Australian Open 2024: dalyviai, tvarkaraštis, didžiausi fovoritai ir prizinis fondas

By 2024-01-03 4 sausio, 2024 Lažybų prognozės, Sporto apžvalgos, Tenisas

2024 m. Australijos atvirasis čempionatas yra Didžiojo kirčio lygio teniso turnyras, kuris vyks Melburno parke nuo sausio 14 iki 28 dienos, 2024 m. Tai yra 112-asis Australijos atviro čempionato turnyras, 56-asis Atvirojoje eroje ir pirmasis metų didelis turnyras.

Turnyras susideda iš profesionalių žaidėjų varžybų vienetuose, dvejetuose ir mišriuose dvejetuose. Jaunimo ir neįgaliųjų žaidėjai varžysis vienetų ir dvejetų turnyruose.

Novakas Djokovičius yra titulą ginantis vyrų vienetų čempionas. Aryna Sabalenka yra titulą ginanti moterų vienetų čempionė.

Turnyras, priešingai nei ankstesnė edicija, turės daug pokyčių:

  • Pirmo rato ma2ai truks 3 dienas, vietoj dviejų;
  • Centriniuose aikštynuose, Rod Laver Arena ir Margaret Court Arena, dienos sesijose bus mažiausiai du mačai, vietoj trijų, siekiant išvengti mačų, tęsiančiųsi iki ankstyvų ryto valandų, pavyzdžiui, kaip tai buvo vyko mače tarp britų legendos Andy Murray ir vietinio fanų numylėtinio Thanasi Kokkinakis, kai mačas baigėsi 04:05 vietos laiku.
  • John Cain Arena tvarkaraštis išliks nepakitęs;
  • Mačų sesijų skaičius išaugo nuo 47 iki 52 su papildoma varžybų diena.

AUSTRALIAN OPEN LAŽYBOS

Pirmą kartą Australian Open startuoja sekmadienį

Istorinis pirmas kartas, kai Australijos atvirasis 2024 m. čempionatas prasidės sekmadienį – tapdamas pirmą kartą 15 dienų renginiu.

Duomenys rodo, kad mačai dabar trunka ilgiau ir sekmadienio startas skirtas sumažinti spaudimą dėl vėlyvių vakaro mačų tiek žaidėjams, tiek sirgaliams.

 

Australian Open tvarkaraštis

Diena Data Etapas
Q1 Pirmadienis 8 sausio Kvalifikacijos pradžia
    Vyrų vienetų kvalifikacija
    Moterų vienetų kvalifikacija
1 diena Sekmadienis 14 sausio Pirmojo rato pradžia
    Vyrų vienetai
    Moterų vienetai
3 diena Antradienis 16 sausio Pirmojo rato pradžia
    Vyrų dvejetai
    Moterų dvejetai
5 diena Ketvirtadienis 18 sausio Pirmojo rato pradžia
    Mišrūs dvejetai
7 diena Šeštadienis 20 sausio Pirmojo rato pradžia
    Jaunių berniukų vienetai
    Jaunių mergaičių vienetai
8 diena Sekmadienis 21 sausio Pirmojo rato pradžia
    Jaunių berniukų dvejetai
    Jaunių mergaičių dvejetai
10 diena Antradienis 23 sausio Pirmojo rato pradžia
    Neįgaliųjų vyrų vienetai
    Neįgaliųjų moterų vienetai
    Quad neįgaliųjų vienetai
11 diena Trečiadienis 24 sausio Pirmojo rato pradžia
    Neįgaliųjų vyrų dvejetai
    Neįgaliųjų moterų dvejetai
    Quad neįgaliųjų dvejetai
    Mišrių dvejetų pusfinaliai
12 diena Ketvirtadienis 25 sausio Pusfinaliai
    Moterų vienetų pusfinaliai
    Vyrų dvejetų pusfinaliai
    Jaunių berniukų dvejetų pusfinaliai
    Jaunių mergaičių dvejetų pusfinaliai
    Neįgaliųjų vyrų vienetų pusfinaliai
    Neįgaliųjų moterų vienetų pusfinaliai
    Quad neįgaliųjų vienetų pusfinaliai
    Neįgaliųjų vyrų dvejetų pusfinaliai
    Neįgaliųjų moterų dvejetų pusfinaliai
    Quad neįgaliųjų dvejetų pusfinaliai
13 diena Penktadienis 26 sausio Finalas
    Mišrių dvejetų finalas
    Jaunių berniukų dvejetų finalas
    Jaunių mergaičių dvejetų finalas
    Quad neįgaliųjų dvejetų finalas
    Neįgaliųjų vyrų dvejetų finalas
    Neįgaliųjų moterų dvejetų finalas
    Vyrų vienetų pusfinaliai
    Moterų dvejetų pusfinaliai
    Jaunių berniukų vienetų pusfinaliai
    Jaunių mergaičių vienetų pusfinaliai
14 diena Šeštadienis 27 sausio Finalas
    Moterų vienetų finalas, 10.30 val.
    Vyrų dvejetų finalas
    Jaunių berniukų vienetų finalas
    Jaunių mergaičių vienetų finalas
    Neįgaliųjų vyrų vienetų finalas
    Neįgaliųjų moterų vienetų finalas
    Quad neįgaliųjų vienetų finalas
15 diena Sekmadienis 28 sausio Finalas
    Vyrų vienetų finalas, 10.30 val.
    Moterų dvejetų finalas

