Europos futbolo čempionatas 2020: viskas, ką reikia žinoti

By 2019-12-06 13 liepos, 2021 Sporto apžvalgos

Kada, kur ir kaip vyks Europos futbolo čempionatas 2020 galite sužinoti vienoje vietoje. Visa futbolo fanams reikalinga informacija apie Europos futbolo čempionatą 2020 bus pateikta TOPsport blog’e tiek iki Europos čempionato pradžios, tiek ir Europos čempionato metu.

Europos futbolo čempionato grupių etapo burtai buvo ištraukti lapkričio 30 dieną Šveicarijoje, kur 20 komandų buvo suskirstytos į šešias grupes po keturias ekipas. Dar keturios komandos paaiškėjo tik 2020-ųjų kovą, po papildomo atrankos etapo. Šiomis ekipomis tapo Škotija, Šiaurės Makedonija, Slovakija ir Vengrija.

Rezultatai

Europos futbolo čempionatas 2020 buvo atidarytas Turkijos ir Italijos rungtynių dvikova. Dominavusi Italija šventė užtikrintą pergalę 3:0, o italams įvarčius mušė Ciro Immobile ir Lorenzo Insigne. Pirmasis čempionato įvartis krito į savo vartus, kurį įsimšė Merih Demiralas.

Antrąją rungtynių dieną atidarė Velso ir Šveicarijos rinktinių kova, kuri pasibaigė taikiai – 1:1. Šveicarus į priekį 49-ąją minutę išvedė Breelas Embolo, o 74-ąją minutę rezultatą išlygino Kiefferis Moore’as.

Vėlesnėse dienos rungtynėse visas futbolo pasaulis sustingo rungtynėse tarp Danijos ir Suomijos. Pirmojo kėlinio pabaigoje Danijos rinktinės lyderis Christianas Eriksenas patyrė širdies smūgį ir buvo skubiai išgabentas į ligoninę. Staigiai sureagavę medikai ir rungtynių arbitras išgelbėjo danų žvaigždės gyvybę, o rungtynės buvo pratęstos kiek vėliau. Jose istorinę pergalę iškovojo Suomija 1:0 po Joelio Pohjanpalo įvarčio. Nors tai buvo pirmasis suomių įvartis Europos čempionato istorijoje, futbolininkai jo nešventė iš pagarbos Danijos rinktinei.

Vakaro rungtynėse savo jėgą ir rimtą nusiteikimą pademonstravo Belgijos rinktinė, kuri 3:0 sutriuškino Rusiją. Belgams du įvarčius įmušė Romelu Lukaku ir vieną pridėjo Thomasas Meunieris.

Pirmosiose ir didžiulį ažiotažą kėlusiose sekmadienio rungtynėse susitiko Anglijos ir Kroatijos rinktinės. Po Raheemo Sterlingo įvarčio 57-ąją minutę anglai triumfavo 1:0.

Vėlesnėse rungtynėse Austrijos rinktinė užtikrintai 3:1 susitvarkė su Šiaurės Makedonija. Austrams įvarčius mušė Stefanas Laineris, Michaelas Gregoritschas ir Marko Arnautovičius. Makedonų įvarčio autorius buvo Goranas Pandevas.

Vakaro rungtynėse tikrą futbolo šventę užkūrė Olandija ir Ukraina. Olandai 52-ąją ir 58-ąją minutę pasižymėjo ir įsiveržė 2:0, tačiau ukrainiečiai atsakė ir po įvarčių 75-ąją ir 79-ąją minutę rezultatą išlygino. Vis dėlto, 85-ąją minutę Olandija įmušė pergalingą įvartį ir triumfavo 3:2. Olandijos komandoje įvarčiais pasižymėjo Georginio Wijnaldumas, Woutas Weghorstas, o pergalingo įvarčio autoriumi tapo Denzelis Dumfriesas. Ukrainos rinktinėje pasižymėjo Andrejus Jarmolenko ir Romanas Jaremčiukas.

Ketvirtąją turnyro dieną atidarė Škotijos ir Čekijos rinktinės. Po ilgos pertraukos į čempionatą sugrįžę škotai neatsilaikė prieš nuostabiai žaidusį Patriką Schicką. Čekas 42-ąją minutę išvedė savo rinktinę į priekį, o 52-ąją fantastišku smūgiu iš aikštės vidurio užklupo varžovų vartininką nepasiruošusį ir pasiuntė Škotiją į nokautą ir šventė pergalė 2:0.

