LKL (Lietuvos krepšinio lygos) finalas – tvarkarštis, rezultatai, komandos ir istorija

By 2023-06-01 28 birželio, 2023 Krepšinis, Lažybų prognozės, LKL, Sporto apžvalgos

Užburiančios įtampos ir didžiausių gigantų susidūrimas – Lietuvos krepšinio lygos finalo šou! Tai įvykis, kuris žavi kiekvieną krepšinio gerbėją visoje šalyje ir kuris garsina mūsų šalį kaip tikrąją krepšinio šventovę. Šiame nenuspėjamame finale susitinka dvi didžiausios komandos Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“, o aistringi aistruoliai iš visų kraštų kviečiami atidžiai stebėti didelius šių sporto gigantų mūšius.

Daugybės treniruočių, prakaito ir dedikacijos ženklai susiliejo į vieną – finalo rungtynių įtampą. Abi komandos nešioja savo reputaciją, neseniai pasiekdamos svarbių pergalių ir patekdamos į šią aukščiausią krepšinio akistatą. 

LKL LAŽYBOS

Komandų istorija

Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ finalų istorija yra labai įdomi ir kupina aistrų. Šie du garsūs Lietuvos krepšinio klubai daugelį metų varžosi dėl aukščiausių vietų, sukurdami įspūdingą priešpriešą, kuri veržiasi nuo krepšinio aikštelių į visą šalį.

Pirmaisiais Lietuvos nepriklausomybės metais, kai krepšinio lygos sistema buvo naujai sukurta, „Žalgiris“pradėjo savo dominavimą, kuris truko iki 1999-ųjų. 1999-2000 m. sezono finalo serijose šios dvi komandos pirmą kartą susitiko ir tai buvo tikras krepšinio šou. Tuo metu pergalių svarstyklės pakrypo į Vilniaus „Ryto“ komandą, kuri tapo pirmuoju Lietuvos klubu nukarūnavusiu kauniečius.

Per ateinančius metus „Žalgiris“ ir „Rytas“ nuolat varžėsi ir pasiekė svarbių pergalių, tiek vietinėje lygoje, tiek tarptautinėse arenoje. Tai sukėlė didžiulį susidomėjimą.

Nuo tada „Žalgiris“ ir „Rytas“ tapo reguliariais finalo dalyviais ir nuolat varžosi vienas su kitu. Šios rungtynės yra tikra krepšinio šventė, kurios metu abu klubai demonstruoja savo palaikymo kultūrą ir karštus aistruolius, kurie užpildo areną sukrečiančiu triukšmu.

Svarbiausios šių finalų akimirkos tapo įrašytos į Lietuvos krepšinio istoriją. Vieni prisimena neįtikėtinus krepšinio veiksmus, kuriuos demonstravo „Žalgirio“ legendos Arvydas Sabonis, Rimas Kurtinaitis ar Saulius Štombergas. Kiti vertina Vilniaus „Ryto“ žaidėjų išaugintus talentus, tokius kaip Ramūnas Šiškauskas, Arvydas Macijauskas ar Jonas Valančiūnas.

Tačiau svarbiausias dalykas, kurį reikia pabrėžti, yra tai, kad šie finalai ne tik kelia aistringumą ir įtampą, bet ir suvienija tautą. Kiekvienas rungtynių žiūrovas gali jausti didelį krepšinio širdies plakimą ir palaikyti savo mėgstamą komandą iki paskutinio švilpuko.

Šie „Žalgirio“ ir „Ryto“ finalai yra išskirtiniai ir reikšmingi Lietuvos krepšinio istorijoje. Jie rodo ne tik didžiulį šių dviejų klubų indėlį į šį sportą, bet ir stiprų jų paveldą ir įtaką ateities kartoms. Kiekvienas finalo susitikimas yra tikras krepšinio karnavalas, kuriame niekas negali numatyti, kas lauks kitame mače.

