Dakaras 2024: lietuviai, tvarkaraštis, naujovės ir prognozės

By 2023-12-12 2 sausio, 2024 Lažybų prognozės, Sporto apžvalgos

Jau penktus metus iš eilės Saudo Arabijos dykumose startuosiantis Dakaro ralis beveik dvi savaites džiugins ralio gerbėjus visame pasaulyje.

Sausio 6 d. startuosiantis ir sausio 19 d. finišuosiantis Dakaras sutrauks pačius geriausius planetos lenktynininkus, o Saudo Arabijos dykumomis skries ir ne vienas ekipažas iš Lietuvos.

DAKARO RALIO LAŽYBOS

Penktasis Dakaro ralis Saudo Arabijoje žada, kad tiek pilotai, tiek mašinos susidurs su dar didesniais iššūkiais negu bet kada anksčiau. Po pirmosios savaitės, kur ekipažai kovos su kraščiu Ulos mieste, visas veiksmas persikels į tuščią ketvirtį, kas yra visiškai naujas Dakaro konceptas.

48 valandų etapas, kur visi dalyviai, išsisklaidę tarp aštuonių stovyklų, bus palikti tik su savo paties įrenginiais. Poilsio diena Riajde suteiks tik trumpą pertrauką, po kurios finišą Janbu mieste skirs įvairus reljefas su išskirtiniais navigaciniais išbandymais, kurie bet kuriuo metu gali pakeisti visą Dakaro eigą.

Dakaras 2024: tvarkaraštis

Etapas Data Startas ir finišas Etapo ilgis
Prologas Penktadienis, sausio 5, 2024 ALULA > ALULA 158 km | 28 km
1 Šeštadienis, sausio 6, 2024 ALULA > AL HENAKIYAH 532 km | 405 km
2 Sekmadienis, sausio 7, 2024 AL HENAKIYAH > AL DUWADIMI 662 km | 470 km
3 Pirmadienis, sausio 8, 2024 AL DUWADIMI > AL SALAMIYA 733 km | 440 km
4 Antradienis, sausio 9, 2024 AL SALAMIYA > AL-HOFUF 631 km | 299 km
5 Trečiadienis, sausio 10, 2024 AL-HOFUF > SHUBAYTAH 727 km | 118 km
6
48val. Etapas
Ketvirtadienis, sausio 11, 2024 SHUBAYTAH > SHUBAYTAH 766 km | 532 km
Penktadienis, sausio 12, 2024
Poilsis Šeštadienis, sausio 13, 2024 RIYADH Poilsis
7 Sekmadienis, sausio 14, 2024 RIYADH > AL DUWADIMI 873 km | 483 km
8 Pirmadienis, sausio 15, 2024 AL DUWADIMI > HAIL 678 km | 458 km
9 Antradienis, sausio 16, 2024 HAIL > AL ULA 639 km | 417 km
10 Trečiadienis, sausio 17, 2024 AL ULA > AL ULA 609 km | 371 km
11 Ketvirtadienis, sausio 18, 2024 AL ULA > YANBU 587 km | 480 km
12 Penktadienis, sausio 19, 2024 YANBU > YANBU 328 km | 175 km

Dakaras 2024: trasa

ALULA, MISTINIO LAIKO MIESTAS

Nedaug kas paliko Dakaro dalyvius tokius sužavėtus kaip AlUla ir jo regionas, kai lenktynės pirmą kartą atsidūrė Saudo Arabijoje 2020 m. sausį. Didžiulio dydžio laukų kaleidoskopiniai peizažai susipina su istorijos didybe ir paslaptingumu, kurie sukelia nuostabą ir pakviečia apmąstymams. Dakaras daug kartų grįžo į AlUlą po pirmojo ralio su senoviniais archeologiniais paminklais ir nabatejų šventyklemis, išsibarstančiomis po senąjį miestą. Pasitelkiant patikrintą formulę, kurią pirmą kartą Dakaro organizatoriai išbandė Raudonosios jūros pakrantėje, lenktynininkai, šturmanai, palaikymo komandos ir organizacinės grupės susitiks didelėje stovykloje, kad dar galėtų prieš pat startą.

ALULA STOVYKLA: ŽIUPSNELIS ISTORIJOS

Dakaro dalyviai susipažino su AlUla pirmojoje ralio Saudo Arabijoje 2020 m. versijoje. Tačiau šį kartą jie turės galimybę dar giliau įsiskverbti į tūkstantmečių senumo archeologinių vietų atmosferą: starto stovyklos principas dabar išplėstas į dykumą, su stovykla netoli nabatejų pastatytų didingų šventyklų. Semdamiesi įkvėpimo iš pastatų, kurie išgyveno laiko išbandymus, tai puikus būdas pereiti į iššūkių ir atradimų režimą prieš įveikiant tūkstančius ralio kilometrų.

