branduolys bus pakankamai svaru kovoje dėl LKL aukso?

Kas žais finale: „Rytas“, „Wolves“ ar „Lietkabelis“?

Atsiradus dar vienai turtingai ir pajėgiai komandai Lietuvoje, kova dėl LKL finalo tampa dar labiau įtempta. Praėjusį sezoną kaip reikiant nusvilę ir ketvirtfinalyje prošvaisčių neturėję „Wolves“ krepšininkai dar vieno fiasko pakelti negali ir šį sezoną tikslas yra tik vienas – finalas.

„Wolves“ kaip reikiant pastiprino sudėtį ir išsaugojo nemažą dalį komandos. Į Vilnių persikėlusi komanda atrodo kur kas rimčiau negu kai buvo sukurta ekipa iš visiškai atskirų krepšininkų.

Visgi, pastaruoju metu pasimatė itin aiški tendencija – „Ryto“ kovingumas. Nors vilniečiai nusileidžia biudžetu tiek „Žalgiriui“, tiek „Wolves“, LKL vicečempionai savo didele širdimi kelia problemų visiems. Pagaliau išryškintos klubo vertybės, pasiektos skambios pergalės po ilgos pertraukos, sužadino alkį „Ryto“ sirgaliams, o užleisti vietą finale naujiems mirtiniems priešams iš Vilniaus, būtų prilyginta tikrai katastrofai.

Po ilgo laiko vyriausiąjį trenerį pakeitęs Panevėžio „Lietkabelis“ verčia naują istorijos lapą. Su Nanadu Čanaku atsisveikinęs „Lietkabelis“ keičia savo veidą ir koks jis bus išlieka neaišku. Tačiau toks skambus pirkinys kaip Deividas Sirvydis gali itin pakeisti komandos kryptį, o galingas branduolys sudarytas iš Lietuvių gali sukelti problemų tiek „Rytui“, tiek „Wolves“. Visgi, panevėžiečiams reikia vengti ketvirtosios vietos reguliariajame sezone, kadangi tai greičiausiai reikštų kovą pusfinalyje su „Žalgiriu“.

Kas bus naujieji išsišokėliai?

Praėjusį sezoną itin daugelį nustebinusi Virginijaus Šeškaus Jonavos kariauna ruošia šį kartą šturmuoti ir Europą. Tarptautiniame fronte rungtyniausiantys jonaviškiai ir vėl surinko galingą sudėtį, tačiau išlieka klausimas, ar jiems užteks degalų rungtyniauti dviem frontais?

O galbūt šį kartą didesnį iššūkį mes jau kurį laiką į ketvertą besitaikiusi Utenos „Juventus“ ekipa? Iš pagrindų atsinaujinę uteniškiai išlieka rimta vidurio lentelės komanda, kuri staigmeną pateikti tikrai sugeba, tačiau ar jiems pakaks talento patekti į ketvertą – kyla abejonių.

Kova dėl išlikimo

Šis LKL sezonas išsiskirs ir tuo, jog kova dėl išlikimo turėtų virti itin įnirtinga. Primename, jog 12-oji vieta LKL pirmenybėse krenta laipteliu žemyn į NKL pirmenybes, kaip praėjusį sezoną nutiko ir Prienų keipai. Šių vietą užėmusi Mažeikių „M Basket“ yra viena iš pretendenčių į kritimą žemyn, ypač, jeigu jai nepavyks išlaikyti Lietuvos rinktinės nario Vaido Kariniausko.

Visgi, labiau dėl išlikimo negu atkrintamųjų kovos ir su Antanu Sireika atsisveikinę „Šiauliai“, kurie pradeda naująjį etapą klubo istorijoje.

Visada tarp autsaiderių yra įvardijama ir Pasvalio „Pieno žvaigždžių“ ekipa, kuri kiekvieną sezoną pakeičia beveik visą komandos sudėtį.

Tuo tarpu dažnai dėl išlikimo kovojusi Kėdainių „Nevėžio“ ekipa žengia itin puikius žingsnius organizacijoje ir manoma, jog kėdainiškiai gali kovoti ir dėl pačių atkrintamųjų.

LKL tiesiogiai: turnyrinė lentelė

LKL tiesiogiai: tvarkaraštis

LKL tiesiogiai: kur stebėti tiesiogines transliacijas?

Lietuvos krepšinio lygos tiesiogines transliacijas šį sezoną bus galima stebėti per nemokamą televiziją BTV bei Go3 televizijoje.