Taylor Fritz

Skirstyti žaidėjai

Turnyro raketė Žaidėjas Dabartinis reitingas Registracijos reitingas   Turnyro raketė Žaidėjas Dabartinis reitingas Registracijos reitingas
1 Novak Djokovic 1 1   17 Ben Shelton 17 17
2 Carlos Alcaraz 2 2   18 Cameron Norrie 18 18
3 Daniil Medvedev 3 3   19 Nicolas Jarry 19 19
4 Jannik Sinner 4 4   20 Ugo Humbert 20 20
5 Andrey Rublev 5 5   21 Francisco Cerundolo 21 21
6 Stefanos Tsitsipas 6 6   22 Adrian Mannarino 22 22
7 Alexander Zverev 7 7   23 Tallon Griekspoor 23 23
8 Holger Rune 8 8   24 Sebastian Korda 24 24
9 Hubert Hurkacz 9 9   25 Jan-Lennard Struff 25 25
10 Taylor Fritz 10 10   26 Alejandro Davidovich Fokina 26 26
11 Casper Ruud 11 11   27 Lorenzo Musetti 27 27
12 Alex de Minaur 12 12   28 Sebastian Baez 28 28
13 Tommy Paul 13 13   29 Felix Auger-Aliassime 29 29
14 Grigor Dimitrov 14 14   30 Tomas Martin Etcheverry 30 30
15 Karen Khachanov 15 15   31 Jiri Lehecka 31 31
16 Frances Tiafoe 16 16   32 Alexander Bublik 32 32

 

Kodėl Carlosas Alcarazas yra pasirengęs laimėti Australian Open?

Paskutinį kartą, kai Carlos Alcaraz žaidė Australijos atvirajame čempionate, jam buvo 18 metų ir jis buvo už pirmojo trisdešimtuko. Šį kartą Ispanijos žvaigždė atvyks į Melburno parką kaip esamas Vimbldono čempionas, dviejų didžiųjų turnyrų nugalėtojas ir buvęs pasaulio Nr.1.

Būdamas sporto ryškiausia jauna žvaigžde su neįtikėtinai išbaigtu žaidimu jo amžiuje, trečioji Didžiojo kirčio pergalė AO 2024 yra tikrai pasiekiama. Jis yra didžiausia grėsmė Novakui Djokovičiui. Jei kas nors nori laimėti Australijos atvirąjį čempionatą, jie beveik neišvengiamai turi susidurti su pasaulio Nr.1 Djokovičiumi – tituluočiausiu vyrų tenisininku istorijoje.

Djokovičius siekia savo 11-ojo titulo Melburno parke ir nėra pralaimėjęs šiame turnyre nuo 2018 m. ir nepralaimėjęs paskutiniuose 28 mačuose. Jis yra nuostabus Australijos atviro čempionato pusfinaliuose ir finaluose ir šiuose etapuose yra laimėjęs 20 mačų iš tiek pat galimų. Bet jei kas nors gali jį sustabdyti, tai yra Alcaraz, kuris įrodė esąs didžiausia grėsmė Djokovičiaus viešpatavimui sporto viršūnėje.

Carlos Alcaraz

„Aš niekada nesu žaidęs su tokiu žaidėju, tiesą pasakius“, – po pralaimėjimo Alcarazui įtemptame penkių setų Vimbldono finale prieš šešis mėnesius pripažino Djokovičius.

Tačiau Djokovičius atkeršijo jam epiniame Sinsinacio finale, tačiau mažai aptarta išvada iš to susitikimo buvo ta, kad Alcarazas buvo vos taškas nuo pergalės antrame sete. Jei būtų išnaudojęs savo progą, jis būtų dar labiau padidinęs atotrūkį Djokovičių iki 3-1. Žinoma, jis to nepadarė, bet tai buvo dar vienas įrodymas, kad Alcarazas verčia Djokovičių pasiekti savo ribas labiau nei bet kuris kitas žaidėjas, šiuo metu esantis sporto viršūnėje.

