LKL finalo startas: svarbiausios mikrodvikovos, didžiausi komandų minusai ir ryškus serijos favoritas

By 2019-05-28 29 liepos, 2019 Lažybos, Sporto apžvalgos

Po ilgo ir alinančio reguliaraus LKL sezono ir greitai praūžusių ketvirtfinalio ir pusfinalio kovų atėjo metas lemiamam mūšiui – finalui. Jame susikaus principiniai varžovai: Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“.

Nors žalgiriečiai reguliariajame sezone visus keturis kartus įveikė „Rytą“, svarbiausią sezono pergalę tarpusavio susitikimuose pasiekė vilniečiai, kai Karaliaus Mindaugo taurėje iškovojo pirmąjį sezono trofėjų.

TOPsport prognozė

Nepaisant to, ryškiu serijos favoritu yra laikomas „Žalgiris“, kurio pergale TOPsport lažybininkai neabejoja. TOPsport „Žalgirio“ galimybes triumfuoti serijoje 3-0 vertina 60 proc. Kad kauniečiai iškovos pergalę 3-1 yra vertinama 30 proc., o kad serija pasibaigs bet kokiu kitu rezultatu negu prieš tai paminėti, yra vertinama vos 10 proc.

Bene svarbiausioje finalo mikrodvikovoje tarp ekipų aukštaūgių yra matomas kauniečių pranašumas. Brandono Davieso ir Arciomo Parachouskio dvikovoje geriau yra vertinamas amerikietis. Kad B. Daviesas bus rezultatyvesnis yra vertinama 55 proc., o kad A. Parachouskis – 45 proc.

Vis dėlto, net neabejojama, kad nuostabią sportinę formą demonstruojantis Arnas Butkevičius bus rezultatyvesnis už kitą „Žalgirio“ lyderį Marių Grigonį. Vilniečių vedlio šansai vertinami 60 proc., kai M. Grigonio – 40 proc.

Kauno „Žalgiris“

Kauniečiai serijoje iki trijų pergalių turės namų aikštės pranašumą pieš „Ryto“ krepšininkus. Kauniečiai namuose prieš „Rytą“ nėra pralaimėję nuo 2017-ųjų gruodžio, o LKL pirmenybėse vilniečius jau yra palaužę septynis kartus iš eilės.

Jau devynias pergales iš eilės šalies pirmenybėse iškovojęs „Žalgiris“ gali pasigirti ne tik gera sportine forma, tačiau taip pat kur kas ilgesniu atsarginių žaidėjų suoleliu. Kauniečių gretose startinio penketo žaidėjai per susitikimą surenka po 44,9 taško, kai atsarginiai 42,3. Tai yra geriausias rezultatas visoje lygoje.

Negana to, „Žalgiris“ turės dar vieną ryškų pranašumą finalo serijoje. Šarūnas Jasikevičius sunkiojo krašto pozicijoje turi atsigaunantį Paulių Jankūną, skrajojantį Aaroną White’ą bei pasistumdyti mėgstantį Deoną Thompsoną. Šioje pozicijoje taip pat gali rungtyniauti ir gerai nugara žaidžiantis Edgaras Ulanovas.

Tuo metu vilniečių gretose sunkiojo krašto pozicijoje rungtyniauja tik Eimantas Bendžius. Ketvirtuoju numeriu rungtyniaujant taip pat galima išvysti Martyną Echodą ir A. Butkevičių. Būtent šioje pozicijoje ir yra įžvelgiamas pats didžiausias „Žalgirio“ pranašumas, kuris gali nulemti serijos baigtį.

Vilniaus „Rytas“

Vilniečiai jau kartą šį sezoną įrodė savo pranašumą prieš „Žalgirį“, o nuostabiai atrodę pusfinalyje su Klaipėdos „Neptūnu“ verčia ekspertus abejoti tokia užtikrinta kauniečių pergale finalo serijoje.

„Rytas“ „Neptūno“ ekipą pirmose pusfinalio rungtynėse įveikė net 75:46. Vilniečiai apskritai „Neptūnui“ visoje serijoje leido iš toli leido mesti vos 17 proc. tikslumu (6/35). „Neptūno“ snaiperius sustabdęs „Rytas“ šiuo ginklu privalės pasinaudoti ir prieš „Žalgirį“. Štai kauniečiai savo pusfinalio serijoje pataikė tik 25 proc. tritaškių (11/43).

Jeigu vilniečiams pavyktų išjungti „Žalgirio“ snaiperius ir po atkovotų kamuolių gynyboje nuskubėti į greitą puolimą, kur jie yra itin pavojingi, „Rytas“ turėtų gerus šansus kovoti dėl pergalės jau pirmose finalo serijos rungtynėse.

Vis dėlto, „Rytui“ reikės geresnio atsarginių žaidėjų indelio. Vilniečių starto penketo žaidėjai renka po 52,1 taško, kai atsarginiai – vos po 31,7. Pastarasis rodiklis yra net gi žemiau visos lygos vidurkio.