Tour de France 2023: tvarkaraštis, lenktynininkai, istorija

Dviračių sporto mylėtojams – geriausias metų laikas, kadangi liepos mėnesį startuoja daugiausiai dėmesio sulaukiančios dviračių lenktynės „Tour de France“. Turas po Prancūziją prasidės liepos 1 dieną ir tęsis daugiau negu tris savaites – iki liepos 23 dienos.

TOUR DE FRANCE LAŽYBOS

Tour de France istorija

Tai bus išskirtinės, jau 110-osios „Tour de France“ lenktynės, kurias buvo pradėta rengti dar 1903 metais.

Šios lenktynės yra sudarytos iš 21 dalies ir yra seniausios „Grand Tours“ lenktynės bei laikomos prestižiškiausiomis.

Nuo 1903 metų rengiamos lenktynės vyksta kiekvienais metais, tačiau buvo praleistos per pasaulius karus.

Įprastai, „Tour de France“ sudaro nuo 20 iki 22 komandų, kuriose važiuoja po aštuonis sportininkus. Kiekviename etape yra matuojamas sportininkų laikas, o greičiausiai etapą įveikęs bei tapęs lenktynių lyderiu, vilki geltonus marškinėlius.

Daugiausiai „Tour de France“ lenktynėse yra triumfavę prancūzai Jacques Anquetil bei Bernard Hinault, ispanas Miguel Indurian ir belgas Eddy Merckx. Visi jie laimėjo lenktynes po penkis kartus. Pirmuoju čempionu tapo prancūzas Maurice Garin, o praėjusiais metais pergalę iškovojo Jonas Vingegaard.

Tour de France 2023 lenktynės: tvarkaraštis

Didžiosios „Tour de France“ lenktynės vyks liepos 1-23 dienomis, kuriose dalyvaus 176 dviratininkai. Šiais metais lenktynės bus 50 km ilgesnės negu praėjusiais metais – 3404 km. 2022-aisiais sportininkai startavo Danijos sostinėje Kopenhagoje ir judėjo į pietus, kai šį kartą dviratininkai judės į šiaurę – startas vyks Ispanijos mieste Bilbao. Tai bus vos antras kartas, kai lenktynės startuos Ispanijoje. Pirmąjį kartą tai įvyko 1992-aisiais San Sebastiane. Kaip ir įprastai, lenktynių finišas – Paryžiuje.

Tour de France 2023 tvarkaraštis:

  • Liepos 1-9 d. – 1-9 etapai
  • Liepos 11-16 d. – 10-15 etapai
  • Liepos 18-22 d. – 16-20 etapai
  • Liepos 23d. – 21-as etapas

Tour de France 2023 prognozės

Dviračių sporto ekspertai prognozuoja, jog Danijos superžvaigždė Jonas Vingegaardas yra ryškiausias lenktynių favoritas, kuris ir mėgins apginti savo iškovotą titulą praėjusiais metais.

Tiesa, jam rimtą iššūkį gali mesti slovėnas Tadej Pogacar. Jų galimybės triumfuoti yra vertinamos beveik vienodai.

Dėl pergalės taip pat gali pakovoti ir australas Jai Hindley, danas Mattias Skjelmose, ispanas Ernic Mas, Ekvadoro atstovas Richard Carapaz, australas Ben O‘Connor bei britas Adam Yates.