Jis žino, kaip laimėti didžiuosius turnyrus. Vienas iš tų mačų buvo minėtas Vimbldono finalas, Alcarazo antroji didelė pergalė per 12 mėnesių. Jis suspindėjo ryškiausiomis spalvomis per pirmąjį savo 2022 m. JAV atvirąjį čempionatą, kur triumfas pakėlė jį į pasaulio Nr.1.

Jis pasiekė bent pusfinalio etapą per pastaruosius keturis, ir ketvirtfinalius šešiuose iš pastarųjų aštuonių didžiojo kirčio turnyrų. Jis laimėjo 41 iš 50 savo karjeros Didžiojo kirčio mačų. Jis taip pat yra 1-1 Didžiojo kirčio susitikimuose prieš Djokovičių.

Jis turės papildomą motyvaciją Australijoje. Vienintelis Didžiojo kirčio turnyras, kuriame Alcarazas dar neparodė savo jėgos, yra Australijos atvirasis čempionatas, ir jis bus nusiteikęs tai pakeisti 2024 m.

Jaunuolis praleido AO 2023 po to, kai treniruočių metu patyrė šlaunies raumens traumą; prieš metus jis buvo labai arti didelės pergalės, tačiau pralaimėjo penktojo seto trileryje Matteo Berrettini. Tada pasaulio Nr.7 Berrettini nugalėjo Pablo Carreno Bustą ir Gael Monfilsą, kad pasiektų savo pirmąjį AO pusfinalį.

Tai iki šiol yra vienintelis kartas, kai Alcaraz pralaimėjo penktąjį setą. Nuo to laiko jis yra 6-0, paskutinis jo penkių setų triumfas buvo Vimbldone prieš Djokovičių.

Jis laimėjo kiekvieną kitą didelį kieto pagrindo turnyrą. Dar vienas motyvacijos šaltinis Alcarazui? Australijos atvirasis čempionatas yra vienintelė didelė spraga jo kieto pagrindo CV. Ispanas laimėjo tris kitus didžiausius kieto pagrindo turnyrus – 2022 m. Majamio ir JAV atviruosius čempionatus bei 2023 m. Indian Velsą.

Jis taip pat bus šviežesnis nei dauguma kitų. Alcarazas žaidė tik 4 turnyrus, iš viso 12 mačų, likusią 2023 m. dalį po JAV atvirojo čempionato pusfinalio pralaimėjimo prieš Daniil Medvedev.

Praėjusiais metais jis žaidė tik 17 turnyrų, praleido paskutinį sezono Davis taurės finalą – Ispanija nekvalifikavosi – ir taip pat nežais AO 2024 pasiruošimo turnyro.

Išskyrus Djokovičių, visi kiti TOP 5 tenisininkai žaidė daugiau mačų 2023 m. nei Alcaraz, kuris varžėsi 77 kartus (laimėjo 65).

Sporto šakoje, kurioje varginantis 11 mėnesių kalendorius ir ribotas tarpsezono laikas, Alcarazo lengvesnis tvarkaraštis gali pasirodyti naudingas, kai AO 2024 antrosios savaitės intensyvumas padidės.

 

Kodėl Jannikas Sinneris yra pasirengęs laimėti Australian Open?

Jannik Sinner baigė 2023 metų sezoną kaip geriausią formą pasiekęs žaidėjas. Nuo JAV atvirojo čempionato jis laimėjo du titulus, buvo arti pergalės ATP finaluose ir padėjo Italijai laimėti Deiviso taurę – tai padarė nugalėdamas visus savo didžiausius varžovus.

Jo bendraamžiai ilgai prognozavo, kad Sinner yra būsimas didžiųjų turnyrų čempionas. Bet kai tokią prognozę pateikia žaidėjas, kuris pats yra įkopęs į tą kalną, tai turi didesnę reikšmę. Niekas netiki Sinner gebėjimais labiau nei Carlos Alcaraz, esamas Vimbldono čempionas, kuris pareiškė, kad jo draugui ir varžovui artėja dideli dalykai.

„Aš neturiu abejonių – jis yra vienas iš tų vaikinų, kurie gali laimėti Didžiojo kirčio turnyrą“, – paskutinį mėnesį prieš ATP finalus pareiškė Alcaraz.

