Pasaulio čempionato finalas: Vokietija – Serbija tiesiogiai, apžvalga, prognozės

Kulminaciją pasiekęs pasaulio čempionatas 2023 fanams padovanojo finalą, kurio tikėjosi mažai kas. Dvi komandos, kurių buvimas finale yra laikomas bent minimalia staigmena, kelia neįtikėtino dydžio intrigą.

Pasaulio čempionato finale dėl stipriausios komandos vardo planetoje kovos dvi Europos ekipos: uraganinį puolimą demonstruojanti Vokietija ir visus varžovus savo gynybos gniaužtuose pančiojanti Serbija.

PASAULIO ČEMPIONATO LAŽYBOS

Pasaulio čempionatas: Vokietija – Serbija apžvalga

Vokietijos rinktinė iki pat finalo išliko vienintele vis dar nepatyrusia pralaimėjimo skonio ekipa, kai tuo tarpu Serbija kiek netikėtai suklupo antrajame etape prieš Italiją po to, kai iššvaistė dviženklį pranašumą.

Į gana sudėtingą grupę patekusi Vokietija iš jos išsikapstė be kluptelėjimų po to, kai susitvarkė su Japonija 81:63, dramatiškai palaužė Australiją 85:82 ir galiausiai sutriuškino Suomiją 101:75. Antrajame etape Vokietija tęsė varžovų šlavimą ir sutriuškino Gruziją 100:73 ir Slovėniją – 100:71.

Ketvirtfinalio etape Vokietijai teko itin didelis išbandymas prieš čempionato išsišokėlę Latviją. Davio Bertanio lemiamas tritaškis skriejo pro šalį ir Vokietija triumfavo 81:79. Pusfinalyje dramos mažiau nebuvo, tačiau ant menčių buvo paguldyta ir pati JAV, kuri buvo įveikta 113:111. Tai yra pirmasis Vokietijos finalas pasaulio čempionate.

Serbijos rinktinė čempionatą pradėjo lengvais pasivaikščiojimais: sudaužyta Kinija (105:63), įveiktas Puerto Rikas (94:77) ir nepasigailėta Pietų Sudano (115:83). Visgi, antrajame etape Serbijai jau teko pavargti ir per anksti atsipalaidavę nusvilo pirštus prieš Italiją, kuriai nusileido 76:78.

Žūtbūtinėse rungtynėse Serbija nesukėlė jokių abejonių ir susidorojo su Dominikos Respublika 112:79. Ketvirtfinalyje Serbijai teko grėsmingas varžovas – iki tol nepralaimėjusi Lietuvos rinktinė, kuri atvyko po įspūdingos pergalės prieš JAV. Visgi įspūdingas lietuvių puolimas buvo supančiotas, o Serbija į finalą žengė be didesnio vargo – 87:68.

Pusfinalyje Serbijai teko vienos didžiausių čempionato favoričių išbandymas, tačiau ir su juo buvo susitvarkyta be didesnių nesklandumų. Puikiai stabdę Shai Gilgeous-Alexanderį, serbai kontroliavo rungtynių eigą viso susitikimo metu ir Kanadą išsiuntė į mažąjį finalą 95:86.

Pasaulio čempionatas: Vokietija – Serbija lyderiai

Serbijos rinktinėje lyderiavimu išsiskiria šaltakraujis Bogdanas Bogdanovičius. Snaiperis yra vienas taikliausių tritaškių metikų čempionate, realizuodamas 40,4% su 6,7 bandymo per susitikimą. Šio procento per daug nesugadino net ir labai prastas pasirodymas prieš Italiją, kai Bogda pataikė tik 1 tritaškį iš 13.

Iš viso B. Bogdanovičius šiame čempionate renka po 19,4 taško ir atlieka po 4,6 rezultatyvaus perdavimo. Serbas psataruosiuose trijuose mačuose rinko bent 20 taškų, o per juos pataikė 16 dvitaškių iš 21 ir 8 tritaškius iš 11.

Vokietijos gretose ryškiausiomis spalvomis šviečia Dennisas Shroderis. Įžaidėjas renka po 17,9 taško ir atlieka po 6,7 rezultatyvaus perdavimo.

Vokietijos vijurkas į JAV krepšį suraitė 17 taškų ir atliko 9 rezultatyvius perdavimus. Jis reabilitavosi po siaubingo pasirodymo prieš Latviją, kur pataikė vos 4 metimus iš 26 ir surinko -10 naudingumo balų.

Tiesa, D. Shroderiui kiek trūksta stabilumo ties trijų taškų linija. Po 7 tritaškius per mačą išmetantis snaiperis atakuoja krepšį 32,7% tikslumu, kas leidžia varžovams rizikuoti gynyboje prieš Vokietijos lyderį. Būtent nuo tritaškių pataikymo ir priklauso, kaip sužaidžia D. Shroderis. Mačuose, kai vokietis pataikė mažiau negu 3 tritaškius, jis renka po 13,5 taško, kai tuo tarpu mačuose, kur jam pavyksta pataikyti bent 3 tritaškius, D. Shroderis fiksuoja 23,7 taškų vidurkį.

Pasaulio čempionatas: Vokietija – Serbija prognozės

Itin įnirtingas ir nuožmus finalas turėtų padovanoti gerbėjams įspūdingą reginį. Net ir ekspertams yra sunku išskirti finalo favoritę, tačiau šią etiketę vis tiek lipdo ant Vokietijos, kurios šansai tapti pasaulio čempione yra vertinami 53%. Tuo tarpu Serbijos galimybės triumfuoti yra įvertinos 47%.

Pasaulio čempionatas: Vokietija – Serbija tiesiogiai

Tiesioginę finalo transliaciją Vokietija – Serbija tiesiogiai galima stebėti Go3 platformoje.