Olimpinė krepšinio atranka: formatas, sistema, Lietuvos tvarkaraštis

By 2023-12-06 12 gruodžio, 2023 Krepšinis, Olimpinės žaidynės

Lietuvos vyrų krpešinio rinktinė FIBA pasaulio čempionato pirmenybėse tiesioginio kelialapio į Olimpines žaidynes neiškovojo. Šeštoje vietoje finišavę Kazio Maksvyčio auklėtiniai gavo tik bilietą į atrankos turnyrą, kuriame ir mėgins iškovoti kelialapį į Paryžiaus žaidynes.

Lietuvos rinktinė mėgins prisijungti jau prie Olimpinėse esančių šeimininkės Prancūzijos, pasaulio čempionės Vokietijos bei vicečempionės Serbijos.

KREPŠINIO LAŽYBOS

Lietuvos rinktinės pasirodymas 2020-ųjų Olimpinių žaidynių atrankoje

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė prieš trejus metus pati rengė atrankos turnyrą, kuris vyko Kaune, tačiau jis pasibaigė nesėkmingai.

Lietuviai grupių etape palaužė Venesuelą 76:65, sutriuškino Pietų Korėją 96:57, o pusfinalyje susitvarkė ir su Lenkijos rinktine – 88:69. Visgi, Lietuvos rinktinė finale atsimušė į neįtikėtino Luka Dončičiaus vedamos Slovėnijos sieną.

Finalas „Žalgoirio“ arenoje pasibaigė Slovėnijos naudai 96:85, kurie iškovojo pirmąjį kelialapį į Olimpines žaidynes šalies istorijoje. Lietuva visiškai nesusitvarkė su L. Dončičiumi, kuris mačą užbaigė su 31 tašku, 11 akovotų kamuolių ir 13 rezultatyvių perdavimų.

Tai buvo vos pirmosios Olimpinės žaidynės, kurias Lietuvos rinktinė praleido nuo pat priklausomybės atgavimo.

2024-ųjų Olimpinės krepšinio atrankos formatas

Olimpinių žaidynių atrankoje kvietimus gavo 24 komandos: Afrikos, Pietų Amerikos, Šiaurės Amerikos bei Azijos/Okeanijos žemynai gavo po vieną vietą pagal užimtas vietas FIBA pasaulio čempionate. Tai buvo komandos, kurios liko negavo automatinio bilieto į pačias Olimpines žaidynes.

Taip pat, kol vyko planetos pirmenybės, vyko ir papildomas atrankos etapas, kuriame varžėsi rinktinės dėl vietos Olimpinių žaidynių atrankoje. Jame vietas atrankoje iškovojo Bahamai, Bahreinas, Lenkija, Kroatija ir Kamerūnas.

Tokiu būdu surinktos 24 komandos buvo paskirstytos į keturias atskiras atrankas po šešias komandas. Atrankos vyks Puerto Rike, kuriame žais ir Lietuva, Latvijoje, Graikijoje ir Ispanijoje.

Atrankos turnyruose šešios komandos bus suskirstytos į dvi grupes po tris, o pirmas dvi vietas grupėse užėmusios komandos pateks į pusfinalį. Po pusfinalio etapo vyks didysis finalas, kuriame ir bus kovojama dėl vietos Olimpinėse žaidynėse.

Olimpinių žaidynių atrankoje bus išdalinti tik keturi bilietai į Olimpines žaidynes – kiekvieno turnyro nugalėtojai.

2024-ųjų Olimpinių žaidynių atrankos tvarkaraštis

Olimpinių žaidynių atranka: liepos 2-7 dienomis.

Olimpinės žaidynės: liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.

Tikslesnis Lietuvos rinktinės tvarkaraštis dar bus patikslintas. 

Rinktinės jau turinčios vietą Olimpinėse žaidynėse 2024

  • Prancūzija
  • Vokietija
  • Serbija
  • JAV
  • Kanada
  • Japonija
  • Pietų Sudanas
  • Australija

Lietuvos rinktinės atranka Puerto Rike į Olimpines žaidynes

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė vyks į tolimiausią kraštą varžytis dėl vietos Olimpinėse žaidynėse – į Puerto Riką.

Lietuviai Pietų Amerikoje varžysis su šeimininke Puerto Riko rinktine, Meksika, Dramblio Kaulo Krantui, Bahreinu ir vienintele kita Europos rinktine – Italija.

Tiesa, ne su visomis komandoms teks Lietuvai sužaisti. Lietuviai pateko į A grupę, kurioje teks žaisti su Meksika ir DKK, kai B grupę sudaro Italija, Puerto Rikas ir Bahreinas.

A GRUPĖ

Lietuva

Meksika

Dramblio Kaulo Krantas

B GRUPĖ

Italija

Puerto Rikas

Bahreinas

TOPsport ekspertai neabejoja, kad Lietuvos rinktinė A grupėje triumfuos ir į pusfinalį žengs iš pirmosios vietos. Nei Meksika, nei Dramblio Kaulo Krantas neturėtų mesti didesnio iššūkio Lietuvos atstovams ir tarpusavyje turėtų kovoti tik dėl antrosios vietos.

B grupėje paskutinė vieta iškart yra atiduodama Bahreino rinktinei, o dėl pirmųjų dviejų turėtų laukti įnirtinga kova. Viskas priklausys nuo to, kokią rinktinę surinks Puerto Rikas, tačiau jų kviečiamas Vitorijos „Baskonia“ lyderis Markusas Howardas gali tapti geriausiu atrankos gynėju.

Pilniausios sudėties Puerto Rikas tikrai galėtų mesti iššūkį Italijai. Lietuvos rinktinei jau nuo pusfinalio prasidės rimti išbandymai, kadangi jame lauks būtent Italija arba Puerto Rikas. Prognozuojama, jog finale lauks kita ekipa iš šių dviejų.

Visgi, ekspertai prognozuoja, jog finale susitiks Lietuvos ir Italijos rinktinės ir būtent lietuviai po trumpos pertraukos sugrįš į Olimpines žaidynes.