EURO 2020 C Grupė: olandų sugrįžimas, makedonų pasaka ir kova dėl antrosios vietos

By 2021-06-07 24 kovo, 2023 Lažybos, Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato 2020 liko vos 4 dienos, o TOPsport šį kartą kviečia susipažinti su C grupės komandomis (A grupė, B grupė).

Staigmenų galinčią pateikti C grupę sudarys Ukraina, Austrija, Olandija ir Šiaurės Makedonija.

Olandija

Vieni iš turnyro šeimininkų olandai yra vienintelė C grupės komanda, kuri yra triumfavusi Europos čempionate. Tiesa, pastarieji metai Olandijai nebuvo itin sėkmingi: šalies rinktinė nesugebėjo patekti nei į 2016-ųjų Europos čempionatą, nei 2018-ųjų pasaulio pirmenybes.

Olandijos rinktinė kaip reikiant persitvarkė ir atjaunėjo, o tai reiškia daugiau šansų talentingiems ir perspektyviems futbolininkams. To rezultatas jau yra matomas: antroji vieta UEFA Tautų lygos grupėje ir pasitikėjimas aikštėje jau primena senąją ir pavojingąją olandų rinktinę.

Nors Ronaldo Koemano sprendimas pasitraukti iš rinktinės po UEFA Tautų lygos neatsiliepė itin gerai komandai, tačiau Frankas De Boeris sugebėjo olandus sugrąžinti į vėžes.

Olandai į čempionatą išvyko be komandos kapitono ir vieno geriausių vidurio gynėjų pasaulyje Virgilo Van Dijko, kuriam plyšo kryžminiai kelio raiščiai sezono pradžioje. Be „Liverpool“ žvaigždės žaisiantys olandai remsis „Juventuss“ talentu Mathiasu De Ligtu gynyboje, kai tuo tarpu Gini Wijnaldumas ves komandą iš vidurio aikštės. „Lyon“ komandos fanų numylėtinis Memphis Depay turėtų atlikti kūrimo ir įvarčių mušimo užduotis.

Panašu, kad olandams užteks kokybės pasiekti bent ketvirtfinalį sugrįžus į didįjį futbolo turnyrą.

Why Gini Wijnaldum is a very different player for Holland compared to Liverpool - Liverpool Echo

Rezultatyviausias Olandijos rinktinės žaidėjas atrankoje – Gini Wijnaldum

Ukraina

Dar visai neseniai daugelis norėjo, jog Ukrainos rinktinės treneris Andrejus Ševčenko būtų atleistas, tačiau dabar jis ruošia komandą Europos čempionatui po nuostabios kvalifikacijos: pirmoji vieta B grupėje paliekant Europos čempionus portugalus už nugaros.

Jeigu turnyras būtų įvykęs 2020-aisiais, ukrainiečiai galimai būtų turėję daugiau pasitikėjimo savimi, kadangi nuo to laiko jų forma kiek krito. Jie iškrito į žemesnį UEFA Tautų lygos pogrupį ir nors įveikė ispanus, turėjo patirti techninį pralaimėjimą prieš Šveicariją dėl COVID-19 protrūkio.

Tiesa, ukrainiečiai gali pasikliauti savo gynyba, kuri buvo viena geriausių kvalifikacijoje, praleidžiant vos 4 įvarčius. Komandos vartininkas Andrejus Piatovas, 36-erių veteranas, galės tikėtis paskutinio sėkmingo pasirodymo Europos čempionate.

„Manchester City“ komandos futbolininkas Oleksandras Zinčenko galimai žais saugo pozicijoje, o į turnyrą žengs kaip „Premier“ lygos čempionas. Aukščiau aikštėje galima matyti labiau patyrusį Andrejų Jarmolenko, kuris nuo 2012-ųjų apsivilko Ukrainos rinktinės marškinėlius visuose trijuose didžiuosiuose turnyruose.

A.Ševčenko 2012-aisiais atidėjo savo išėjimą į pensiją tam, kad sužaistų pirmajame Ukrainos Europos čempionate, kai šiais metais jis savo šalį ves kaip treneris.

