Kontrolinės rungtynės: Lietuva – Suomija tiesiogiai, apžvalga, sudėtis

Lietuvos vyrų nacionalinė krepšinio rinktinė tęsia pasiruošimą FIBA pasaulio krepšinio čempionatui. Kazio Maksvyčio auklėtiniai šiuo metu skaičiuoja trijų pralaimėjimų iš eilės seriją, tačiau jau šį vakarą mėgins reabilituotis prieš komandą, kuri šią seriją ir pradėjo – Suomiją.

NBA žvaigždės Lauri Markkaneno vedami suomiai meta rimtą iššūkį visiems savo varžovams, o Lietuvos rinktinė nėra išimtis.

Tai bus paskutiniosios Lietuvos rinktinės rungtynės namuose, prieš išvykstant į Aziją, kur Taivane dar lauks du draugiški mačai prieš Puerto Riką bei Latviją, o po jų prasidės ir pasaulio čempionato kovos.

KREPŠINIO LAŽYBOS

Lietuva – Suomija pirmasis mačas

Pirmasis Suomijos ir Lietuvos mačas, vykęs Tamerės mieste, buvo itin įnirtingas. Lauri Markkaneno nesustabdę lietuviai krito po apmaudžios Roko Jokubaičio klaidos, kai šis lemiamos atakos metu pramiegojo savo varžovą kovoje dėl kamuolio ir šis su sirena pataikė lemiamą metimą iš po krepšio.

Suomiai iškovojo sudėtingą pergalę 81:79, o Jutos „Jazz“ žvaigždė pelnė 24 taškus, atkovojo 7 kamuolius ir pataikė 10 iš 10 baudos metimų.

Prie pergalės svariai prisidėjo po 12 taškų pelnę Jacobas Grandisonas ir Olivieris Nkamhoua, kai Sasu Salinas pelnė 10.

Lietuvių gretose rezultatyviausiai žaidė gynėjų linijos krepšininkai – Rokas Jokubaitis pelnė 13 taškų, o Margiris Normantas 12. Ignas Brazdeikis bei Jonas Valančiūnas pridėjo 10.

Suomijoje Lietuvos rinktinė itin nesėkmingai atakavo iš toli, realizuodama tik 5 tritaškius iš 19.

Suomijos rinktinė

Suomijos rinktinė dideliu žvaigždžių kiekiu išsiskirti negali, tačiau visas jos žaidimas pastatytas aplink NBA galingai žaidžiantį Lauri Markkaneną.

Aukštaūgis turėjo roveržio sezoną ir Jutoje per 34 minutes rinko net po 25,6 taško, atkovojo po 8,6 kamuolio, o iš toli atakavo 39,41% tikslumu.

Suomijos superžvaigždė 2022-ųjų FIBA Europos čempionate per 7 rungtynes rinko net po 27,9 taško, atkovojo po 8,1 kamuolio ir rinko po 30,4 naudingumo balo. Suomių lyderis savo rinktinę nuvedė iki ketvirtfinalio ir iš viso buvo antras rezultatyviausias čempionato žaidėjas, nusileidęs tik Gianniui Antetokounmpo.

Suomiams tai bus tik trečios draugiškos rungtynės šią vasarą. Po pergalės prieš lietuvius, Suomijos rinktinė nugalėjo ir estus 86:80.

Lietuvos rinktinė

Lietuvos rinktinė savojo žaidimo vis dar neranda. Po užtikrintos pergalės prieš ukrainiečius 100:72 ir sudėtingos pergalės prieš Sakartvelo rinktinę 104:102, sekė net trys iš eilės pralaimėjimai: 79:81 prieš Suomiją, 72:90 ir 70:76 prieš Prancūziją.

Lietuvos rinktinė vis dar sprendžia paskutinius klausimus dėl galutinio dvyliktuko, kuris turėtų paaiškėti po mačo su Suomija. Dėl paskutinio bilieto į Filipinus kovoja Gabrielius Maldūnas ir Ąžuolas Tubelis. Pastarasis aikštėje buvo pasirodęs tik epizodiškai dėl patirtos traumos.

Lietuvos rinktinės sudėtis mačui su Suomija:

Eimantas Bendžius, Jonas Valančiūnas, Ignas Brazdeikis, Rokas Jokubaitis, Donatas Motiejūnas, Mindaugas Kuzminskas, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Margiris Normantas, Deividas Sirvydis, Gabrielius Maldūnas, Ąžuolas Tubelis ir Tadas Sedekerskis.

Lietuva – Suomija tiesiogiai

Lietuvos ir Suomijos rungtynes tiesiogiai transliuos Go3 televizija.