Niekur trauktis neturinčiam „Žalgiriui“ – didesnis fanų pasitikėjimas ir lažybininkų abejonės

By 2019-04-25 29 balandžio, 2019 Sporto apžvalgos

Kauno „Žalgiris“ trauktis nebeturi kur. Trečiose serijos rungtynėse suklupę kauniečiai serijoje iki trijų pergalių jau atsilieka 1-2, o šį vakarą Lietuvos čempionai mėgins sugrąžinti seriją į Stambulą.

Antroje rungtynių dalyje sustojęs „Žalgiris“ po atkaklios kovos nusileido Stambulo „Fenerbahče“ ir prarado namų aikštės pranašumą, kurį buvo iškovojęs pergale Turkijoje.

Vis dėlto, kauniečiai jau įrodė, kad su Eurolygos vicečempionais gali kautis kaip lygūs su lygiais, o tai įpūtė dar daugiau tikėjimo kauniečių fanams.

TOPsport prognozė

Šį kartą lažybų bendrovės TOPsport klientai yra pasidalinę į dvi stovyklas: 50 proc. renkasi „Žalgirio“ pergalę, o kiti 50 proc. – „Fenerbahče“. Ne tokie optimistiški yra lažybininkai, kurie „Žalgirio“ galimybes laimėti vertina 35 proc., o „Fenerbahče“ – 65 proc.

Realiausiai vertinama tikimybė, kad „Fenerbahče“ Kaune iškovos pergalę 3-6 taškais (25 proc.) arba 10-13 taškų (15 proc.). Trečia geriausiai vertinama tikimybė – „Žalgirio“ pergalė 3-6 taškais (10 proc.).

Lažybininkai taip pat 65 proc. vertina galimybę, kad serija pasibaigs 3-1 „Fenerbahče“ naudai. 30 proc. yra vertinama „Fenerbahče“ triumfas 3-2 ir vos 5 proc. „Žalgirio“ triumfas serijoje.

„Fenerbahče“ gynyba

Turkijos čempionai eilinį kartą pademonstravo žvėrišką gynybą prieš kauniečius, antroje rungtynių dalyje praleido vos 23 taškus ir leido „Žalgiriui“ per 40 minučių įmesti vos 57 taškus. Prie to prisidėjo ir kiek sėkmės, kadangi gerai nuo baudų metimų linijos atakuojantis „Žalgiris“ pataikė 11 metimų iš 16 (68,8 proc.). Taip pat žalgiriečiai prametė ne vieną laisvą tritaškį ir iš toli atakavo 35,3 proc. (6/17 trit.).

Vis dėlto, puikiai sustyguota „Fenerbahče“ gynyba ne tik neleidžia kauniečiams laisvai kurti atakas, tačiau neretai išmuša žalgiriečius iš vėžių. Štai gynyba prieš Edgarą Ulanovą, kurią naudoja „Fenerbahče“, skiriasi nuo to, ką naudoja kitos Eurolygos komandos. Kai „Žalgirio“ puolėjas žaidžia nugara, dažniausiai Stambulo ekipos žaidėjai eina į pagalbą. Vis dėlto, padėti eina ne artimiausias žaidėjas, kaip yra įprasta, tačiau iš visiškai kitos aikštės pusės ateina gynėjas.

„Žalgirio“ puolėjas būna dvigubinimas, o jo variantai – atiduoti perdavimą į „kovą“ artimiausiam komandos draugui, arba siųsti kamuolį skersai aikštelę ir rizikuoti suklysti. Jeigu kamuolys nėra perimamas, „Fenerbahče“ gynėjai spėja ir vėl „išsirinkti“ savo žmones, kol kamuolys pasiekia adresatą. Taip nei E. Ulanovas gali sužaisti nugara, nei kiti žalgiriečiai susikurti progą atakuoti.

„Fenerbahče“ taip pat mėgsta rizikuoti ginantis prieš Brandoną Daviesą, kurį tiesiog trigubina. Kiti du „Fenerbahče“ krepšininkai išsirikiuoja taip, kad amerikiečiui atliekant perdavimą, jie spėtų prie bet kurio žalgiriečio, kuris yra aikštėje.

Tokios agresyvios „Fenerbahče“ gynybos taktikos privertė kauniečius suklysti 15 kartų, o iš jų Stambulo ekipa perėmė net 12 kamuolių, kai „Žalgiris“ – vos tris.

„Žalgirio“ rezervai

Jau ne kartą šios serijos metu buvo apkalbėti kauniečių rezervai. Tiesa, „Žalgiris“ jų neišnaudoja ne todėl, kad pasirenka blogą žaidimo planą, o tiesiog todėl, kad Žjelko Obradovičiaus kariauna to padaryti neleidžia.

Puikus pavyzdys – Leo Westermannas. Reguliaraus sezono pabaigoje žibėjęs prancūzas trečiose serijos rungtynėse surinko net -7 naudingumo balus. Kol kas gynėjas šioje serijoje yra pataikęs 3 tolimus metimus iš 13 (23,1 proc.), atlikęs 6 rezultatyvius perdavimus, 9 kartus suklydęs ir surinkęs -1 naudingumo balą. Jokios laisvės negaunantis L. Westermannas negali kol kas parodyti savo tikrų sugebėjimų.

Geru žaidimu, kol kas, pasigirti negali ir Artūras Milaknis, kuris demonstruoja lygiai tokį patį pataikymą, kaip ir L. Westermannas. Snaiperis turėjo gerų progų pasižymėti, tačiau jo metimai skriedavo pro šalį. Prie to prisideda ir ne taip lengvai pastebimas darbas kitoje aikštės pusėje. „Fernebahče“ stengiasi atakuoti ne itin gerai besiginantį A. Milaknį ir versti jį dirbti kaip galima labiau gynyboje. Tuo metu puolime gynėjas, kaip įprastai, daug juda be kamuolio, kad galėtų susikurti progą metimui, o tai taip pat numuša snaiperio taikiklį.

Be didelio rezervo snaiperių gretose, „Žalgiris“ taip pat privalo ištaisyti itin opią problemą – klaidas. „Žalgiris“ tik pergalingose rungtynėse atliko daugiau rezultatyvių perdavimų negu suklydo (16:14), tačiau kitose dvejose rungtynėse šis rodiklis kaip riekiant liūdino.

„Žalgiris“ per tris rungtynes prieš „Fenerbahče“ atliko 34 rezultatyvius perdavimus, o suklydo net 52 kartus. Itin prastas rezultatyvių perdavimų-klaidų rodiklis kiša koją žalgiriečiams kovoje dėl pergalių.

Ištaisytas pataikymas ir sumažintas klaidų skaičius kaip reikiant padidintų „Žalgirio“ šansus dar sugrįžti į Stambulą šį sezoną.