SportMob – Andriy Shevchenko Biography

Ukrainos rinktinės legenda ir treneris – Andrejus Ševčenko

Austrija

„Red Bull“ suteikia sparnus ir panašu, kad Austrijos rinktinė juos būtent ir įgavo.

Marcelis Sabitzeris, Martinas Hintereggeris, Stefanas Laineris, Xaveras Schlageris ir dar daugiau – žaidėjai, kurie mokėsi ir atstovavo „Red Bull“ ekipai ir šiame čempionate tikrai atneš daug kokybės Austrijos rinktinei. Tai yra bene geriausia Austrijos futbolo karta ir jie savo jėgą galės įrodyti Europos čempionate.

Treneris Franco Foda yra dažnai kritikuojamas dėl savo konservatyvumo su jaunaisiais ir talentingais futbolininkais. Pastarieji rezultatai pasaulio čempionato atrankoje, kur 0:4 buvo pralaimėta danams ir 2:2 sužaista su škotais nepridėjo pasitikėjimo treneriu ir tai yra bene didžiausias nerimas prieš Europos čempionatą Austrijos fanams.

Atrankoje į Europos čempionatą austrai startavo ganėtinai sunkiai ir tik atrankos pabaigoje prasibrovė į senojo žemyno pirmenybes. Austrija tikrai turi visus šansus ištrūkti iš C grupės, ypač žinant, kad keturios geriausios trečiosios vietos pateks į atkrintamąsias. Ant popieriaus panašu, kad Austrija turi antrą geriausią sudėtį šioje grupėje, tačiau kaip jie ją išnaudos – išlieka klausimas.

David Alaba scores, Robert Lewandowski assists on international duty - Bavarian Football Works

Didžiausia Austrijos rinktinės žvaigždė ir kapitonas Davidas Alaba

Šiaurės Makedonija

Šiaurės Makedonijos istorija – lyg iš tikros pasakos. Iš UEFA Tautų lygos D diviziono Šiaurės Makedonija atsidūrė finale. Ir šį šansą puikiai išnaudojo.

Makedonai atrankoje užėmė trečiąją vietą, bet papildomame atrankos etape įveikė Kosovą ir Gruziją ir sugebėjo patekti į pirmąjį Europos čempionatą šalies istorijoje. Šalies herojus Goranas Pandevas, Čempionų lygos nugalėtojas su „Inter“, neslėpė savo jausmų po įspūdingo pasiekimo ir jo pirmas bei paskutinis Europos čempionatas su šalies rinktine sutrauks itin daug dėmesio aplink jį.

Panašu, kad Šiaurės Makedonija ant popieriaus bus silpniausia viso čempionato komanda, tačiau jie tikrai nebus pastumdėliai. Tai makedonai įrodė pasaulio čempionato atrankoje, kai įveikė Vokietijos futbolininkus 2:1.

Šiaurės Makedonija mėgins palikti žymą Europos čempionate, o prie to daugiausiai prisidėti gali 21-erių krašto saugas Elifas Elmas. Jam puikiai talkinti turėtų ir „Leeds“ futbolininkas Ezgjanas Alioski bei „Levante“ atstovaujantis Enisas Bardhi.

Iš makedonų nieko nėra tikimasi, o tai gali jiems tik padėti. Kai kuriems tai yra lyg pasaka, tikra svajonė fanams, idealus G. Pandevo atsisveikinimas… Kam gali nepatikti Šiaurės Makedonijos rinktinė?

Football: Pandev still the main man for North Macedonia | The Star

Šiaurės Makedonijos legenda – 37-erių Goranas Pandevas

Apžvalga

Ryškūs šios grupės favoritai olandai tikrai negali atsipalaiduoti. Tiek Austrijos, tiek Ukrainos rinktinės yra pasirengusios pasinaudoti bet kokiu duotu šansu, o nieko prarasti neturinti Šiaurės Makedonija mėgins nubausti bet kurį varžovą. Nors Olandija turėtų iškovoti pirmąją vietą grupėje, kova dėl antrosios turėtų būti itin nuožmi.

TOPsport prognozė užimti pirmąją vietą grupėje

  1. Olandija – 75 proc.
  2. Ukraina – 13 proc.
  3. Austrija – 10 proc.
  4. Šiaurės Makedonija – 1 proc.