Pasibaigus Lietuvos rinktinės čempionatui – naujas galvosūkis krepšinio federacijai

Lietuvos krepšinio rinktinė pasaulio čempionate savo pasirodymą užbaigė po antrojo etapo ir tarp aštuonių stipriausių komandų nepateko. Lietuvos rinktinė neįvykdė LKF iškelto tikslo patekti į čempionato ketvirtfinalį, o vyriausiasis rinktinės treneris neįvykdė savo keltų ambicijų patekti į Olimpines žaidynes.

FIBA paskirtus teisėjus iškeikęs D. Adomaitis ne tik pasakė viską, ką galvoja apie FIBA sprendimus, tačiau atskleidė, kad Lietuvos rinktinės daugiau nebetreniruos. Vos paaiškėjus tokiam stratego sprendimui buvo pradėta spėlioti, kas pakeis prie Vilniaus „Ryto“ darbų grįžtanti D. Adomaitį.

TOPsport lažybininkai jau sudarė septynių strategų sąrašą, kurie galėtų pakeisti žaidėjų išrinktą D. Adomaitį.

Net neabejojama, kad šiuo metu geriausias Lietuvos strategas yra Kauno „Žalgirio“ vairininkas Šarūnas Jasikevičius. Vis dėlto, perspektyvusis treneris yra atskleidęs, kad toks darbas jo nedomina, o negana to, dėl FIBA ir Eurolygos karo, Š. Jasikevičius negalėtų vadovauti rinktinei atrankos languose, kadangi „Žalgirio“ ir rinktinės tvarkaraščiai kertasi.

Tiesa, JAV taip pat buvo susidūrusi su tokia situacija, kai Greggas Popovichius negalėjo treniruoti JAV krepšininkų atrankos į pasaulio čempionatą metu. Tuomet San Antonijaus „Spurs“ strategą pavadavo Jeffas van Gundy. Vis dėlto, TOPsport lažybininkai nėra optimistiški, kad sirgaliai išvys Š. Jasikevičių Lietuvos rinktinės trenerių štabe ir tokią tikimybę vertina vos 5 proc.

Už jį prasčiau yra vertinami tik Kinijoje dirbantis Donaldas Kairys (3 proc.) ir dabartinis rinktinės trenerio asistentas Benas Matkevičius (2 proc.).

Realiausiai yra vertinama Kazio Maksvyčio kandidatūra. Klaipėdos „Neptūną“ ir Panevėžio „Lietkabelį“ į LKL finalus atvedęs strategas buvo ir auksinės 1992-ųjų kartos vyriausiasis treneris. K. Maksvyčio šansai stoti už rinktinės vairo yra vertinami 40 proc.

Panašu, kad didžiausiu jo konkurentu turėtų tapti Š. Jasikevičiaus dešinioji ranka – Darius Maskoliūnas. „Žalgirio“ trenerio asistento šansai yra vertinami 25 proc. D. Maskoliūno šansai yra mažinami, kadangi tiek „Žalgirio“ organizacijos vadovai, tiek Š. Jasikevičius turėtų leisti savo asistentui išvykti iš komandos atrankos rungtynėms.

Tarp kandidatų TOPsport lažybininkai mato ir Rimo Kurtinaičio pavardę, kuris, panašu, nepalaiko šilčiausių santykių su Lietuvos krepšinio federacija. Maskvos srities „Chimki“ stratego šansai yra vertinami 15 proc. Tiesa, R. Kurtinaičiui iškiltų tokia pati problema, kaip ir Š. Jasikevičiui, kadangi „Chimki“ rungtyniaus Eurolygoje.

10 proc. tikimybė yra duodama galimam Kęstučio Kemzūros sugrįžimui į Lietuvos rinktinę. Dabartinis Davido Blatto asistentas Pirėjo „Olympiacos“ komandoje 2010-aisiais atrankoje išvedė Lietuvą į pasaulio čempionatą, kuriame lietuviai pasidabino bronzos medaliais. Būtent kitais metais Lietuvos rinktinė bus priversta žaisti atrankoje ir į Olimpines žaidynes.