EURO 2020 B Grupė: Belgijos žvaigždynas ir ryškūs grupės favoritai

By 2021-06-04 24 kovo, 2023 Lažybos, Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato 2020 liko lygiai savaitė, o TOPsport kiekvieną futbolo aistruolį kviečia susipažinti su B grupe (A grupės pristatymas).

Ryškius favoritus turinčią B grupę sudarys Belgijos, Danijos, Rusijos ir Suomijos ekipos.

Belgija

Pirmąją vietą FIFA reitinge užimanti Belgija yra įsitaisiusi viršūnėje jau beveik trejus metus ir į Europos čempionatą žengia kaip viena iš favoričių. Tokia etiketė belgams yra prikabinta ne be priežasties – 10 pergalių per 10 mačų kvalifikacijoje į Europos čempionatą pasako daugiau negu bet kokie žodžiai.

Roberto Martinezo vedama auksinė Belgijos karta patobulėjo ir ryškiai paaugo per pastaruosius ketverius metus. Tiesa, titulų belgams ir toliau trūksta. 2016-ųjų Europos čempionate Belgija krito ketvirtfinalyje, o po dviejų metų pasaulio čempionate pasidabino bronzos medaliais. R. Martinezo ir žaidėjų pagrindinis tikslas – iškovoti pirmąjį Europos čempionato titulą šalies istorijoje.

Belgijos sportinė forma taip pat nuteikia optimistiškai: vos vienas pralaimėjimas per pastarąsias 11 rungtynių, kai 1:2 buvo nusileista Anglijos rinktinei praėjusių metų rugsėjį. 8:0 pergalė prieš Baltarusiją atrankoje į pasaulio čempionatą kovo pabaigoje pademonstravo, ko galima tikėtis iš „Raudonųjų Velnių“ šią vasarą, kai jie pajaučia kraujo skonį.

R. Martinezo paskelbta galutinė sudėtis taip pat nepateikė jokių staigmenų, o joje – puikiai pažįstami veidai: Romelu Lukaku, Kevinas De Bruyne ir superžvaigždės statusą susigrąžinti bandantis bet niekaip savojo žaidimo nerandantis Edenas Hazardas.

Jaunieji talentai kaip Jeremy Doku ir Youri Tielemansas parūpins puikų balansą padėdami patyrusiems Janui Vertonghenui, Toby Alderweireldui ar Driesui Mertensui. Tuo tarpu didžiausios šalies žvaigždės Thibaut Courtois bei minėtieji R. Lukaku ir K. De Bruyne taps pagrindiniais Belgijos vėliavnešiais.

Chelsea fans, look away: Lukaku & De Bruyne are the scariest duo on Earth - Planet Football

Kevin De Bruyne ir Romelu Lukaku – didžiausios Belgijos rinktinės žvaigždės

Danija

Danijos rinktinė į Europos čempionatą sugrįžta po to, kai 2016-aisiais nesugebėjo patekti į turnyrą, o šiais metais danus į priekį ves naujasis strategas Kasperas Hjulmandas. Danijos rinktinė atrankoje į čempionatą atrodė galingai ir jį užbaigė be pralaimėjimų, antroje vietoje. Tiesa, ten komandai dirigavo dar buvęs strategas Age‘as Hareide‘as.

Danijos rinktinei turėjo vadovauti norvegas ir šiame čempionate, tačiau jo sutartis baigėsi 2020-aisiais ir kadangi čempionatas buvo nukeltas į 2021-uosius, komandos vairą perėmė K. Hjumlandas. 49-erių specialistas jau spėjo įnešti savo indelį į komandos vidų, o Danijos žaidimas atrodo kur kas pozityvesnis, pagrįstas atakuojančiu futbolu.

Danijos rinktinė nuo 2020-ųjų spalio pralaimėjo tik kartą per devynerius susitikimus ir tinkamai apšilo prieš Europos čempionatą laimėdama visus tris atrankos į pasaulio čempionatą mačus kovo pabaigoje. Per tris rungtynes danai įmušė 14 įvarčių, o labiausiai nuskriaudė Moldovą triumfuodama 8:0.

Vedama „AC Milan“ veterano gynėjo Simono Kjaerio danų rinktinė turi daug talentingų futbolininkų, tokių kaip Pierre‘as-Emile Hojbjergas, Andreasas Christensenas, tačiau didžiausia našta atiteks ryškiausioms komandos žvaigždėms: Christianam Eriksenui ir Kasperui Schmeicheliui. Jiems talkins ir itin perspektyvūs Mikkelis Damsgaardas bei Andreasas Skovas Olsenas.

Danijos rinktinei gali kilti problemų, kadangi raudonieji neturi išskirtinio snaiperio. Martinas Braithwaite‘as, Kasperis Dolbergas ir Yussufas Poulsenas į Europos čempionatą vyksta po visiškai neišskirtinių sezonų savo atstovaujamuose klubuose.

