Pasaulio čempionatas 2023: Lietuva – Latvija tiesiogiai, „braliukų“ istorija ir prognozės

Pasaulio čempionatas pasiekė finišo tiesiąją ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei beliko sužaisti paskutines turnyro rungtynes. Simboliška, jog mačas dėl 5-6 vietų bus taip pat ir Baltijos finalas, kadangi jame kovos Lietuvos ir Latvijos rinktinės.

Abi komandos maču tarpusavyje užbaigė ir šios vasaros draugiškų rungtynių ciklą, o dabar užbaigs ir planetos pirmenybes, kovoje dėl penktosios vietos.

PASAULIO ČEMPIONATO LAŽYBOS

Pasaulio čempionatas 2023: Lietuva – Latvija, kovos ketvirtfinalyje

Tiek Lietuvos, tiek Latvijos rinktinėmis nepasisekė ketvirtfinalio etape, kur abi komandos ir baigė savo žygį link pasaulio čempionato medalių.

Lietuvos rinktinė iki tol laimėjusi visus penkis mačus, įskaitant ir rungtynes prieš JAV, ketvirtfinalyje atsimušė į Serbijos rinktinės gynybinę sieną. Su milžiniška drausme žaidę serbai nepaliko jokių vilčių lietuviams, kurie pralaimėjo 68:87.

Latvijos rinktinė buvo kiek kitoje situacijoje. Iš čempionato Prancūziją eliminavus Latvija eigoje pralaimėjo Kanadai, o ketvirtfinalyje susitiko su dar iki tol pralaimėjimo skonio nepatyrusia Vokietijos rinktine. Vokiečiai pirmojo pralaimėjimo taip ir nesugėrė, kadangi Davio Bertanio lemiamas tritaškis skriejo pro šalį, o Latvija iš kovos dėl medalių pasitraukė pralaimėjimu 79:81.

Kovoje dėl galimybės žaisti dėl penktosios vietos Lietuva susitvarkė su Slovėnija, o Latvija palaužė italus.

Pasaulio čempionatas 2023: Lietuva – Latvija istorija

Šiame amžiuje Lietuvos ir Latvijos rinktinės buvo susitikusios 11 kartų ir Lietuvos rinktinė pasiekė septynias pergales, kai Latvijos sąskaitoje – 4.

Per šį laikotarpį, daugiausiai pergalių paeiliui pavyko pasiekti lietuviams, kurie laimėjo penkias tarpusavio rungtynes paeiliui.

Net šešios paskutinės rungtynes tarp komandų buvo draugiškos, o pastaroji vyko dar šią vasarą. Tuomet Lietuvos rinktinė be gailesčio sutriuškino „braliukus“ 93:69.

Tuo tarpu paskutinis oficialus mačas tarp komandų vyko 2015-ųjų Europos čempionate. Tada Lietuvos rinktinė grupių etape sukaustė latvius gynybos gniaužtuose ir laimėjo 68:49.

Kadangi Latvijos rinktinei tai yra debiutas pasaulio čempionate, tai bus pirmosios kaimynų rungtynės planetos pirmenybėse.

Pasaulio čempionatas 2023: Lietuva – Latvija prognozės

Nors abi rinktinės demonstruoja itin galingą žaidimą pasaulio čempionate, verta pažymėti, jog latviams tai bus trečiosios rungtynės per paskutines keturias dienas. Dėl didelio pranašumo po krepšiu ir šviežumo, šios poros favorite yra laikoma Lietuvos rinktinė, kurios galimybės iškovoti pergalę yra vertinamos 65 proc.

Pasaulio čempionatas 2023: Lietuva – Latvija tiesiogiai