Pasaulio futbolo čempionatas 2022: tvarkaraštis, sistema ir kur stebėti?

By 2022-10-20 10 sausio, 2023 Lažybų prognozės, Sporto apžvalgos

Iki pasaulio futbolo čempionato starto liko lygiai mėnesis. Lapkričio 20 dieną startuoja stipriausias futbolo turnyras planetoje, o 32 komandos per mažiau negu mėnesį, aštuoniuose skirtinguose stadionuose bandys išsiaiškinti, kas yra pasaulio futbolo karalius.

Pasaulio čempionatas vyks nuo lapkričio 20 iki gruodžio 18 dienos Katare, pirmą kartą istorijoje klubinio sezono viduryje. Toks sprendimas buvo priimtas dėl per didelio karščio Katare vasaros metu, kuomet įprastai ir vyksta pasaulio čempionatas.

PASAULIO ČEMPIONATO LAŽYBOS

Pasaulio futbolo čempionato komandos

Pasaulio futbolo čempionate varžysis 32 komandos: 13 iš Europos, 6 iš Azijos ir Okeanijos, 5 iš Afrikos, 4 iš Pietų Amerikos ir 4 iš Šiaurės Amerikos.

Azijos ir Okeanijos šalys: Afrikos šalys: Europos šalys:
Australija Kamerūnas Belgija
Iranas Gana Kroatija
Japonija Marokas Danija
Kataras Senegalas Anglija
Saudo Arabija Tunisas Prancūzija
Pietų Korėja Šiaurės ir Centrinės Amerikos šalys: Vokietija
Pietų Amerikos šalys: Kanada Nyderlandai
Argentina Kosta Rika Lenkija
Brazilija Meksika Portugalija
Ekvadoras JAV Serbija
Urugvajus   Ispanija
    Šveicarija
    Velsas

Neymar Jr.: Brazilian soccer star faces criticism for Bolsonaro support | CNN

Pasaulio futbolo čempionato grupės ir tvarkaraštis

Pasaulio futbolo čempionato komandos buvo suskirstytos į aštuonias grupes po keturias komandas.

Pirmajame pagal pajėgumą krepšelyje atsidūrė šeimininkė Kataro rinktinė bei Brazilija, Belgija, Prancūzija, Argentina, Anglija, Ispanija ir Portugalija.

Antrajame pagal pajėgumą krepšelyje atsidūrė Meksika, Nyderlandai, Danija, Vokietija, Urugvajus, Šveicarija, JAV bei Kroatija.

Trečiajame pagal pajėgumą krepšelyje atsidūrė Senegalas, Iranas, Japonija, Marokas, Serbija, Lenkija, Pietų Korėja ir Tunisas.

Ketvirtajame, silpniausiame, krepšelyje atsidūrė Kamerūnas, Kanada, Ekvadoras, Saudo Arabija, Gana, Velsas, Kosta Rika bei Australija.

Pasaulio čempionato grupės:

A Grupė B Grupė C Grupė D Grupė E Grupė F Grupė G Grupė H Grupė
Kataras Anglija Argentina Prancūzija Ispanija Belgija Brazilija Portugalija
Ekvadoras Iranas S. Arabija Australija Kosta Rika Kanada Serbija Gana
Senegalas JAV Meksika Danija Vokietija Marokas Šveicarija Urugvajus
Nyderlandai Velsas Lenkija Tunisas Japonija Kroatija Kamerūnas P. Korėja

Grupių etapas prasidės lapkričio 20 dieną maču Kataras-Ekvadoras. Grupių etapas bus užbaigtas gruodžio 2 dieną, o aštuntfinalis startuos jau gruodžio 3 dieną. Ketvirtfinaliai startuos gruodžio 9 dieną, pusfinaliai vyks gruodžio 13-14 dienomis, o finalas – gruodžio 18 dieną.

 

Kiek komandų išeina iš grupės pasaulio futbolo čempionate?

Iš kiekvienos grupės, kurioje yra po keturias komandas, į kitą etapą pateks po dvi daugiausiai taškų iškovojusias rinktines.

Jeigu rinktinės surenka vienodą kiekį taškų, yra žiūrima į įvarčių santykį, jeigu lygybė yra ir čia, tuomet žiūrima į įvarčių kiekį įmuštą grupių etape.

Kur žiūrėti tiesiogiai pasaulio futbolo čempionatą?

Tiesioginės pasaulio futbolo čempionato transliacijos atiteko nacionaliniam transliuotojui LRT.

Kataras: pasaulio futbolo čempionato stadionai

Katare buvo pastatyti aštuoni nauji futbolo stadionai, specialiai statyti pasaulio futbolo čempionatui.

Al Rayyano mieste buvo psatatyti trys stadionai, Doha mieste atsirado du stadionai, o Lusailo, Al Khoro ir Al Wakraho miestuose atsirado po vieną naują stadioną.

Mažiausi stadionai turės po 40 000 vietų, tai bus „Stadium 974“, „Al Thumama Stadium“ ir „Al Janoub Stadium“. Visi jie bus Doha ir Al Wakrah miestuose.

Al Rayyano mieste „Ahmad bin Ali“ stadionas talpins 44 740 sirgalių, „Education City“ stadione tilps 45 350 žiūrovų, o „Khalifa International“ – 45 416 žiūrovų.

Al Khor mieste pastatytas „Al Bayt“ stadionas talpins 60 000, o didžiausias „Lusail Iconic“ stadionas Lusailo mieste talpins net 80 000 žiūrovų. Pastarajame stadione vyks vienas ketvirtfinalio, vienas pusfinalio mačas ir didysis finalas ir taip pat 6 grupių etapo mačai.

Kada vyks pasaulio futbolo čempionatas?

Iki šiol FIFA pasaulio futbolo čempionatai vykdavo birželio mėnesį, tačiau 2022-ųjų pirmenybės vyks lapkričio-gruodžio mėnesiais tam, kad išvengti nepakeliamo Kataro vasaros karščio. Visos nacionalinės bei tarptautinės lygos buvo paprašytos prailginti pertraukas viduryje sezono, kad pasaulio čempionatas galėtų įvykti netrukdomas.