Šiuo metu kauneičiai fiksuoja net aštuonias iš eilės laimėtas finalo serijas prieš sostinės krepšininkus, tačiau 2021-22 metų sezone čempionais tapo būtent pastarieji. Šie finale įveikė Panevėžio „Lietkabelį“, kuris pusfinalyje eliminavo žalgiriečius.

LKL 2023 Finalo tvarkaraštis

  • 1 Rungtynės: „Žalgiris“ – „Rytas“, Kaunas, Birželio 1 d.
  • 2 Rungtynės: „Rytas“ – „Žalgiris“, Vilnius, Birželio 3 d.
  • 3 Rungtynės: „Žalgiris“ – „Rytas“, Kaunas, Birželio 6 d.
  • 4 Rungtynės: „Rytas“ – „Žalgiris“, Vilnius, Birželio 8 d.
  • 5 Rungtynės: „Žalgiris“ – „Rytas“, Kaunas, Birželio 10 d.

LKL Finalo rezultatai

1 RUNGTYNĖS

Pirmosiose serijos rungtynėse dominavo puolimas ir taškų lenktynėse triumfavo „Žalgiris“ 108:93. Kauniečiai pabėgo po trečiojo kėlinio, kurį laimėjo 34:25 ir svečiams iš Vilniaus pasivyti jau nebeleido.

„Žalgirį“ į priekį vedė buvęs „Ryto“ kapitonas Arnas Butkevičius, kuris pelnė 21 tašką, išprovokavo 10 pražangų ir surinko net 31 naudingumo balą.

Vilniečių neišgelbėjo rezultatyviai žaidęs Marcusas Fosteris, kuris surinko 19 taškų.

2 RUNGTYNĖS

Antrosiose serijos rungtynėse, vaizdas apsivertė aukštyn kojomis, o „Rytas“ išlygino serijos rezultatą po pergalės 94:71. Vilniečiai taip pat pabėgo po trečiojo kėlinio, kurį laimėjo 27:15.

Šeimininkų gretose ir vėl išsiskyrė Marcusas Fosteris, surinkęs 22 taškus, kai 18 pridėjo Jaime Echenique.

„Žalgirio“ neišgelbėjo 20 taškų surinkęs Isaiah Tayloras. Tuo tarpu kiti keturi starto penketo žaidėjai kartu pelnė vos 5 taškus.

3 RUNGTYNĖS

Trečiose serijos rungtynėse, Kaune, eilinį kartą trečiasis kėlinys tapo lemiamas. Aikštės šeimininkąi jį laimėjo 27:16, pabėgo nuo svečių ir triumfavo 95:80.

Kauniečiai serijoje iki trijų pergalių išsiveržė į priekį 2-1, o juos į priekį vedė 18 taškų pelnęs Edgaras Ulanovas, 17 pridėjęs Isaiah Tayloras bei 15 pelnęs Ignas Brazdeikis. I. Tayloras dar atliko ir 9 rezultatyvius perdavimus bei tapo naudingiausiu mačo žaidėju su 25 efektyvumo balais.

Vilniečių negelbėjo po 13 taškų surinkę Marcusas Fosteris ir Elvaras Fridrikssonas. Įdomu tai, jog titulą ginančių vilniečių lyderis M. Fosteris užfiksavo net -22 +/- taškų rodiklį, kas buvo prasčiausias rezultatas komandoje.

4 RUNGTYNĖS

Ketvirtasis serijos mačas tapo pirmuoju šioje serijoje, kur nė viena komanda nepsaiekė bent 90 taškų ribos. Tiesą sakant, nė viena komanda nepasiekė nt 70 taškų ribos. Vilniečiai, po įspūdingo Marcuso Fosterio reido ir pergalingo metimo, triumfavo 69:68 ir atstatė lygybę serijoje – 2-2.

Vilniečių gretose rzultatyviausiai žaidė Jaime Echenique su 18 taškų bei mačo herojumi tapęs Marcusas Fosteris, kuris surinko 16.

Žalgireičių gretose pirmaisiais smuikais griežė Isaiah Tayloras su 14 taškų bei 13 pelnęs Ignas Brazdeikis.