Kauno Žalgiris 2022/23 metų sezoną užbaigė nuostabiu spurtu, o kauniečių 19 pergalių ir 15 pralaimėjimų lėmė, kad jie reguliarųjį sezoną užbaigė septintoje pozicijoje. Kauniečiai nuo ketvirtosios vietos atsiliko vos dvejomis pergalėmis.

Kauniečiai ketvirtfinalio serijoje mėgino mesti iššūkį Šarūno Jasikevičiaus Barcelona ekipai, tačiau vienai iš Eurolygos favoričių prilygti nepavyko. Žalgiris katalonams nusileido 0-3 ir savo Eurolygos sezoną užbaigė po TOP-8 etapo.

Valencia ekipa praėjusį sezoną Eurolygoje turėjo tenkintis antrosios turnyrinės lentelės pusės komandos vaidmeniu. Viena iš daugelio Ispanijos ekipų per sezoną iškovojo 15 pergalių ir patytė 19 pralaimėjimų, o tai lėmė užimtą 13 vietą. Valencia nuo atkrintamųjų atsiliko keturiomis pergalėmis.

Stambulo Anadolu Efes gynė dukart iš eilės iškovotą Eurolygos titulą, tačiau trečiojo nebebuvo. Turkijos ekipa per sezoną iškovojo tik 17 pergalių ir patytė 17 pralaimėjimų, o tai lėmė, jog Eurolygos čempionai liko už atkrintamųjų borto finišuodami vos 11-oje pozicijoje.

Madrido Real iki pat paskutinio turo kovojo dėl reguliaraus sezono nugalėtojos vardo, į savo sąskaitą įsirašė 23 pergales ir vos 11 pergalių, tačiau ir to neužteko finišuoti reguliaraus sezono viršūnėje. Real užėmė trečiąją vietą ir nuo pirmosios atsiliko tik per vieną laimėjimą.

Madrido Real ekipa ketvirtfinalio seriją pradėjo katastrofiškai – 0-2. Partizan ekipa iškart pabėgo nuo madridiečių, tačiau po to kilusios masinės muštynės apsuko viską aukštyn kojomis, o Real tapo pirmąja komanda istorijoje, kuriai pavyko laimėti seriją iki trijų pergalių atsiliekant 0-2. Negana to, Real ekipa pusfinalyje susitvarkė ir su amžina prieše Barcelona, o finale nukovė ir geriausią reguliaraus sezono komandą Pirėjo Olympiacos bei tapo Eurolygos čempione jau penktąjį kartą.

Pirėjo Olympiacos tapo komanda, kuri sezoną užbaigė itin galingai, o būtent tai ir leido užkopti ant reguliaraus sezono viršūnės. Olympiacos iškovojo 24 pergales, patyrė 10 pralaimėjimų ir neturėjo sau lygių reguliariojo sezono kovose.

Pirėjo klubas kiek netikėtai turėjo itin daug problemų ketvirtfinalyje ir tik po penkerių rungtynių serijos sugebėjo palaužti aštuntąją Eurolygos komandą Stambulo Fenerbahče 3-2. Finaliniame ketverte Olympiacos nugalėjo AS Monaco ekipą, tačiau finale krito po pergalingo Sergio Llullo šūvio, kuris Oly paliko tik su vicečempionų vardu.

AS Monaco ekipa nustebino daugelį – Mike‘o Jameso vedama Monako ekipa su tvirtai stovėjusiu Donatu Motiejūnu po krepšiu finišavo net ketvirtoje vietoje su 21 pergale ir 13 pralaimėjimų. Buvo manoma, jog garsios AS Monaco pavardės pergalių neatneš į turtuolių miestą, tačiau lyderiai iš JAV parodė priešingai.

AS Monaco pasiekė žygdarbį užimdami ketvirtąją vietą reguliariajame sezone, tačiau sėkmingas žygis buvo pratęstas ir atkrintamosiose. Monaco po įspūdingos serijos 3-2 nukovė Tel Avivo Maccabi ir pirmą kartą istorijoje pateko į Finalinį ketvertą. Monaco klubas pusfinalyje neprilygo Pirėjo Olympiacos, tačiau kovoje dėl trečiosios vietos įveikė Barcelona ir Kauną paliko su bronzos medaliais.

Milano Olimpia tapo komanda, kuri viską padarė priešingai. Taip pat garsiomis pavardėmis perpildyta ekipa tiesiog sudegė ir didžiąją sezono dalį vilkosi Eurolygos dugne. Milano ekipai pavyko šiek tiek atsitiesti sezono pabaigoje, tačiau 15 pergalių per 34 turus leido pakilti tik iki 12-osios pozicijos. Olimpia klubas buvo vienas ryškiausių favoritų patekti į Eurolygos finalinį ketvertą.

Miuncheno Bayern dažnai kvėpuoja TOP-8 į nugarą ir yra juodasis arkliukas, kuris gali bet kada įšokti į atkrintamąsias. Visgi, bavarams šis sezonas nebuvo toks sėkmingas ir vos 11 pergalių ir 23 pralaimėjimai leido Vokietijos atstovams finišuoti tik 15-oje pozicijoje.

