Karaliaus Mindaugo taurė (KMT): tvarkaraštis, prognozės ir rezultatai 2024

By 2024-01-12 Krepšinis

Karaliaus Mindaugo taurė (KMT) – pirmasis galimas trofėjus sezone Lietuvos klubams. Geriausios Lietuvos krepšinio komandos varžosi KMT turnyre ir kovoja dėl nacionalinės taurės, kuri anksčiau vadinosi Lietuvos krepšinio federacijos taure.

Įspūdingu ir itin laukiamu renginiu tapusi Karaliaus Mindaugo taurė sutraukia milžinišką susidomėjimą iš visos Lietuvos, o 2024-aisiais KMT grįžta į Lietuvos krepšinio širdį – „Žalgirio“ areną.

KARALIAUS MINDAUGO TAURĖS LAŽYBOS

Karaliaus Mindaugo taurė 2024: istorija

Karaliaus Mindaugo taurė vyksta jau nuo 2016-ųjų, tačiau aštuonis finalo ketvertus, Lietuva turėjo tik du čempionus. Pirmąją KMT laimėjo tuometinis Vilniaus „Lietuvos rytas“. Vėliau sekė du iš eilės Kauno „Žalgirio“ triumfai, po kurių taurę į viršų dar kartą kėlė „Rytas“.

Nuo 2020-ųjų visus KMT turnyrus laimėjo „Žalgiris“, kuris šiais metais mėgins iškovoti jau penktąją taurę iš eilės.

Per visus aštuonis metus, Karaliaus Mindaugo taurė vyko penkiuose skirtinguose miestuose: tris kartus Vilniuje, du kartus Klaipėdoje, po kartą Panevėžyje ir Šiauliuose ir šiais metais antrą kartą sugrįš į Kauną.

MVP lenktynėse yra absoliutus lyderis, tai yra Edgaras Ulanovas. „Žalgirio“ kapitonas yra susižėręs net tris MVP apdovanojimus, tuo tarpu kitas žalgirietis Joffrey Lauvergne laiėmnjo du. Su vilniečiais triumfavę Antanas Kavaliauskas ir Arciomas Parachovskis turi po vieną.

Įdomu tai, kad abu kartus kai KMT finaliniame ketverte triumfavo „Rytas“, jis vyko Vilniuje. Tuo tarpu Kaune vykusiame ketverte laimėjo „Žalgiris“, kuris finale iškovojo antrą didžiausią pergalę KMT finaluose – 84:63, įveikė Panevėžio „Lietkabelį“.

Didesnis skirtumas finale buvo tik 2022-aisiais, kai tas pats „Žalgiris“ nugalėjo tą patį „Lietkabelį“ 91:66.

Tuo tarpu atkakliausia finalo dvikova vyko 2019-aisiais, kai „Rytas“ 70:67 palaužė kauniečius ir praėjusiais metais, kai „Žalgiris“ 81:77 įveikė Jonavos ekipą, pirmą kartą žaidusią finaliniame ketverte.

Karaliaus Mindaugo taurė 2024: formatas

Šį kartą Karaliaus Mindaugo taurė vyksta dviem etapais: grupių etapu ir atkrintamosiomis.

Pirmajame grupių etape varžėsi aštuonios komandos. Jame varžėsi septynios Lietuvos krepšinio lygos komandos ir viena Nacionalinės krepšinio lygos ekipa.

Grupių etape LKL komandas atstovavo Klaipėdos „Neptūnas“, Utenos „Juventus“, Gargždų „Gargždai“, Mažeikių „M-Basket“, „Šiauliai“, Kėdainių „Nevėžis“ ir Pasvalio „Pieno žvaigždės“. NKL pirmenybes atstovavo Palangos „Olimpas“.

Šios komandos buvo suskirstytos į dvi grupes po keturias ir sužaidė po du mačus su kiekviena komanda.

Grupė A Per. Pral. Rung.
1. Neptūnas Neptūnas 5 1 6
2. Uniclub Casino – Juventus 4 2 6
3. Gargždai 2 4 6
4. M Basket-Delamode 1 5 6

 

Grupė B Per. Pral. Rung.
1. Šiauliai 5 1 6
2. Nevėžis 3 3 6
3. Olimpas 3 3 6
4. Pieno žvaigždės 1 5 6

Trys geriausios grupių etapo komandos prisijungė jau prie laukiančių Kauno „Žalgirio“, Vilniaus „Ryto“, Panevėžio „Lietkabelio“, Vilniaus „Wolves“ ir Jonavos ekipų atkrintamosiose. Aštuonios komandos burtų keliu buvo suskirstytos į poras, kur kovojo dėl blieto finaliniame ketverte.

Ketvirtfinalyje komandos žaidžia po du mačus: namuose ir išvykoje, o į kitą etapą patenka komanda, kuri turi geresnį tarpusavio santykį per du mačus.

Karaliaus Mindaugo taurė 2024: ketvirtfinaliai

Komanda Pirmos rungtynės Antros rungtynės Bendras rezultatas Komanda
„Žalgiris“ 95:76     „Wolves“
Jonava 77:80     „Šiauliai“
„Rytas“ 98:86     „Juventus“
„Lietkabelis“ 89:91     „Neptūnas“

Pirmieji mačai buvo žaidžiami gruodžio 27 – sausio 4 dienomis. O atsakomieji susitikimai bus žaidžiami sausio 20 – 21 denomis.

Karaliaus Mindaugo taurė 2024: finalinis ketvertas

Karaliaus Mindaugo taurės finalinis ketvertas antrą kartą istorijoje bus rengiamas Kaune. Keturios geriausios Lietuvos komandos į „Žalgirio“ areną susirinks vasario 17-18 dienomis, kur varžysis dėl pirmojo sezono trofėjaus.

Tiek pusfinaliai, tik rungtynės dėl trečios vietos, tiek didysis finalas vyks iš vienerių rungtynių, o jų intarpuose netruks ir įspūdingų renginių bei šou elementų.

Jau prieš parduodant bilietus, renginio organizatoriai yra paskyrę kiekvienos komandos fanams atskirus sektorius. „Žalgirio“ fanams atiteko didžiausi sektoriai – 114-117, jeigu pergalę ketvirtfinalyje švęstų „Wolves“, jie būtų įtaisyti arenos trečiame aukšte – 318-319 sektoriuose.

Tuo tarpu „Ryto“ ir „Juventus“ poros nugalėtojų fanai apsistos 332-333 sektoriuose, „Jonavos“ ir „Šiaulių“ sirgaliams atiteko 340-341 sektoriai, o „Lietkabelio“ ir „Neptūno“ – 310-311.

Karaliaus Mindaugo taurės finalinio ketverto tvarkaraštis

2024 m. vasario 17 d. (šeštadienis)

  • 15:00 val. I pusfinalis
  • 18:00 val. II pusfinalis

2024 m. vasario 18 d. (sekmadienis)

  • 15:30 val. Rungtynės dėl 3 vietos
  • 18:00 val. Snaiperio konkursas
  • 19:00 val. Karaliaus Mindaugo taurės FINALAS