Lietuvos rinktinė žengia į aikštę: pirmasis testas – broliai latviai

By 2022-06-22 21 kovo, 2023 Sporto apžvalgos

Lietuvos rinktinė jau yra pradėjusi vasaros darbus, o jau šį vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniai pirmą kartą žengs ant parketo oficialiose rungtynėse. Naujojo Kauno „Žalgirio“  ir jau kojas rinktinėje apšilusio stratego laukia pirmasis pasiruošimas Europos čempionatui, tačiau prieš tai – draugiški mačai su latviais ir atranka į pasaulio čempionatą.

Ilgesnis negu įprastai pasiruošimas K. Maksvyčiui ir visai Lietuvos rinktinei gali išeiti į naudą. Žalius marškinėlius pirmą kartą apsirengs Lietuvos pilietybę gavęs ir NBA bandantis įsitvirtinti Ignas Brazdeikis. Orlando „Magic“ krepšininkas dar nėra rungtyniavęs pagal FIBA taisykles, tad K. Maksvytis turėtų turėti nemažai klausimų apie Iggy galimybes.

KREPŠINIO LAŽYBOS

Nemažai klausimų kelia ir kitas rinktinės puolėjas – Tadas Sedekerskis. Kiek netikėtai vietą rinktinėje atrankoje į Olimpines žaidynes praradęs Nidoje užaugęs krepšininkas bandys įsitvirtinti tarp geriausių Lietuvos krepšininkų. T. Sedekerskis puikiai pradėjo sezoną Vitorijos „Baskonia“ gretose, tačiau antroje sezono pusėje savo minutes prarado.

Ne ką mažiau klausimų kelia ir vienas rinktinės lyderių Marius Grigonis. Naujasis Lietuvos kapitonas nėra žaidęs nuo vasario mėnesio, o žaidybinės patirties stoka praėjusiais mėnesiais gali kišti koją buvusiam „Žalgirio“ lyderiui.

Nemažai klausimų kyla ir ties Arnoldo Kluboko pavarde. Aikštę išplečiantis sunkusis krašto puolėjas praėjusius metus praleido už Atlanto ir nors NBA pasirodė epizodiškai, marijampolietis puikiai atrodė G lygoje. Vis dėlto, išlieka neaišku, ar A. Kulboka jau yra pagrindinės sudėties krepšininkas.

Vis dėlto, didžiausias klausimas kyla ties įžaidėjo pozicija. Mantui Kalniečiui pabaigus karjerą rinktinėje, o Rokui Jokubaičiui vos pabaigos sezoną „Barcelona“ gretose, K. Maksvytis bus priverstas verstis su Arnu Velička, Vyteniu Čižausku ir Donatu Sabeckiu. Nemažai klausimų kelianti įžaidėjo pozicija akivaizdžiai neprilygsta likusioms komandos pozicijoms ir išlieka klausimas, ar aikštės generolai sugebės kurti žaidimą aukštesnio kalibro komandos draugams.

Jau yra aišku, jog pirmasis draugiškas mačas šią vasarą prieš latvius bus ne apie varžovus, o apie pačius lietuvius, o K. Maksvytis mėgins atsakyti į visus sau kilusius klausimus.

Šiame mače favoritais yra laikomi lietuviai, kurių šansai yra vertinami 60 proc., kai TOPsport lažybininkai Latvijos ekipos galimybes vertina 40 proc.