 

Stambulo Fenerbahče viso sezono metu balansavo ant aštuoneto ribos, o sezono pabaigoje, kaip ir Kauno Žalgiris, buvo priverstas atlikti spurtą, norint prasibrauti į atkrintamąsias. Fenerbahče ekipa būtent tai ir padarė ir nors žalgiriečiai Turkijos klubą pastūmė laipteliu žemyn, Fenerbahče finišavo aštuntoje vietoje su 19 pergalių ir 15 pralaimėjimų.

Stambulo ekipai ketvirtfinalyje teko nelengva užduotis – reguliaraus sezono čempionai. Nepaisant to, Fenerbahče uvo pasiruošusi itin rimtai kovai ir metė labai rimtą iššūkį Oly ekipai, tačiau galiausiai pripažino Graikijos milžino pranašumą 2-3.

Belgrado Crvena Zvezda tapo neoficialia teroristinės valstybės rusijos atstove Eurolygoje. Milžiniškos finansinės injekcijos leido Belgrado klubui prisivilioti garsių pavardžių į Serbijos sostinę, tačiau net ir jos negelbėjo – 17 pralaimėjimų ir 17 pergalių Crvena Zvezda paliko 10-oje vietoje ir be atkrintamųjų.

Vitorijos Baskonia – lietuviškoji Ispanijos ekipa su Rokiu Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu. Panašią etiketę kaip Kauno Žalgiris turintys baskai lenktyniavo dėl bilieto į atkrintamąsias, tačiau kluptelėjimas paskutiniame ture atėmė vietą atkrintamosiose, o Baskonia su 18 pergalių ir 16 pralaimėjimų finišavo devintoje pozicijoje.

Vilerbano ASVEL tapo komanda, kuri viena pirmųjų pasitraukė iš kovos dėl vietos TOP-8. Prasčiausia 2022/23 metų sezono ekipa per 34 turus iškovojo vos 8 pergales ir finišavo paskutinėje, aštuonioliktoje Eurolygos pozicijoje.

Berlyno ALBA buvo iš tų ekipų, kuri kovojo ne dėl atkrintamųjų, o dėl pakilimo iš Eurolygos dugno. ALBA ekipai pavyko išvengti paskutiniųjų pozicijų, tačiau 11 pergalių per 34 turus pakėlė Berlyno klubą iki 16-osios pozicijos.

Atėnų Panathinaikos tapo ekipa, kuri finišavo tarp ASVEL ir ALBA ekipų. Eurolygos milžinė išgyveno itin sudėtingą etapą, kai komandos lyderius kamavo traumos, o vienas iš jų – Marius Grigonis. PAO ekipai nepavyko rimčiau pakovoti dėl pergalių, o 9 laimėjimai leido Graikijos milžinui finišuoti tik 17-oje pozicijoje.

Tel Avivo Maccabi, kaip ir kiekvieną sezoną, buvo viena iš stipriausių Eurolygos ekipų. Izraelio klubas užtikrintai rungtyniavo visą sezoną, į savo sąskaitą įsirašė 20 pergalių ir užkopė iki penktosios pozicijos reguliariajame sezone. Visgi, to nepakako užsitikrinti namų aikštės pranašumą Eurolygos ketvirtfinalyje.

Itin galinga namuose, tačiau stringanti išvykose Maccabi pateisino savo vardą, kai penkerių rungtynių serijoje lemiamą mačą pralaimėjo Monake. Izraelio galiūnė Maccabi po atkaklios kovos serijoje 2-3 nusileido Monaco klubui.

Bolonijos Virtus tapo vienintele šio sezono Eurolygos naujoke ir debiutas buvo tikrai sėkmingas. Virtus ekipa nebuvo pastumdėlė, į savo sąskaitą įsirašė 14 pergalių ir sugebėjo finišuoti padorioje 14-oje pozicijoje, vos per vieną pergalę nuo 12-osios ir per tris pergales nuo 15-osios.

Barcelona, kaip ir tikėtasi, tapo viena iš didžiausių jėgų reguliariajame sezone. Šarūno Jasikevičiaus kariauna skynė vieną pergalę po kitos, o 23-11 rekordas katalonus pakėlė iki antrosios pozicijos. Barca paskutiniame ture aplenkė savo mirtinus varžovus Madrido Real ir šoktelėjo iš trečiosios pozicijos.

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniams teko Žalgirio iššūkis. Visgi, katalonams Eurolygos išsišokėlių išbandymas buvo paprastas ir Barca triumfavo 3-0. Ispanijos milžino problemos laukė jau Finaliniame ketverte, kur buvo patirtas nokautas prieš Real ekipą, o kovoje dėl trečiosios vietos buvo pralaimėta ir Monaco.

Belgrado Partizan tapo Eurolygos išsišokėle ir ne tik sugebėjo įšokti į atkrintamųjų traukinį, tačiau ir užimti net šeštąją poziciją. Partizan iškovojo 20 pergalių ir tik per vieną laimėjimą atsidūrė nuo ketvirtosios vietos. Tiesa, vos vienas laimėjimas Partizan skyrė ir nuo aštuntosios pozicijos.