Antrose dienos rungtynėse susigrūmė Lenkija ir Slovakija, o šiose rungtynėse buvo užfiksuota staigmena. Slovakai sugebėjo iškovoti pergalę 2:1 ir taip sustiprinti savo šansus patekti į aštuntfinalį. Slovakija išsiveržė į priekį po nesėkmingo Wjociecho Szczesny epizodo – įvarčio į savus vartus 18-ąją minutę. Antrąjį kėlinį lenkai pradėjo uraganiškai ir sužaidus vos pusę minutės Karolas Linetty rezultatą išlygino. Vis dėlto, 62-ąją minutę Grzegorzui Krychowiakui buvo parodyta raudona kortelė, o Milanas Škriniaras 69-ąją minutę įmušė pergalingą įvartį.

Vakaro rungtynėse ispanai fiksavo rekordus, tačiau ne pergalę. Ispanijos ir Švedijos susitikimas pasibaigė taikiai – 0:0. Ispanijos rinktinė kontroliavo kamuolį net 86% laiko, atliko net 917 perdavimų, į vartus smūgiavo 17 kartų, į vartų plotą 5, tačiau taip ir nepralaužė geležinės švedų gynybos. Robinas Olsenas atrodė nuostabiai vartuose, o ir patys švedai turėjo dvi idealias progas pasižymėti. Kartą pritrūko sėkmės, o kartą kamuolį nuo vartų linijos numušė ispanų gynėjas.

Pirmąjį Europos čempionato turą uždarė mirtininkų grupė. Pirmenybes sudėtinga pergale pradėjo Europos čempionai, kurie vengrų vartus pralaužė tik 84-ąją minutę. Portugalijos rinktinė po Raphaelio Guerreiro atidaromojo įvarčio per 8 minutes įmušė dar du, kurių autorius buvo Cristiano Ronaldo ir čempionai šventė pergalę 3:0 prieš grupės autsaiderę Vengriją.

Tuo tarpu tikroje čempionato puošmenoje susitiko Prancūzija ir Vokietija. Pastarosios nelaimei triumfavo pasaulio čempionai po Matso Hummelso įvarčio į savus vartus ir pergalę šventė Prancūzija 1:0.

Prasidėjus antrajam grupių etapo turui pirmąją pergalę sugebėjo iškovoti Rusijos rinktinė. Rusai po atkaklios kovos 1:0 palaužė Suomijos rinktinę ir pavijo savo varžovus pagal taškus. Rusus į priekį per pridėtą pirmojo kėlinio laiką išvedė Aleksejus Mirančiukas.

Antrajame dienos mače Velso rinktinė žengė milžinišką žingsnį aštuntfinalio link sudėtingoje A grupėje. Velsas 2:0 sugebėjo įveikti Turkijos rinktinę ir iškovoti pirmąją pergalę čempionate po lygiųjų su šveicarais pirmajame ture. Turkija liko vienintelė A grupės komanda be taškų, kadangi pirmajame ture nusileido italams. Turkijos rinktinė jau nebeturi šansų pakilti aukščiau trečiosios vietos.

Vakaro rungtynėse Italijos rinktinė surengė dar vieną puikų pasirodymą ir šį kartą 3:0 sutriuškino Šveicariją, kuri po dviejų rungtynių turi vos 1 tašką. Italijos rinktinė tapo pirmąją čempionato komanda, kuri jau užsitikrino vietą aštuntfinalyje. Italijos gretose dukart pasižymėjo Manuelis Locatelli ir vieną įvartį pridėjo Ciro Immobile.

Ukrainos rinktiė sugebėjo žengti svarbų žingsnį kito etap link iškovojusi pirmąją pergalę. Po pralaimėjimo olandams atsigavę ukrainiečiai 2:1 įveikė Šiaurės Makedoniją ir iškovojo pirmuosius 3 taškus čempionate.

Vėliau Danijos rinktinė kabinosi už pirmųjų taškų čempionate, tačiau Belgijos rinktinė su Kevinu De Bruyne priešaky buvo per stipri. Danai po pirmojo kėlinio pirmavo 1:0, tačiau galiausiai pergalę iškovojo Belgijos rinktinė 2:1, kuri jau užsitikrino vietą ir aštuntfinalyje.

Vakarinėse rungtynėse Olandijos rinktinė tiap pat užsitikrino vietą kitame etape, kai 2:0 nugalėjo Austriją ir iškovojo antrąją pergalę.

