Eurolygos 2023-2024 metų sezonas tiesiogiai, įdomiausios įžvalgos ir aktualijos 

By 2023-10-04 Eurolyga, Krepšinis

Šio sezono Eurolygos startas artinasi labai greitai – liko vos kelios valandos iki pirmųjų varžybų. Kai kurios komandos jau yra pabaigusios komplektacijas, kitos dar nenustoja stebinti naujais bei stebinančiais papildymais. Kaip ir kiekvienas sezonas, šis vėl žada daug staigmenų ir netikėtumų: kam gi pavyks tapti „juoduoju arkliuku“, kurios komandos sudarys šių metų atkrintąmasiąs bei turės namų pranašumus, o kas sezoną užbaigs lentelės dugne bei pataps patrankų mėsa daugumai ekipų?

EUROLYGOS LAŽYBOS

Šiame sezone bus matomos kelios naujovės – nuo šio sezono pradžios įvedamas įkrintamųjų varžybų formatas (angl. „play-in), kuriame 10-oje ir 9-oje vietose likusios komandos pasibaigus reguliariajai sezono stadijai turės galimybę vis dar pakovoti dėl vietos atkrintamosiose. Šias vietas užėmusios ekipos susikaus tarpusavyje vienose rungtynėse ir rungtynių laimėtojas gaus teisę varžytis prieš 7-tos bei 8-tos vietų rungtynių pralaimėtoją dėl galutinės aštuntosios vietos laimėtojos vardo ir kelialapio į ketvirtfinalį. 7-tos ir 8-tos vietų rungtynių laimėtojas iškovos galutinę septintaja vietą.

Kita naujovė įvesta vyriausiems komandų treneriams. Nuo šiol turėta iššūkio taisyklė (angl. „coaches challenge“), kuri leidžia komandų treneriams pakeisti užfiksuotos pražangos tipą arba sušvilptą taisyklių pažeidimą bei kamuolio turėjimą permesti savo pusėn, galės būti panaudota du kartus per visą varžybų laiką o ne vieną. Kadangi ši naujovė praeitais metais sulaukė daug dėmesio dėl to jog panaudojus šią taisyklę teisingai treneriai turėtų galimybę ją naudoti dar kartą tose pačiose varžybose, į tai buvo atsižvelgta.

Komandų skaičius, nors ir buvo spekuliuojama prieš sezoną, kad jis didės, tačiau išliko nepakitęs – jame vėl varžysis 18 komandų. 12 komandų išlieka dalyvėmis turėdamos A ilgalaikę licenziją:

  • Stambulo „Anadolu Efes“
  • Vilerbano „ASVEL“
  • Vitorijos „Baskonia“
  • Miuncheno „Bayern“
  • Barselonos „FC Barcelona“
  • Stambulo „Fenerbahce“
  • Tel Avivo „Maccabi“
  • Milano „EA7 Emporio Armani”
  • Pirėjo „Olympiacos“
  • Atėnų „Panathinaikos“
  • Madrido „Real“
  • Kauno „Žalgiris“

6 likusios komandos ilgalaikių licenzijų neturi: viena ekipa turi dviejų metų metų licenziją (Berlyno „ALBA“), „AS Monaco“ ekipa turi vietą, nes jau du metus patenka į atkrintamąsiąs kaip Eurocup laimėtoja (Iš antro pagal pajėgumo Europos krepšinio turnyro atėjusi ekipa gali užsitikrinti vietą kitame Eurolygos sezone jei ji prasiveržia tarp aštuonių stipriausių). „Valencia Basket“ klubas šį sezoną liko turnyre kaip pakaitalas praeitų metų Eurocupo laimėtojai Las Palmo „Gran Canaria“ klubui, kuris po ilgų dvejonių nusprendė nedalyvauti prestižiškiausiame Europos krepšinio turnyre. Belgrado „Crvena Zvezda“, Belgrado „Partizan“ bei Bolonijus „Virtus“ komandos gavo vardinius pakvietimus (angl. Wild-Card) dalyvauti šio sezono Eurolygoje. Visos komandos išliko tos pačios kaip ir praeitais metais.