UEFA's Nations League: Christian Eriksen hoping to replicate impressive Denmark form at Tottenham - Sport360 News

Christian Eriksen – Danijos rinktinės lyderis

Suomija

Suomijos rinktinei Europos futbolo čempionatas yra istorinis. Tai pirmasis kartas, kada suomiai sugebėjo patekti į Europos futbolo čempionatą. Suomiai dar nė karto nežaidė pagrindiniuose Europos ar pasaulio čempionato etapuose, tačiau šį prakeiksmą padėjo panaikinti Markku Kanerva, kuris Suomijos rinktinę treniruoja jau nuo 2016-ųjų.

Suomijos rinktinė kvalifikacijoje užėmė antrąją vietą į priekį praleidžiant tik Italiją, o už nugaros paliekant tokias komandas kaip Graikija bei Bosnija ir Hercegovina. Nors suomiai rodė pozityvumo ženklus UEFA Tautų lygoje, jų forma praėjusių metų pabaigoje buvo kiek nuvilianti artėjant didžiajam turnyrui.

M. Kanerva komanda nėra iškovojusi pergalės jau penkis mačus iš eilės (2 lygiosios, 3 pralaimėjimai), o šiuo metu išgyvena dvi nesėkmes iš eilės prieš Šveicariją ir Švediją draugiškuose mačuose. Suomijos rinktinei tikrai prireiks pakelti savo žaidimo lygį norint ištrūkti iš grupių etapo, tačiau motyvacija debiutuojant Europos čempionate gali sužaisti itin didelį faktorių.

Niekam nėra staigmena, jog Suomijos rinktinės žaidimas bus pastatytas ant šalies žvaigždės Teemu Pukki. Tiesa, snaiperis pastarąjį mėnesį yra traumuotas, o tai yra itin rimti neramumo ženklai šalies fanams. Šiek tiek komforto gali suteikti ir perspektyvūs Onni Valakari bei Marcusas Forssas, tačiau aišku, jog veteranui Timui Sparvui reikės žengti žingsnį į priekį ir imtis iniciatyvos ant savo pečių.

Pukki double sees Finland down Bosnia — AGONAsport.com

Teemu Pukki – didžiausia Suomijos rinktinės viltis

Rusija

Rusijos rinktinė siekia išlaikyti sau iškeltą kartelę, kurią pakėlė pasiekdami 2018-ųjų pasaulio čempionato ketvirtfinalį. Rusams tai daryti sekėsi puikiai, kadangi kvalifikacijoje jie užtikrintai užėmė antrąją vietą į priekį praleidžiant tik grupės nugalėtoją Belgiją. Rusai prieš grupės lyderius pralaimėjo abu mačus, tačiau visus kitus 8 laimėjo.

Tiesa, Stanislavo Čeršesovo auklėtiniams nepavyko pakilti į aukštesnį UEFA Tautų lygos pogrupį, o dabar jie turi problemų ir atrankoje į pasaulio čempionatą po pralaimėjimo Slovakijai kovo mėnesį. Vos dvi pergalės per 10 mačų kelia rimtą rūpestį Rusijos rinktinės fanams, kurių viltys išvysti savo mylimą komandą atkrintamosiose kasdien mažėja.

Vis dėlto faktas, jog rusai du grupės mačus žais namuose prieš 30 tūkst. fanų minią suteikia optimizmo. Rusija turėjo vieną iš vyriausių sudėčių prieš tris metus vykusiame pasaulio čempionate ir panašu, jog tai nepasikeis ir šiame Europos čempionate. S. Čeršesovas ir toliau demonstruoja pasitikėjimą komandos veteranams Jurijui Žirkovui, Artiomui Dziubai, Fiodorui Kudriašovui, Mario Fernandesui bei kitiems.

Vienas didžiausių Rusijos rinktinės praradimų – komandos kapitono Igorio Akinfejevo nebuvimas su komanda, kuris jau baigė profesionalo karjerą. Tiesa, fanams vilčių suteikia kylantys Aleksandras Soboliovas, Aleksejus Mirančiukas ir Rifatas Žemeledinovas.

Should Rangers move for Zenit and Russia star Artem Dzyuba? | Rangers News

Artem Dzyuba – Rusijos rinktinės kapitonas

Apžvalga

Artėjant Europos čempionatui galima drąsiai sakyti, jog būtų sensacija, jeigu Belgijai nepavyktų patekti į kitą etapą. Nors E. Hazardas ir turi problemų su savuoju žaidimu, R. Martinezo komandos kokybė turėtų būti tiesiog per aukšta bet kuriai B grupės komandai.

Antroji vieta turėtų atitekti Danijos rinktinei, atsižvelgiant į jų formą pasaulio čempionato atrankoje kovo mėnesį. Danai turi stabilią gynėjų liniją, patikimą vartininką bei solidžią saugų grandį. Christiano Erikseno sportinė forma turėtų padėti danams žengti į kitą etapą, kai Rusijos rinktinė prie savų sirgalių turėtų užimti trečiąją vietą grupėje ir galėtų tikėtis patekti į kitą etapą, kaip viena geriausių trečiųjų vietų čempionate.

TOPsport prognozė užimti pirmąją vietą grupėje

  1. Belgija – 60 proc.
  2. Danija – 25 proc.
  3. Rusija – 8 proc.
  4. Suomija – 2 proc.