Europos futbolo čempionatas 2020: turnyrinė lentelė

Europos futbolo čempionatas 2020: svarbiausios Europos čempionato datos

26-03-2020: Europos čempionato atrankos antrojo etapo pusfinaliai
31-03-2020: Europos čempionato atrankos antrojo etapo finalai
11-06-2021: Europos čempionato atidarymo rungtynės: Italija-Turkija „Olimpico“ stadione Romoje
11-07-2020: Europos čempionato finalo rungtynės „Wembley“ stadione Londone

Europos futbolo čempionatas 2020: šeimininkai ir stadionai

60-ųjų Europos futbolo čempionato metinių proga buvo nutarta, kad čempionatas pirmą kartą istorijoje vyks net 12-oje skirtingų valstybių. Čempionatas vyks Azerbaidžane, Vokietijoje, Italijoje, Rusijoje, Olandijoje, Ispanijoje, Rumunijoje, Vengrijoje, Danijoje, Airijoje, Škotijoje ir Anglijoje.

Grupių etapas vyks visose 12-oje valstybių, kai aštuntfinaliai aštuoniose valstybėse, o ketvirtfinaliai – keturiose. Pusfinaliai ir finalas vyks vienoje valstybėje – Anglijoje.

Tiesa, priešingai negu yra įprasta, į šį Europos čempionatą nė viena komanda nepateko automatiškai ir kiekviena šeimininkė buvo priversta varžytis atrankos etape. Vis dėlto, šalys šeimininkės turės pranašumą: visos valstybės, kurios pateko į Europos futbolo čempionatą ir kuriose yra rengiamas Europos čempionatas, grupių etapo rungtynes žais namuose. Pavyzdžiui, jau buvo aišku, kad F grupės komandos savo rungtynes žais Vokietijoje, tad į čempionatą patekę vokiečiai automatiškai pateko į F grupę.

Kiekviena Europos čempionato grupė žais dvejose valstybės, tad buvo šansų, kad vienoje grupėje bus dvi čempionato šeimininkės. Būtent taip ir nutiko B grupėje, kuri savo rungtynes žais Kopenhagoje ir Sankt Peterburge. Į čempionatą patekusios Danijos ir Rusijos rinktinės turėjo žaisti visas rungtynes namuose, tačiau toks variantas tapo neįmanomas. Kadangi į čempionatą pateko abi šeimininkės, po papildomų burtų paaiškėjo, kad Rusijos ir Danijos tarpusavio akistata vyks pastarosios sostinėje – Kopenhagoje.

Būtent Kopenhagoje esantis „Parken“ stadionas bus mažiausias šio čempionato stadionas, talpinantis 38 065 žiūrovus.

Dubline esantis „Aviva“ stadionas bus antras mažiausias čempionato stadionas talpinantis 51 700 žiūrovų. Tuo tarpu Glazge esantis „Hapden Park“ stadionas talpina 52 063 futbolo aistruolius.

Ispanijos rinktinės namuose Bilbao „San Mames“ stadione telpa 53 332 žiūrovai, o Amsterdame esančiame „Johan Cruyff Arena“ stadione – 54 990.

Bukarešto stadione „Arena Nationala“ telpa 55 600, kai Budapešto „Puskas Arena“ stadione telpa 67 889. Penktas didžiausias Europos čempionato stadionas bus Sankt Peterburge esantis „Krestovsky“ stadionas talpinantis 68 134.

Ketvirtoje vietoje rikiuojasi Baku pasididžiavimas „Olympic“ stadionas su 68 700 vietų. Trečioje vietoje yra Romoje esantis „Stadio Olimpico“ stadionas su 72 698, o antroje – Miuncheno „Bayern“ ekipos namai, kuriais naudosis Vokietijos rinktinė, „Allianz Arena“ stadionas talpinantis 75 000.

Be konkurencijos didžiausias ir svarbiausias čempionato kovas priimsiantis stadionas bus Londone – „Wembley“ stadione telpa net 90 000 žiūrovų.

Europos futbolo čempionatas 2020: grupių etapo burtai

Dar prieš grupių etapo burtų ceremoniją jau buvo aišku, kad Italija žais A grupėje, Danija ir Rusija žais B grupėje, Olandija žais C grupėje, Anglija žais D grupėje, Ispanija žais E grupėje, o Vokietija – F grupėje.

Šios valstybės iškart žinojo savo grupes, kadangi jos žais namuose.

