F-1 Australijos GP 2024: kur žiūrėti, tvarkaraštis, apžvalga ir prognozės

By 2024-03-18 26 kovo, 2024 Formulė 1

Formulės 1 sezonas jau įgauna pagreitį, o kas anksčiau buvo įprastas starto davimas – šį kartą į Australiją F-1 keliasi kaip trečias sezono renignys.

Per pirmus du GP į daug klausimų atsakęs F1 sezonas kelia ir papildomų temų diskusijoms – ar Maxas Verstappenas bent kartą šį sezoną neužlips ant podiumo? Kas pagaliau įveiks „Red Bull“?  Kas gi iškovos vietą kitą sezoną važiuoti greta M. Verstappeno – ar jo komandos draugu liks Sergio Perezas? O gal į „Red Bull“ kelsis Carlosas Sainzas, Fernando Alonso ar Danielis Ricciardo?

Į visus šiuos klausimus vis daugiau atsakymų yra pateikiama savaitgaliais ir Australijos GP nebus išimtis.

AUSTRALIJOS GP LAŽYBOS

Australijos GP apžvalga

Melburne, „Albert Park Circuit“ trasoje pirmą kartą F1 susirinko dar 1953-aisiais. Visgi, Australijoje F1 lenktynės buvo pradėtos rengti dar 1928-aisiais.

Šioje trasioje sėkmingiausi pilotai yra du – australas Lexas Davisonas bei legendinis Michaelis Schumacheris, kurie yra triumfavę po keturis kartus. Daugiausiai pergalių kaip komanda yra iškovojusi „Ferrari“ – 13.

Štai paskutinį kartą, 2023-aisiais pergalę pasiekė ne kas kitas, kaip „Red Bull“ lyderis Maxas Verstappenas. Tiesa, tai buvo jo pirmoji pergalė Australijoje.

Prieš tai sezone triumfaco Charlesas Leclercas su „Ferrari“, o 2020 ir 2021 lenktynės nebuvo surengtos dėl COVID-19 pandemijos.

Visgi, paskutinį kartą pilotas, triumfavęs dukart iš eilės Australijoje, tai padarė 2017-2018 metų sezonuose. Tuo metu Australijoje dominavo Sebastianas Vettelis su „Ferrari“. Šiame tarpe dar pergalę iškovoti spėjo ir buvęs „Mercedes“ pilotas Valtteri Bottas.

Australijoje pilotai turi įveikti 58 ratus, o vieno rato ilgis – 5,278 km. „Albert Park Circuit“ trasos rekordas priklauso Sergio Perezui, kuris praėjusį sezoną ratą įveikė per 1:20.235.

Verta pažymėti, kad 2019-aisiais Lewisas Hamiltonas kvalifikacijoje iškovojo „pole“ poziciją visą ratą įveikdamas vidutiniškai 235 km per valandą greičiu.

Australijos GP tvarkaraštis

  • Penktadienis (kovo 22 d.) 03:30 – Pirmoji treniruotė
  • Penktadienis (kovo 22 d.) 07:00 – Antroji treniruotė
  • Šeštadienis (kovo 23 d.) 03:30 – Trečioji treniruotė
  • Šeštadienis (kovo 23 d.) 07:00 – Kvalifikacija
  • Sekmadienis (kovo 24 ) 06:00 – Lenktynės

Australijos GP prognozės

Kaip jau tampa visiškai įprasta – absoliučiu lenktynių favoritu yra laikomas dabartinis čempionas Maxas Verstappenas. TOPsport ekspertai jo pergale visiškai neabejoja, o finišas ant podiumo – yra beveik garantuotas. Visgi, paliekama vietos abejonėms dėl galimų mechaninių gedimų bei įvykių trasoje.

Ryškiu favoritu finišuoti antroje vietoje yra laikomas jo komandos draugas Sergio Perezas, kuris finišavo antras ir pirmose dvejose lenktynėse.

Ekspertai taip pat neabejoja, kad podiumas išliks toks pat ir ant trečiojo pakylos laiptelio lips monakietis Charlesas Leclercas.

Manoma, kad dėl podiumo gali pakovoti ir Didžiosios Britanijos delegacija – George‘as Russellas, Lando Norrias bei Lewisas Hamiltonas.

Kur žiūrėti Australijos GP?

Australijos GP treniruotes, kvalifikaciją ir lenktynes tiesiogiai galėsite stebėti per Go3 televiziją.