Lengvesnį tvarkaraštį pasitinkantis „Žalgiris“ – autsaideris prieš „Panathinaikos“

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai lapkritį išgyveno ne patį lengviausią laikotarpį. Itin sunkiu tvarkaraščiu gyvenę Lietuvos čempionai pralaimėjo visus Eurolygos mačus praėjusį mėnesį, pridėjo dar vieną nesėkmę praėjusią savaitę prieš „Barcelona“ ir jau dabar žiūri į šešių pralaimėtų rungtynių iš eilės seriją.

Vis dėlto, gruodis žada kiek lengvesnį gyvenimą. Kauniečiai šiandien kovos išvykoje su Atėnų „Panathinaikos“, kitą savaitę laukia dvejos rungtynės namuose su Vitorijos „Baskonia“ bei Stambulo „Fenerbahče“, o mėnesį užbaigs su varžovais iš Vokietijos: namuose priims Miuncheno „Bayern“ ir išvykoje susigrums su Berlyno ALBA.

Vis dėlto, kaip kauniečių strategas Martinas Schilleris prieš kiekvieną mačą sako, „Žalgiris“ žiūri ir galvoja tik apie artimiausias rungtynes, tad viso mėnesio tvarkaraštis kol kas nėra svarbus. „Žalgiris“ šiandien OAKA arenoje kausis su fiziškumu išsiskiriančia PAO ekipa. Kol kas Atėnų ekipa yra žemiau kauniečių ir su 4 pergalėmis per 11 rungtynių rikiuojasi 15-oje vietoje. „Žalgiris“ yra sužaidęs maču daugiau, o savo sąskaitoje turi viena pergale daugiau ir šiuo metu rikiuojasi 11-oje pozicijoje.

Graikijos ekipa yra nutraukusi keturių pralaimėjimų iš eilės seriją ir šiuo metu turi iškovojusi du laimėjimus paeiliui: palaužtos Miuncheno „Bayern“ (83:76) ir Milano „Exchange Armani“ (80:77). Dabar Atėnų ekipos laukia trys mačai iš eilės namuose ir be „Žalgirio“ dar priims Madrido „Real“ ir Berlyno ALBA.

„Panathinaikos“ fiziškumas išsiskiria tuo, jog Atėnų ekipa yra antroje vietoje pagal atkovotus kamuolius puolime (11,5) ir penktoje pagal surinktas pražangas per rungtynes (21,3). Štai „Žalgiris“ su savo greitu žaidimo tempu yra šeštoje vietoje pagal išprovokuotas pražangas (20,3), tad kauniečiams šį vakarą gali tekti dažnai stoti prie baudų metimų linijos. Išlieka neaišku, kaip „Panathinaikos“ ekipai seksis kovoti dėl atšokusių kamuolių prie Lietuvos čempionų krepšio, nes iki šiol žalgiriečiai su tuo tvarkosi idealiai. Rungtynėse su žalgiriečiais, jų varžovai vidutiniškai per mačą atkovoja tik po 8,8 kamuolio puolime ir pagal šį rodiklį rikiuojasi trečioje vietoje visoje lygoje.

Nors „Žalgiris“ ir turi atsakymus „Panathinaikos“ ekipos ginklams, tai bus pirmos kauniečių rungtynės po to, kai traumą patyrė startinio penketo žaidėjas Steve‘as Vasturia. Kol kas nėra aišku, kas užims jo vietą startiniame penkete, kam atiteks daugiau minučių, tačiau jau yra aišku, kad „Žalgirio“ atakuojantiems gynėjams teks dar daugiau laiko praleisti žaidžiant lengvojo krašto pozicijoje.

Atsižvelgiant į geresnę Atėnų ekipos sportinę formą ir faktą, kad „Žalgiriui“ teks verstis be S. Vasturia, TOPsport ekspertai geriau vertina aikštės šeimininkų šansus – 55 proc. „Žalgirio“ galimybės iškovoti pergalę vertinamos 45 proc. Prognozuojama, jog dėl rezultatyviausio žaidėjo vardo kovos Marius Grigonis ir buvęs Vilniaus „Ryto“ legionierius Nemanja Nedovičius.

Visi rungtynių statymai.