F-1 Japonijos GP 2024: kur žiūrėti, tvarkaraštis, apžvalga ir prognozės

By 2024-03-27 Formulė 1

Formulės 1 sezonui įsibėgėjus, geriausi planetos lenktynininkai vis dar lieka Rytuose ir šį kartą keliauja į Japoniją. Japonijos GP bus ketvirtasis šio sezono etapas.

Per pirmuosius tris etapus triumfavo tik du skirtingi pilotai, tačiau tikimasi, kad etapas Japonijoje galės įnešti dar daugiau sumaišties į F-1 rikiuotes.

JAPONIJOS GP LAŽYBOS

Japonijos GP apžvalga

Japonijos GP pirmą kartą įvyko 1963-aisiais, o „Suzuka“ trasoje, be jokių pertraukų, neskaitant COVID-19 pandemijos, lenktynės vyksta nuo 2009-ųjų.

Visgi, Japonijoje per visą istoriją dominavo trys pilotai: net šešis kartus laimėjęs legendinis Michaelis Schumacheris, penkis kartus triumfavęs ir šį skaičių dar padidinti galėsiantis Lewisas Hamiltonas bei neseniai karjerą baigęs Sebastianas Vettelis, kuris „Suzuka“ trasoje finišavo pirmas keturis kartus.

Po du kartus Japonijoje yra triumfavę Yoshikazu Sunako, Motoharu Kurosawa, Gerhardas Bergeris, Ayrtonas Senna, Damonas Hillas, Mika Hakkinenas bei vis dar lenktyniaujantys Fernando Alonso bei Maxas Verstappenas.

Tiesa, F. Alonso „Suzuka“ trasoje triumfavo kartą – 2006-aisiais, o po dviejų metų jam pavyko pergalę iškovoti „Fuji“. Tuo tarpu M. Verstappenas triumfavo paskutinėse dvejose lenktynėse.

Įdomu tai, kad nuo 2009-ųjų, kai Japonijos GP sugrįžo į „Suzuka“ trasą, joje dukart iš eilės triumfavo S. Vettelis, tai padaręs du kartus bei L. Hamiltonas, kuris dukart iš eilės laimėjo taip pat du kartus.

O štai tris pergales Japonijoje iš eilės yra pavykę iškovoti tik pačiam M. Schumacheriui ir išlieka klausimas ar fiasko Australijoje patyręs M. Verstappenas galės pakartoti vokiečio pasiekimą.

Japonijos GP „Suzuka“ trasa yra 5,807 km ilgio, lenktynės vyksta 53 ratus, per kuriuos pilotai įveikia kiek daugiau negu 307 kilometrus.

Trasos rekordas priklauso Lewisui Hamiltonui, kuris 2019-aisiais vieną ratą sugebėjo įveikti per 1:30.983.

Japonijos GP tvarkaraštis

  • Penktadienis (balandžio 5 d.) 05:30 – pirma treniruotė
  • Penktadienis (balandžio 5 d.) 09:00 – antra treniruotė
  • Šeštadienis (balandžio 6 d.) 05:30 – trečia treniruotė
  • Šeštadienis (balandžio 6 d.) 09:00 – kvalifikacija
  • Sekmadienis (balandžio 7 d.) 08:00 – lenktynės

Japonijos GP prognozės

Po itin nesėkmingo savaitgalio Australijoje, kur M. Verstappeną pavedė jo automobilis, tikimasi, kad čempionas reabilituosis. Net neabejojama, kad išvengus gedimų arba incidentų trasoje, M. Verstappenas triumfuos Japonijoje ir įsirašys į savo sąskaitą eilinę pergalę, pakartodamas M. Schumacherio pasiekimą Japonijos GP – trys pergalės paeiliui.

Visgi, po lenktynių Australijoje, laukiama kur kas didesnės intrigos kovoje dėl antrosios vietos. Nors TOPsport ekspertai šioje kovoje nežymiu favoritu laiko Sergio Perezą, tačiau jo tikimybės kaip reikiant sumažėjo, lyginant su ankstesnėmis lenktynėmis.

Australijoje triumfavęs Carlosas Sainzas yra pagrindinis kandidatas išstumti S. Perezą iš antrosios vietos. Beveik identiškai yra vertinami ir jo komandos draugo Charleso Leclerco šansai.

Dėl vietos šešetuke turėtų taip pat kvoti ir Lando Norrisas, Oscaras Piastri, George’as Russellas bei Lewisas Hamiltonas. Pastarieji du taip pat nebaigė lenktynių Australijoje, kaip ir M. Verstappenas, tad tikimasi, kad jie taip pat mėgins reabilituotis Japonijoje.

Kur žiūrėti Japonijos GP?

Tiesioginę Japonijos GP rungtynių transliaciją galite stebėti Go3 televizijoje, kur rasite visas treniruotes, kvalifikaciją ir pačias lenktynes.