Eurovizijos dainų konkursas: dalyviai, kada vyks, prognozės ir kelinta pasirodys Lietuva?

By 2024-03-08 Lažybų prognozės

Nenumaldomai artėjant didžiausiam dainų konkursui Eurovizijai – kyla vis daugiau klausimų. Švedijoje rengiamas vienas įspūdingiausių muzikos šou visame pasaulyje sutraukia dėmesį iš visos Europos, Australijos bei dar daugelio kitų pasaulio valstybių.

Didžiausiems Eurovizijos gerbėjams kyla klausimas ar Lietuvos atstovas Silvester Belt tikrai gali pasiekti tokias aukštumas, kokios jam yra prognozuojamos? Ir kas gi taps naujuoju Eurovizijos nugalėtoju? Kaip pasirodys prie favoritų priskiriama Ukraina? O gal favoritais laikoma Kroatija sugebės pirmą kartą istorijoje triumfuoti Eurovizijoje?

EUROVIZIJOS LAŽYBOS

Eurovizijos dainų konkursas: kur ir kada vyks?

Eurovizijos dainų konkursas šiais metais vyks Švedijoje, Malmės mieste. Skandinavijos regione esanti valstybė gavo teises rengti Eurovizijos konkursą po to, kai 2023-aisiais dainų konkurse triumfavo švedų atstovė Loreen su daina „Tattoo“.

Tuomet Eurovizija vyko Didžiojoje Britanijoje, kuriai teisės atiteko po to, kai dėl vykstančio karo dainų konkurso savo šalyje negalėjo rengti Ukraina.

Šiais metais Eurovizija keliasi į Švediją ir visus muzikos mylėtojus į Malmę bei prie žydrųjų televizijos ekranų sukvies gegužės mėnesį.

Pirmasis Eurovizijos pusfinalis vyks gegužės 7 dieną, antrasis Eurovizijos pusfinalis vyks gegužės 9 dieną, o didysis Eurovizijos finalas Malmėje, Švedijoje įvyks gegužės 11 dieną.

Eurovizija: kada pasirodys Lietuva?

Jau aišku, kad Lietuvos atstovas Silvester Belt su daina „Luktelk“ pasirodys pirmajame Eurovizijos pusfinalyje ir pirmoje jo dalyje.

Lietuvis pusfinalyje kovos su kol kas didžiausia Eurovizijos favorite Kroatija, taip pat Kipru, Airija, Lenkija, Serbija, antra didžiausia favorite Ukraina, Australija, Azerbaidžanu, skandalingaisiais suomiais, Islandija, Liuksemburgu, Moldova, Portugalija bei Slovėnija.

Eurovizijos dainų konkurso dalyviai

37 dalyviai iš viso pasirodys didžiojoje Eurovizijos scenoje. Kaip ir įprastai, šešios valstybės (Prancūzija, Vokietija, Italija, Ispanija, Švedija ir Jungtinė Karalystė) jau turi vietas finaluose, kai tuo tarpu likusios 31 šalys varžysis dviejuose pusfinaliuose.

Lietuvos atstovas pateko į pirmąjį pusfinalį, kai tuo tarpu kiti Pabaltijo atstovai Latvija ir Estija rungsis antrame pusfinalyje.

Pirmasis pusfinalis

Numeris Valstybė Atlikėjas Daina
Pirma pusė Kroatija Baby Lasagna Rim Tim Tagi Dim
Kipras Silia Kapsis Liar
Airija Bambie Thug Doomsday Blue
Lietuva Silvester Belt Luktelk
Lenkija Luna The Tower
Serbija Teya Dora Ramonda
Ukraina Alyona Alyona ir Jerry Heil Teresa & Maria
Antra pusė Australija Electric Fields One Mikali (One Blood)
Azerbaidžanas Fahree Nepaskelbta
Suomija Windows95man No Rules!
Islandija Nepaskelbta  
Liuksemburgas Tali Fighter
Moldova Natalia Barbu In the Middle
Portugalija Nepaskelbta  
Slovėnija Raiven Veronika