„Ir aš manau, kad jis 2024 m. pasieks Nr.1, arba suteiks sau šansą pasiekti Nr.1. Taigi, tai yra mano prognozė.“

Italas laimėjo 20 iš paskutiniųjų 23 mačų, laimėjo titulus Pekine ir Vienoje, prieš vedant Italiją prie pirmosios Deiviso taurės per 47 metus. Jis taip pat pasiekė finalą ATP finaluose. Gausybė pergalų po JAV atvirojo čempionato gali būti skirtingai interpretuojama; jos pasiekiamos po varginančių metų ir neaišku, ar tokia forma persikels į naują sezoną, kai žaidėjai yra atsigavę ir prasideda Didžiojo kirčio tenisas.

Tačiau sunku patikėti, kad Sinner rezultatai neturės ilgalaikio poveikio, kai 2024 m. prasidės, atsižvelgiant į tai, ką jis pasiekė. Jis pasiekė kelias pergales prieš Novaką Djokovičių ir Daniilą Medvedevą – du žaidėjus, kurių jis anksčiau niekada nebuvo įveikęs – ir padarė neįtikėtiną dalyką prieš Djokovičių Deiviso taurės pusfinalyje, išgelbėjo tris iš eilės mačo taškus prieš pasaulio Nr.1 ir laimėjo jų akistatą.

Jannik Sinner

Sinner gali tekti susidurti su Djokovičiumi vėl, jei jis nori laimėti Australijos atvirąjį čempionatą; serbas nepralaimėjo Melburno parke nuo 2018 m. ir siekia neįtikėtino 11-ojo AO titulo.

Nors dar nėra įveikęs Djokovičiaus Didžiojo kirčio turnyruose, jo rezultatai keturiuose didžiausiuose teniso renginiuose įspūdingi ir toliau gerėja. Jam būnant vos 19 metų, jis pasiekė savo pirmąjį didžiojo kirčio ketvirtfinalį Roland Garrose ir nuo to laiko ėjo iki to etapo visuose keturiuose Didžiuosiuose kirčiuose. Jis yra jauniausias žaidėjas, surinkęs savo ketvirtfinalio rinkinį nuo Djokovičiaus 2008 m.

Pirmasis Didžiojo kirčio pusfinalis jam atėjo Vimbldone 2022 m., ir jis buvo vieno taško atstumu nuo antrojo tais pačiais metais US Open turnyre.

„Kitas žingsnis jam yra laimėti didįjį čempionatą, – anksčiau šiais metais sakė australų legenda Todd Woodbridge. – Jo nuoseklumas tiesiog neįtikėtinas. Būdamas 21 metų, jis buvo visuose keturiuose didžiųjų čempionatų ketvirtfinaliuose. Jis dabar pateko į pusfinalį. Jis tikrai yra pretendentas.”

Jis progresuoja įspūdingu greičiu, o „Kitas žingsnis“ yra svarbus komentaras, nes būtent taip Sinner karjera iki šiol ir žygiuoja – tvarkinga eiga pasiekti svarbūs etapai ir pažymėti reikiami punktai. Jis laimėjo savo pirmąjį ATP 250 titulą 2020 m., pirmąjį ATP 500 karūną 2021 m. ir pirmąjį Masters 1000 trofėjų Toronte praėjusiais metais, vos mėnesį po to, kai pateko į savo pirmąjį Didžiojo kirčio pusfinalį.

Šis progresas taip pat atsispindi jo mačuose su kitais aukščiausios klasės žaidėjais, o tai labai akivaizdžiai pasimato mačuose su Medvedevu, prieš kurį jis pralaimėjo pirmąsias šešias akistatas, tik kad pakeistų situaciją ir laimėtų paskutines tris.

Jį treniruoja garsusis australas Darren Cahill, suteikiantis jam populiarų vietinį ryšį. Be to, visai neseniai Sinner buvo išrinktas ATP gerbėjų mėgstamiausiu, pirmuoju žaidėju, vardu ne Roger Federer ar Rafael Nadal, laimėjusiu apdovanojimą per daugiau nei 20 metų.

Sinner jau turi vieną iš stipriausių forehandų ir gynybinių smūgių, o jo pasitikėjimas turi būti aukščiausiame taške artimiausiomis savaitėmis. Pridėkite tai prie potencialiai dar stipresnio palaikymo iš minios, ir kylanti žvaigždė gali pasirodyti neįveikiama AO 2024 m.

Puikioje formoje esantis Novakas Djokovičius atvažiuoja pasiimti 11-ojo titulo?