Šiame sezone taip pat laukia ir lietuviškas akcentas turnyro vadovybėje – naujuoju Eurolygos vadovu vienbalsiai, surinkęs visus 13 Eurolygos akcininkų balsų, tapo ilgametis Kauno „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. Ne kartą Eurolygos metų vadovu bei Lietuvos metų sporto vadybininku pripažintas Motiejūnas šiame poste pakeis Marshallą Glickmaną. Priėmus šias pareigas, tolimesnis darbas „Žalgirio“ klubo bei arenos direktoriaus pareigose tapo nebeįmanomas, todėl jo darbus šiose pareigose perima Kauno „Žalgirio“ legenda bei praeitų metų sporto direktorius Paulius Jankūnas.

Šį sezoną ekipos tikrai gali pasigirti ir garsiais papildymais bei skambiais praradimais transferių rinkoje. Į NBA lygą išvyko tokie žaidėjai kaip Sasha Vezenkovas, Vasilije Micičius, Dante Exumas, Filipas Petruševas ir kiti. Iš NBA lygos netrūko atvykstančių garsių pavardžių –  NBA visų žvaigždžių rungtynių dalyvis Kemba Walkeris keliasi į „AS Monaco“, Sterlingas Brownas į Berlyno „ALBA“, Frankas Kaminsky bei P.J. Dozieris į Belgrado „Partizan“, Vilerbano ASVEL gynėjų grandyje pasipildė Franku Jacksonu, ilgai sunkių traumų kamuotas antrasis 2014 m. naujokų biržos šaukimas Jabari Parkeris žais Barselonoje, brazilas Raulis Neto atvyko į Stambulo „Fenerbahce“, o lygos veteranas bei blokų karalius Serge‘as Ibaka persikėlė į Miuncheno „Bayern“ pas pažįstamą trenerį Pablo Laso, kurio komandoje žaidė 2011-2012 m. sezone Madrido “Real” ekipoje kol vyko NBA lokautas.

Bene labiausiai nustebinę perėjimai yra ilgamečių Ispanijos rinktinės narių brolių Hernangomezų atvykimas į Eurolygą. Willy, užaugęs Madride bei kelis metus žaidęs šio miesto legendiniame klube Eurolygoje, persikėlė į amžinų varžovų Barselonoje gretas. Juancho nusprendė kelti sparnus į iš pelenų bandysiančią pakilti Atėnų „Panathinaikos“ su garsiuoju Erginu Atamanu už jų vairo. Taip pat netrūko ir skambių perėjimų iš vienos Eurolygos komandos į kitą – daug metų „Olympiacos“ žaidęs Kostas Sloukas pasielgė kaip kitas graikų legendinis krepšininkas Vassilis Spanoulis ir perėjo į amžinų priešų stovyklą, tik čia atvirkštinis atvejis, kadangi Spanoulis iš PAO perėjo į OLY. Du kartus per trejus metus Eurolygos čempionu tapusio jau minėto Ergino Atamano perėjimas į „Panathinaikos“ daugelį veidų nustebino – pamatysime ar jam pavyks pakartoti tai, ką pavyko padaryti su „Anadolu Efes“. Kauno „Žalgirio“ fanus nuliūdino netikėtas Igno Brazdeikio persikėlimas į Pirėjo „Olympiacos“ komandą. Verti paminėjimo žaidėjai kurie pakeitė Eurolygos komandas: Brandonas Daviesas, Nikola Mirotičius, Maodo Lo, Darius Thompsonas, Rokas Giedraitis, Luke‘as Sikma, Facundo Campazzo ir kt.