Prie Italijos A grupėje prisijungė Turkija, Velsas ir Šveicarija. Prie Danijos ir Rusijos B grupėje prisijungė Suomija ir Belgija.

C grupėje prie Olandijos prisijungė Ukraina ir Austrija, Šiaurės Makedonija.

D grupėje su Anglija kartu varžysis Kroatija, Čekija ir Škotija.

E grupėje su Ispanija turės kovoti Švedija, Lenkia ir Slovakija.

F grupėje prie Vokietijos prisijungė pasaulio čempionė Prancūzija bei Europos čempionė Portugalija. Prie grėsmingos trijulės taip pat po papildomo atrankos etapo prisijungė ir Vengrija.

Papildomas atrankos etapas

Tiesa, jeigu Rumunija taps papildomo atrankos etapo A nugalėtoja, ji bus perkelta į C grupę, o D nugalėtoja kelsis į F grupę. Tokie pokyčiai būtų atlikti todėl, kad Rumunija galėtų grupių etapo rungtynes žaisti namuose.

Į Europos čempionatą dar gali patekti ir kita šeimininkė: Airija. Vis dėlto, jeigu airiai prasibraus į čempionatą, jokie pokyčiai atlikti nebus, kadangi jie iškart patektų į E grupę, kuri savo rungtynes žais Dubline ir Bilbao miestuose.

Dar į čempionatą gali patekti ir Škotija bei Vengrija. Sėkmės atveju Škotija taip pat iškart patektų į jai reikiamą grupę – D, kuri žais Londone ir Glazge. Vengrija taip pat patektų į jai reikiamą grupę F, kuri rungtynes žais Miunchene ir Budapešte.

Europos futbolo čempionatas 2020: antrasis atrankos etapas

Paaiškėjus 20 Europos čempionate dalyvausiančių komandų dar yra likę išsiaiškinti kitas keturias. Iš viso 16 komandų buvo suskirstytos į keturis atskirus mini atrankos turnyrus iš kurių kiekvienas nugalėtojas pateks į Europos futbolo čempionatą 2020.

A keliu į F grupę mėgins prasibrauti Islandija, Bulgarija, Rumunija ir Vengrija. Pirmajame pusfinalyje kovos Islandija ir Rumunija, o antrajame – Bulgarija ir Vengrija. Rumunija ir Vengrija žais namuose, o finalas vyks Bulgarijos ir Vengrijos poros nugalėtojos stadione.

B keliu į E grupę mėgins prasibrauti Bosnija ir Hercegovina, Šiaurės Airija, Slovakija ir Airija. Pusfinaliuose kausis Bosnijos ir Hercegovinos ir Šiaurės Airijos rinktinės bei Slovakijos ir Airijos. Bosniai ir slovakai rungtynes žais namuose, o finalas vyks pirmosios pusfinalio ekipos nugalėtojos namuose.

C keliu į Europos čempionato D grupę bandys prasibrauti pirmajame pusfinalyje besigrumsiančios Škotijos ir Izraelio rinktinės bei kitame pusfinalyje kovosiančios Norvegijos ir Serbijos komandos. Škotai ir norvegai žais namuose, o finalas vyks Norvegijos-Serbijos poros nugalėtojos stadione.

Dėl paskutinio kelialapio į C grupę kovos Gruzija-Baltarusija ir Makedonija-Kosovas. Gruzija ir Makedonija žais namuose, o finalas vyks Gruzijos ir Baltarusijos poros nugalėtojų stadione.

Visose porose bus žaidžiamos tik vienerios rungtynės, po kurių ir paaiškės keturios komandos pateksiančios į Europos futbolo čempionatą 2020.

Antrojo atrankos etapo rezultatai:

Kelias A: Pusfinalyje Islandijos rinktinės 2:1 įveikė Rumuniją, o Vengrija 3:1 susitvarkė su Bulgarija. Finale Vengrija 2:1 palaužė Islandiją ir pateko į Europos čempionato mirtininkų grupę su Vokietija, Prancūzija ir Portugalija

Kelias B: Pusfinalyje Šiaurės Airija tik po 11m baudinių serijos įveikė Bosniją ir Hercegoviną, o Slovakija po 11m baudinių serijos palaužė Airiją. Tuo tarpu finale Slovakija tik po pratęsimo 2:1 įveikė Šiaurės Airiją ir prisijungė prie Ispanijos, Švedijos ir Lenkijos E grupėje.