PROLOGAS, 12 ETAPŲ, 14 VARŽYBŲ DIENŲ

Po reikalaujančių pokyčių, kurie atskleidė dalyvių atsparumo galimybes, Dakaras 2024 bus tiek pat pagarbus jų iššūkių lūkesčiams. Maršrutas, kuris aprėps ekvivalentišką 5000 kilometrų nuotolį, specialiais etapais tęsia Saudo Arabijos teritorijos tyrinėjimą, kas sudarys net 60% naujų vietų, dar nematytų per pirmus keturis Saudo Arabijos ralius.  Iš viso devynios stovyklos bus įrengtos dideliame plote išsišakojančiame vakarų – rytų kryptimis, persikertančiomis maršrutu abiem kryptimis iki galutinio finišo Janbu, Raudonosios jūros pakrantėje.

48 VALANDŲ ETAPAS: IŠLIKS TIK STIPRIAUSI

Tai naujas etapo formatas, kuris vyks per dvi dienas – maratono etapo principu, nors dalyviams bus leidžiama padėti vieni kitiems vakare. Tačiau šį kartą nebus galimybės turėti išorinės pagalbos komandoje, nes vairuotojai ir komandos bus išsiskirstę tarp aštuonių skirtingų stovyklų. Kai laikrodžiai rodys 16 val., visi automobiliai turės sustoti prie artimiausios stovyklos. Neturėdami ryšio ir tokiu būdu neturėdami galimybės matyti savo varžovų pasirodymų, dalyviai stovyklose startuos kitą dieną, apie 7 val., kad užbaigtų likusią maršruto dalį. Specialiame etape dalyviai įveiks apie 600 kilometrų.

TUŠČIAS KETVIRTIS: DVI YPATINGI DIENOS

Didžioji Tuščiosio ketvirčio dykuma bus naujo 48 valandų etapo vieta, su ypatingu formatu, pranokstančiu laiko ribą, nustatytą pirmajame etape. Reljefas ypatingai tinka dviems atskiriems maršrutams – vienas motociklams ir keturračiams, o kitas automobiliams ir sunkvežimiams. Todėl viršutinės FIA komandos nepasinaudos dviračių dalyvių paliktais pedsakais ir turės orientuotis pagal savo nuožiūrą.

Dakaras 2024: lietuviai

Šiais metais Dakaro ralyje startuoja ne vienas lietuvis, o tarp jų bus ir debiutantų, ir puikiai Dakaro dykumas išnaršiusių veteranų. Tarp startuosiančių lietuvių išvysime Benediktą Vanagą, Vladą Jurkevičių su šturmanu Aisvydu Paliukėnu, taip pat Vaidotą Žalą, Roką Baciušką, Gintą Petrų, Antaną Kanopkiną bei Laisvydą Kancių.

Motociklų klasėje lenktyniaus ir Modetą Siliūną, o motobagių klasėje debiutuos Aistė Perminaitė. Visgi, dėl pastarosios dar kyla klausimų, kurie priklausys nuo galimybės surinkti reikiamą biudžetą.

Visgi, labiausiai intriguojantis ekipažas važiuos motobagių klasėje. Ten, Dakaro laureatas Arūnas Gelažnininkas sės į motobagį, tačiau ne prie vairo – jis bus savo žmonos Emilijos Gelažninkienės šturmanu, kuriai tai bus debiutas Dakaro ralyje.

Šeima planavo startą Dakaro ralyje jau praėjusiais metais, tačiau susidūrė su problemomis renkant biudžetą, tačiau šie keblumai neužkirto kelio į Saudo Arabiją šiais metais.

„Šiandien jaučiuosi puikiai, tačiau, kai pradėjome šį kelią, jaučiausi įvairiai. Nes sulaukėme daug kritikos dėl to, kad motobagį vairuos moteris. Tačiau aš pramyniau kelius ir dabar daugėja moterų, siekiančių starto Dakare“, – su pasididžiavimu kalbėjo E. Gelažninkienė.

Žvelgiant į šių metų dalyvius, daugiausiai sėkmės 2023-ųjų Dakare sulaukė Rokas Baciuška, kuris motobagių įskaitoje užėmė net antrąją vietą. Gintas Petrus automobilių kategorijoje finišavo septintas, Laisvydas Kancius keturračiuose taip pat atvizavo septintas, o Vaidotas Paškevičius sunkvežimių kategorijoje finišavo 17-as.

Tuo tarpu patyrusiems vilkams tokiems, kaip Benediktui Vanagui ar Vaidotui Žalai finišo pasiekti nepavyko.