Šiame sezone nebeliks dviejų rinktinių langų pertraukų – FIBA ir Eurolyga pasiekė susitarimą, jog bus viena, tačiau ilgesnė rinktinių pertrauka, per kurią vyks atrankos rungtynės į 2025 m. Europos čempionatą. Ji vyks vasario 10-28 dienomis, anksčiau vykdavo lapkričio ir vasario mėnesiais, bet jos būdavo trumpesnės. Taip pat šiame sezone organizuojamas finalo ketvertas vyks Berlyne, gegužės 24-26 dienomis. Labai įdomu, kurios gi komandos varžysis dėl atkrintamųjų, kurios stengsis prasimušti į įkrintamasiąs ir patriukšmavus jose galbūt prasimušti į stipriausiųjų aštuonių rokiruotę, kurios trūnys lentelės dugne bei kurios turi didžiausius šansus pakovoti dėl čempionų vardo?

Eurolygos aštuonetas – kas gi be abejonės į jį pateks, o kam teks paprakaituoti?

Šis sezonas tikrai bus permainingas – titulą bandys apginti visą branduolį išlaikęs Madrido „Real“, per viena metimą nuo titulo buvusi Pirėjo „Olympiacos“ norės grįžti ten kur buvo ir šį kartą triumfuoti, Atėnų „Panathinaikos šiame sezone sieks išbristi iš lentelės dugno bei sugrįžti į komandų elitą. Milano klubas sieks reabilituotis po praeito sezono kracho. Barselonos, Monako bei Stambulo miestų ekipos stengsis neiškristi žemiau aštuoneto ribos bei taip pat parodyti savo raumenis.

Ekspertų teigimu, Madrido „Real“ šansai patekti į atkrintamasiąs vertinami geriausiai, po jo seka „Olympiacos ir „Monaco“ klubai, žemiau jų „Barcelona“ bei „Panathinaikos“ galimybės bei dar žemiau vertinami „Olimpia Milano“ bei „Fenerbahce“ ekipų šansai. Dėl galutinės aštuntosios vietos čia vyrauja didesnė konkurencija bei nuspėti tikrai sunku, kuri ekipa visgi pagriebs paskutinį bilietą į šį nuvažiuojantį traukinį, o čia konkurencija labai didelė: trenerį pakeitusi „Anadolu Efes“, mūsų visų palaikomas Kauno „Žalgiris“, konkurencinga Tel Avivo „Maccabi“, karštieji Belgrado „Partizan“ bei „Crvena Zvezda“ klubai, niekada nepasiduodanti Vitorijos „Baskonia“ bei kiti. Ekspertai daugiausia šansų duoda „Anadolu Efes“ prasimušti į galutinį aštuntuką, tačiau likusios minėtos komandos tikrai kovos ir dėl 9-10 vietų bei stengsis patriukšmauti įkrintamųjų metu prieš aukščiau likusias komandas – ten jau viską lems tik vienos rungtynės.

Į kuriuos žaidėjus reikėtų atkreipti daugiausia dėmesio?

Šią vasarą tikrai netrūko stulbinančių perėjimų ir iš NBA lygos, ir iš vietinių lygų bei Europos taurės ar kitų Eurolygos komandų. Kai kurie atvyko neturėdami didelių rolių Eurolygos komandose bei norės sužibėti, o kai kurie atvyksta pirmą kartą, sukaupę nemažą patirtį NBA lygoje arba dominavę vietinėse bei tarptautinėse lygose.

Carsenas Edwardsas – ši taškų mašina atvyksta iš Stambulo „Fenerbahce“, kurioje pilnai atsiskleisti jam nepavyko. Turėjęs 8 taškų bei beveik 5 naudingumo balų vidurkius šis gynėjas Dimitrio Itoudžio sistemoje sunkiai pritapo bei nebuvo vienas iš pagrindinių pasirinkimų gynėjų grandyje. Tačiau Miunchene bus visiškai kitaip, Pablo Laso šiam įžaidėjui turėtų garantuoti solidų minučių skaičių bei daug kamuolio kontrolės. Bus įdomu stebėti šį puolimo talentą.

