Pasaulio krepšinio čempionatas 2019: prognozės lietuviams, turnyro favoritai ir visus galinti nustebinti rinktinė

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas 2019 nenumaldomai artėja. Jame ginklus surems ir dėl vietos Olimpinėse žaidynėse kovos ir Dainiaus Adomaičio auklėtiniai. Lietuva pateko į H grupę ir dėl vietos kitame etape kausis su Senegalu, Australija ir Kanada.

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas 2019: Lietuvos rinktinės tvarkaraštis

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionatą atidarys rungtynėmis su Senegalu, rugsėjo 1 dieną, sekmadienį. Antrasis Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio vedamos rinktinės mušis lauks su grėsmingąja Kanada, kurioje rungtyniaus tokie žaidėjai, kaip Andrew Wigginsas, R.J. Barrettas, Cory Josephas ar dar daugiau NBA atletų.

Štai grupės rungtynės, rugsėjo penktą dieną, užsibaigs Lietuvos mūšiu su Australija, kuriai padės ir viena didžiausių NBA žvaigždžių – Benas Simmonsas.

Antrajame raunde komandos bus vėl suskirstytos į grupes po keturias ekipas. Tiesa, ekipos žais tik dvi rungtynes, kadangi į grupę pateks ir ekipa, su kuria buvo žaista pirmajame etape. Jeigu Lietuvai pavyks įveikti grupės barjerą, antrajame etape ji susigrums greičiausiai su Prancūzija ir Vokietija. Iš šio etapo taip pat pateks tik dvi komandos į kitą etapą.

O jau ketvirtfinalyje, greičiausiai, antrąją vietą užėmusiai komandai tektų susigrumti su žvaigždžių pripildyta JAV rinktine, kurioje bus tokie žaidėjai, kaip Damianas Lillardas, Anthony Davisas, Jamesas Hardenas, tik ką čempionu tapęs Kyle’as Lowry, C.J. McCollumas, geriausią karjeros sezoną sužaidęs Khrisas Middletonas ar netrukus NBA žvaigždėmis tapsiantys Donovanas Mitchellas bei Jaysonas Tatumas.

Panašu, kad Lietuvos rinktinės laukia itin sudėtingas pasaulio krepšinio čempionatas 2019.

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas 2019: TOPsport prognozės

TOPsport kol kas į Lietuvos rinktinės šansus žiūri kiek skeptiškai. Lietuvos rinktinė yra vertinama kaip viena iš aštuonių ekipų turinčių daugiausiai šansų triumfuoti pasaulio krepšinio čempionate 2019. Vis dėlto, už juos geriau yra vertinama ir Australija, ir Kanada. Būtent šios ekipos ir yra lietuvių varžovai grupių etape.

TOPsport prognozuoja, kad pirmąją vietą H grupėje iškovos Kanada su Andrew Wigginsu, antroje vietoje liks Australija su Benu Simmonsu, o trečią vietą, deja, užims Lietuvos rinktinė. Tuo metu Senegalas neturi net menkiausių šansų pakilti iš turnyrinės lentelės dugno, pasak TOPsport.

Be jokios abejonės, didžiausias turnyro favoritais yra laikomi jau minėti amerikiečiai, kurių šansai triumfuoti yra vertinami net 90 proc. Visos likusios komandos pasidalina likusius 10 proc.

Prognozuojama, kad finale su JAV susigrums Serbija su Bogdanu Bogdanovičiumi bei Bobanu Marjanovičiumi. Tuo metu Ispanija turėtų užimti trečiąją vietą, pasak TOPsport ekspertų.

Į pirmąjį aštuonetą be aukščiau išvardintų trijų ekipų ir Lietuvos dar patenka Kanada, Graikija, Prancūzija ir Australija.

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas 2019: visus nustebinti galinti rinktinė

Panašu, kad daugiausiai patriukšmauti galinti rinktinė, kuriai tai nebūtų įprasta, yra Kanada. Kanadiečiai dar nė karto nėra iškovoję medalių pasaulio čempionate, tačiau tai gali pasikeisti jau šiais metais.

Amerikos čempionate bronzos medalius 2015-aisiais iškovoję kanadiečiai šiais metais surinko bene geriausią įmanomą sudėtį pasaulio čempionatui.

Kanados rinktinėje žais net 10 NBA žaidėjų: R.J. Barrettas (Niujorko „Knicks“), Dillonas Brooksas (Memfio „Grizzlies“), Shai Gilgeousas-Alexanderis (Oklahomos „Thunder“), Cory Josephas (Indijanos „Pacers“), Jamalas Murray (Denverio „Nuggets“), Kelly Olynykas (Majamio „Heat“), Dwightas Powellas (Dalaso „Mavericks“), Nikas Stauskas, Tristanas Thompsonas (abu – Klivlendo „Cavaliers“) ir Andrew Wigginsas (Minesotos „Timberwolves“).

Kanados rinktinė ne tik gali taikytis į medalius, tačiau gali mesti rimtą iššūkį ir JAV rinktinei. Pasaulio krepšinio čempionatas gali parūpinti itin nuostabaus grožio finalą tarp Kanados ir JAV, kuriame susitiktų visas būrys NBA žaidėjų.

Ilgai tylėjusi Kanados rinktinė pagaliau užsiaugino NBA žaidėjų, kurie dar tik pradeda savo karjeras NBA. Vis dėlto, būtent patirties trūkumas galėtų kiek sutrukdyti kanadiečiams. Nors talento šiai rinktinei tikrai netrūksta, jaunas amžius ir maža patirtis tokio lygio rungtynėse gali būti didžiausia Kanados rinktinės problema.

FIBA pasaulio krepšinio čempionatas 2019: Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas

  • Mantas Kalnietis,
  • Artūras Gudaitis,
  • Martinas Gebenas,
  • Jonas Valančiūnas,
  • Paulius Jankūnas,
  • Gytis Masiulis,
  • Mindaugas Kuzminskas,
  • Eimantas Bendžius,
  • Domantas Sabonis,
  • Edgaras Ulanovas,
  • Rokas Giedraitis,
  • Arnas Butkevičius,
  • Jonas Mačiulis,
  • Adas Juškevičius,
  • Renaldas Seibutis,
  • Marius Grigonis,
  • Žygimantas Janavičius,
  • Lukas Lekavičius,
  • Martynas Echodas.