Novak Djokovičius siekia kurti „daugiau istorijos“ pasiruošdamas 2024 metų sezonui ir mėgautis karjera, kuri atitiktų NFL legendos Tomo Brady ilgaamžiškumą.

Djokovičius mėgavosi nuostabia 2023 metų kampanija po to, kai laimėjo tris Didžiojo kirčio titulus, padidindamas bendrą savo skaičių iki 24 – pralenkęs Rafaelio Nadalo anksčiau turėtą rekordą – 22. Būdamas 36 metų, pasaulio Nr. 1 pabrėžia, kad jis neturi jokių planų stabdyti įspūdingos karjeros ir vis dar labai trokšta sėkmės, pasiruošdamas Australijos atvirajam čempionatui.

„Aš vis dar stengiuosi spausti save kiek tik galiu, laimėti Didžiuosius kirčius, būti pretendentu į aukščiausią vietą sporto pasaulyje ir stengiuosi kurti daugiau istorijos sporte,“ – sakė jis būdamas Ryade prieš demonstracines rungtynes prieš Carlosą Alcarazą.

„Tai yra paskata, tai yra motyvacija. Ir aš vis dar jaučiuosi labai gerai savo kūne šiame amžiuje, žaisdamas vieną iš geriausių sezonų, kokį turėjau savo karjeroje 2023 m. Aš tęsiu ir pažiūrėsiu, kur tai mane nuves. Australijos atvirasis čempionatas buvo mano sėkmingiausias Didysis kirtis. Kiekvieną kartą laimėjęs jauti, kad auga tavo pasitikėjimas. Taigi, kiekvienais ateinančiais metais grįždamas atgaivinu prisiminimus iš ankstesnių metų,“ – kalbėjo serbas.

„Aš mėgstu žaisti Australijos atvirajame čempionate ir Rod Laver arenoje. Tai yra vienas mėgstamiausių mano kortų ir tikiuosi, kad galėsiu pasirodyti taip pat gerai, kaip ir praėjusiais metais ir per visą savo karjerą. Aš turėjau daug sėkmės čia ir tikiuosi, kad galiu tą tęsti.“

Novak Djokovic

Australian Open prizinis fondas

  • Australijos atvirojo čempionato bendras prizinis fondas siekia 86,5 milijono dolerių, tai yra 13 procentų daugiau nei 2023 metais;
  • Priziniai pinigai didėja kiekviename etape;
  • Pirmo rato kvalifikaciniai žaidėjai – 31,250 dolerių, 20 procentų daugiau;
  • Pirmo rato dvejetų komandos – 36,000 dolerių, 16 procentų daugiau;
  • Pirmo rato pagrindinio piešimo vienetų žaidėjai – 120,000 dolerių, 13 procentų daugiau;
  • Žaidėjai, pasiekę antrąjį ratą – 180,000 dolerių, 13 procentų daugiau;
  • Pusfinalio dalyviai uždirbs 990,000 dolerių, tai 7 procentai daugiau;
  • Vienetų čempionai vešis namo 3,15 milijono dolerių;
  • Australijos atvirojo čempionato priziniai pinigai per paskutinius 20 metų nuo 2005 m., kai jie buvo 19,1 milijono dolerių, išaugo daugiau nei keturis kartus;
  • Priziniai pinigai per 10 metų (nuo 2015 m.) padvigubėjo nuo 40 milijonų dolerių.
Kategorija Etapas Laimėta suma
VIENETAI – vyrų ir moterų    
  Nugalėtojas 3,150,000 USD
  Finalininkas 1,725,000 USD
  Pusfinalininkai 990,000 USD
  Ketvirtfinalininkai 600,000 USD
  1/8 finalas 375,000 USD
  1/16 finalas 255,000 USD
  1/32 finalas 180,000 USD
  Pirmas ratas 120,000 USD
KVALIFIKACINIAI VIENETAI – vyrų ir moterų    
  1/16 finalas 65,000 USD
  1/32 finalas 44,100 USD
  Pirmas ratas 31,250 USD
DVEJETAI – vyrų ir moterų    
  Nugalėtojas 730,000 USD
  Finalininkas 400,000 USD
  Pusfinalininkai 227,500 USD
  Ketvirtfinalininkai 128,000 USD
  1/8 finalas 75,000 USD
  1/16 finalas 53,000 USD
  Pirmas ratas 36,000 USD
MIŠRŪS DVEJETAI    
  Nugalėtojas 165,000 USD
  Finalininkas 94,000 USD
  Pusfinalininkai 50,000 USD
  Ketvirtfinalininkai 26,500 USD
  1/8 finalas 13,275 USD
  Pirmas ratas 6,900 USD