Naz Mitrou-Longas – šis kanadietis atvyksta iš Milano „EA7 Emporio Armani” ekipos, kurioje sezonas jam nesusiklostė. 7 taškų ir 5 naudingumo balų vidurkiai atrodo nekaip, tačiau tai kažkiek galima pateisinti – gynėjas praėjusį sezoną buvo stipriai kamuojamas traumų, bet kaip pats tikina, toks sezonas jam buvo pirmas karjeroje, tad teigia padaręs išvadas tarpsezoniu ties traumų prevencija. Šį žaidėją „Žalgiris“ medžiojo jau ir praeita vasara, tad pagaliau pastangos atsipirko. Chaotiškumu, aktyvia gynyba, geru metimu pasižymintis Mitrou-Longas turėtų patapti rimtu ramsčiu kauniečiams, ypač netekus Igno Brazdeikio.

Kemba Walkeris – keturis kart NBA „All-Staras“, kartą išrinktas į simbolinį sezono trečiąjį penketą, driblingo meistras, čiurnas išlaužęs net Nikolai Mirotičiui. Kas domisi geriausiomis krepšinio pirmenybėmis pasaulyje, šį žaidėją puikiai žino. Solidus taškų rinkėjas, puikiai besiveržiantis po krepšiu, nebijantis atsakomybės kertinėmis rungtynių akimirkomis. Įdomu, kaip jam seksis pritapti Europos krepšinio virtuvėje, juolab Monako klube, kur gynėjų grandis atrodo daugiau nei užpildyta – Mike‘as Jamesas, Ellie Okobo, Jordanas Loydas sudarys stiprią konkurenciją, tuo labiau, kad Kemba mėgsta dažnai turėti kamuolį savo rankose.

Frankas Kaminsky – aukštaūgis, sukaupęs 8 metų patirtį NBA lygoje. Pasižymi labai geru judėjimu be kamuolio bei patikimu metimu iš įvairių distancijų. Centro rankos, kaip jo ūgiui yra ganėtinai trumpos – beveik dviem centrimetrais mažesnės nei jo ūgis be sportbačių, kuris yra 213 cm. Tai stipriai jaučiasi gynyboje, neišeina stabiliai blokuoti varžovų metimų. Tai jam bus pirmas sezonas už Atlanto ribų, tad bus įdomu stebėti kaip jam seksis adaptuotis prie Europos krepšinio. Jis atsiliepė, jog jam čia įspūdį palieka leidžiamo kontakto lygis, tad iš jo turėtume pamatyti daug žaidimo ir baudos aikštelėje. Legendinis treneris Željko Obradovičius tikrai turės stiprų ginklą aukštaūgių grandyje.

Antonius Clevelandas – dar vienas žaidėjas turintis NBA patirties, tačiau atvyksta ne iš Šiaurės Amerikos, o iš tos pačios šalies komandos kurioje ir tęs karjerą – iš Eilato persikėlė į Tel Avivą. Praeitą sezoną dar ir Australijoje praleidęs žaidėjas Izraelyje tikrai užsirekomendavo – 17,6 taško bei 18 naudingumo balų, o Australijoje pripažintas dukart geriausiai besiginančiu lygos krepšininku. Pasižymintis dideliu atletiškumu bei elitine gynyb, šis gynėjas turi potencialo atsiskleisti savo pirmajame Eurolygos sezone. Tą padaryti nebus lengva, kai komandoje tokie talentingi lyderiai, kaip Lorenzo Brownas ar Wade‘as Baldwinas, tačiau pastarajam dabar kažkuriam laikui iškritus iš rikiuotės, šansas Clevelandui tikrai didesnis nei įprastai.

Kauno „Žalgirio“ laukiantis tvarkaraštis Eurolygoje