Antrasis pusfinalis

Numeris Valstybė Atlikėjas Daina
Pirma pusė Albanija Besa Titan
Armėnija Nepaskelbta  
Austrija Kaleen We Will Rave
Čekija Aiko Pedestal
Danija Saba Sand
Graikija Marina Satti Zari
Malta Sarah Bonnici Loop
Šveicarija Nemo The Code
Antra pusė Belgija Mustii Before the Party’s Over
Estija 5miinust ir Puuluup Nandest
Gruzija Nutsa Buzaladze Firefighter
Izraelis Eden Golan Hurricane
Latvija Dons Hollow
Nyderlandai Joost Klein Europapa
Norvegija Gate Ulveham
San Marinas Megara 11:11

Finalas

Valstybė Atlikėjas Daina
Prancūzija Slimane Mon amour
Vokietija Isaak Always on the Run
Italija Angelina Mango La noia
Ispanija Nebulossa Zorra
Švedija Nepaskelbta  
Jungtinė Karalystė Olly Alexander Dizzy

Eurovizijos dainų konkurso prognozės

Kol kas Eurovizijoje vieno itin ryškaus favorito nėra, kurio pergale būtų neabejojama. Visgi, kol kas ryškiausiu pretendentu yra laikomas Kroatijos atstovas Marko Purišičius, kuris scenoje pasirodo pseudonimu „Baby Lasagna“. Dainų autorius ir prodiuseris ant Eurovizijos scenos lips su daina „Rim Tim Tagi Dim“, kuri patenka net į keletą skirtingų žanrų: techno, sunkusis metalas, pop muzika ir trap muzika.

Dainos esmė – „Nejausk sau neapykantos, tačiau ir nemylėk savęs per daug.“

Prie favoričių yra priskiriama ir Ukraina, kuriai atstovaus duetas Alyona Alyona bei Jerry Heil. Jos atliks išskirtinį kūrinį „Teresa & Maria”. Šios dainos esmė – „viltis“, o įkvėpimas jai buvo naudojamas Romos katalikiška bažnyčia ir Motina Teresė.

Alyona Alyona yra 32-ejų Ukrainos atlikėja, kuri savo karjerą pradėjo prieš šešerius metus. Tuo tarpu Jerry Heil – 28-erių daininkė, dainų autorė ir taip pat puikiai žinoma persona „YouTube“ platformoje, kur mergina turi beveik pusę milijono sekėjų.

TOPsport ekspertai prie favoričių priskiria ir Italijos atstovės Angelina Mango pasirodymą „La noia“. Pati Angelina Mango ją ir parašė su kuria ji ir laimėjo „Sanremo“ muzikos festivalį, kuris ir atveria italams duris į Euroviziją.

„La noia“ daina gavo ir „Giancarlo Bigazzi“ apdovanojimą už geriausią muzikos kompziciją. Angelina Mango kūrinys Italijos reitinguose pasiekė ir ketvirtąją vietą, o tarp klausomiausių dainų ji pateko ir Šveicarijoje, San Marine bei Kroatijoje.

 

Puikiai ekspertai yra nusitikę ir ties lietuvių pasirodymu. Silvester Belt su daina „Luktelk“ šiuo metu yra reitinguojamas net 10-oje vietoje. Šiuo metu net neabejojama, jog didžiajame Eurovizijos finale ir vėl skambės lietuviška daina.

Nuo pusfinalių Eurovizijoje atsiradimo, tai būtų antras kartas per istoriją ir antras kartasper pastaruosius trejus metus, kai atlikėjas su lietuviška daina patenka į superfinalą.

2022-aisiais pirmajai tai pavyko padarytai Monikai Liu su daina „Sentimentai“, praėjusiais metais Monika Linkytė su turėjo lietuviškų akcentų dainoje, tačiau pasirodė angliškai „Stay“, o štai Silvester Belt į Euroviziją sugrąžina lietuvių kalbą.