Kova dėl vietos finale: dominuojantys australai, įsibėgėję JAV ir istoriniai Slovėnijos ir Prancūzijos šansai

By 2021-08-04 24 kovo, 2023 Lažybos, Sporto apžvalgos

Olimpinių žaidynių krepšinio turnyras jau pasiekė kulminaciją ir likus keturioms stipriausioms komandoms liko išsiaiškinti, kurios dvi kovos dėl aukso, o kam teks tenkintis mažuoju finalu kovoje dėl bronzos.

Ankstyvą ketvirtadienio rytą pirmajame pusfinalyje kovos JAV, kuri sieks iškovoti ketvirtąjį auksą iš eilės bei septintąjį per paskutines aštuonerias Olimpines žaidynes bei Australijos rinktinė, kuri per Olimpinių žaidynių istoriją keturiskart užėmė ketvirtąją vietą, tačiau taip nė karto dar ir neiškovojo medalio krepšinio turnyre.

Australijos rinktinė 2016-ųjų Olimpinių žaidynėse kovoje dėl bronzos 88:89 nusileido Ispanijos rinktinei. 1996-aisiais ir 2000-aisiais Australija kovoje dėl bronzos dukart pralaimėjo Lietuvos krepšininkams (74:80; 71:89), o 1988-aisiais buvo sutraiškyta tos pačios JAV rinktinės (49:78).

JAV ir Australija buvo kartą susitikusi Olimpinių žaidynių pusfinalyje 1996-aisiais ir tuomet amerikiečiai iškovojo nesudėtingą pergalę 101:73. Vis dėlto, panašaus scenarijaus krepšinio aistruoliai neturėtų tikėtis.

Australija grupių etape iškovojo dvi užtikrintas pergales prieš Nigeriją (84:67) ir Vokietiją (89:76) bei palaužė Italiją (86:83). Ketvirtfinalyje Australija tiesiog nušlavė Argentiną 97:59 ir sugadino legendinio Luiso Scola atsisveikinimą su savo šalies nacionaline komanda.

Tuo tarpu JAV rinktinė grupių etapą pradėjo pralaimėjimu Prancūzijai (76:83), tačiau reabilitavosi ir sutriuškino Iraną (120:66) bei Čekiją (119:84). Ketvirtfinalyje JAV turėjo daugiau vargo su Ispanija ir pasaulio čempionus įveikė 95:81.

Australijos rinktinė svajoja apie pirmuosius olimpinius medalius ir yra aišku, jog puikią atmosferą turintys australai bei pajėgių NBA žaidėjų vedami Okeanijos atstovai nesitenkins bronza. Tiek pasiruošimo etape, tiek grupių etape JAV strigo, tad gali strigti ir pusfinalyje. Vis dėlto, TOPsport lažybininkai ryškiais favoritais laiko Kevino Duranto vedamą JAV rinktinę ir jos šansus žengti į finalą vertina 90 proc. Tuo tarpu Australijos galimybes žengti į išsvajotąjį finalą yra vertinamos vos 10 proc.

Kur kas daugiau intrigos yra laukiama antrajame pusfinalyje, kuriame susirems jau minėtoji, JAV grupių etape ant menčių paguldžiusi, Prancūzija bei magiškojo Luka Dončičiaus vedama Slovėnija.

Prancūzams tai yra pirmasis pusfinalio etapas Olimpinėse žaidynėse nuo 2000-ųjų, kai Sidnėjuje Europos atstovai iškovojo sidabrą. Tai buvo antras prancūzų sidabras Olimpinėse žaidynėse ir daugiau šiai rinktinei olimpinių medalių krepšinio turnyre iškovoti nėra pavykę. Tuo tarpu Slovėnijos rinktinė kuria istoriją kiekvieną dieną, kadangi Kaune vykusį atrankos turnyrą laimėję Europos čempionai pirmą kartą istorijoje pateko į Olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą ir jau pirmuoju bandymu pasiekė pusfinalio etapą.

Prancūzai turnyrą pradėjo skambiai ir pasiekė minėtąją pergalę prieš JAV, vėliau susitvarkė su Čekijos rinktine (97:77) bei įveikė Iraną (79:62). Pirmąją vietą grupėje užėmę prancūzai ketvirtfinalyje susitiko su Italija ir po atkaklios kovos 84:75 žengė į pirmąjį olimpinį pusfinalį per 21-erius metus.

Slovėnijos rinktinė grupių etape sau lygių neturėjo ir jau pirmajame mače 118:100 sutriuškino Argentiną, vėliau 116:81 nušlavė šeimininkę Japoniją ir paskutiniame ture 95:87 įveikė Ispaniją. Ketvirtfinalyje po Slovėnijos kojomis krito vokiečiai, kurie buvo sutriuškinti 94:70.

Jau aišku, jog Prancūzijos raktas į pergalę – sėkminga gynyba prieš L. Dončičių. Slovėnijos megažvaigždė Olimpinėse žaidynėse fiksuoja neįtikėtiną statistiką ir renka po 26,3 taško, atkovoja po 10 kamuolių ir atlieka po 8 rezultatyvius perdavimus. L. Dončičius iš dviejų taškų zonos atakuoja net 68,9 proc. tikslumu ir renka įspūdingus 32,3 naudingumo balus per susitikimą.

TOPsport ekspertai mano, jog prancūzams nepavyks susitvarkyti su Dalaso „Mavericks“ žvaigžde ir Slovėnija yra realesnė pretendentė žengti į finalą, kai Prancūzija turėtų tenkintis kova dėl pirmojo bronzos medalio šalies krepšinio istorijoje.

TOPsport Slovėnijos šansus žengti į finalą ir užsitikrinti pirmuosius medalius vertina 55 proc., kai Prancūzijos galimybes – 45 proc. TOPsport lažybininkai mano, jog L. Dončičius sugebės pasiekti 27 taškų ribą ir tokiu būdu ves slovėnus į pergalę.

TOPsport ekspertai neturi jokių abejonių, jog JAV pasidabins bet kokios spalvos medaliais bei puikiai vertina Slovėnijos galimybes iškovoti medalį Olimpinių žaidynių debiute. TOPsport Prancūzijos šansus vertina geriau kovoje dėl medalių ir mažiausiai šansų lipti ant nugalėtojų pakylos suteikia Australijai.