Kelias C: Pirmajame pusfinalyje Škotija tik po 11m baudinių serijos įveikė Izraelį, o Serbija po pratęsimo 2:1 įveikė Norvegiją. Finale Škotija ir vėl po 11m baudinių serijos triumfavo įveikusi Serbiją ir Europos čempionate žais D grupėje su Kroatija, Čekija bei didžiuliais priešais anglais.

Kelias D: Pirmajame pusfinalyje Gruzija 1:0 įveikė Baltarusiją, o Šiaurės Makedonija 2:1 Kosovo rinktinę. Finale triumfavo makedonai 1:0 ir pateko į C grupę, kur žais su Austrija, Olandija ir Ukraina.

Europos futbolo čempionatas 2020: futbolo čempionato talismanas

Europos futbolo čempionato organizatoriai jau pristatė ir turnyro talismaną – Skillzy. Kiek didesnis už žmogų personažas buvo įkvėptas gatvės futbolo.

Pristatymo metu į pagalbą buvo pasikviesti vieni iš garsiausių pasaulio gatvės futbolo kamuolio virtuozų Liv Cooke ir Tobiaso Besco.

Skillzy reprezentuoja asmenybės išreiškimą su futbolo kamuoliu ir nesvarbu, ar yra žaidžiama parke, gatvėje ar milžiniškame stadione.

Europos futbolo čempionatas 2020: čempionato ambasadoriai

Europos futbolo čempionatas turės net 48 ambasadorius, tarp kurių bus ir tikros futbolo legendos, kaip Miroslavas Klose, Carlesas Puyolis, Thierry Henry bei dar daugiau.

Europos čempionato ambasadorių komanda bus sudaryta iš 12 skirtingų valstybių.

  • Prancūzija (10): Marcel Desailly, Youri Djorkaeff, Jeanas-Francoisas Domergue, Luisas Fernandezas, Alainas Girasse, Thierry Henry, Christianas Karembeu, Robertas Piresas, Jeanas Tigana, Davidas Trezeguetas.
  • Vokietija (6): Steffenas Freundas, Thomas Helmeris, Jurgenas Klinsmannas, Miroslavas Klose, Lotharas Matthausas, Christianas Ziege.
  • Portugalija (6): Deco, Luisas Figo, Maniche, Nuno Gomes, Ricardo Carvalho, Vitor Baia.
  • Ispanija (5): Gaizka Mandieta, Carlesas Puyolis, Marcos Senna, Xabi Alonso, Xavi Hernandezas.
  • Anglija (5): Paulas Gascoigne, Steve’as McManamanas, Michaelas Owenas, Davidas Seamanas, Alanas Sheareris.
  • Graikija (4): Angelos Charisteas, Giorgos Karagounisas, Antonios Nikopolidis, Theodoros Zagorakis.
  • Čekija (3): Patrikas Bergeris, Karelis Poborsky, Vladimiras Šmiceris.
  • Olandija (3): Ruudas Gullitas, Patrickas Kluivertas, Clarence’as Seedorfas.
  • Danija (2): Brianas Laudrupas, Peteris Schmeichelis.
  • Italija (2): Alessandro Del Piero, Gianluca Zambrotta.
  • Rusija (1): Andrejus Aršavinas.
  • Švedija (1): Henrikas Larssonas.

Europos futbolo čempionatas 2020: čempionato oficialus atlikėjas

Europos futbolo čempionato organizatoriai paskelbė, kad oficialus čempionato atlikėjas bus Martinas Garrixas. Iš Olandijos kilęs garsus didžėjus artimiausiu metu ir turėtų pristatyti Europos čempionato himną.

23-ejų pasaulinio lygio artistas trejus metus iš eilės buvo atsidūręs pirmoje DJ Mag TOP 100 didžėjų reitinge. Olandas Europos čempionato himną pristatė savo Youtube kanale:

Europos futbolo čempionatas 2020: čempionato tvarkaraštis

12-oje skirtingų valstybių vyksiantis Europos čempionatas kai kurias rinktines privers nemažai keliauti. Vis dėlto, tarp rungtynių visos komandos turės pakankamai poilsio atsigauti.

Birželio 12 dieną prasidedantis Europos čempionatas startuos Romoje tarp Turkijos ir Italijos rinktinių. Jau antrąją čempionato dieną į kovą stos Velsas su Švedija ir visos keturios B grupės komandos.

Trečiąją čempionato dieną žais C grupė bei D grupės lyderės Kroatija ir Anglija. Ketvirtą dieną bus uždarytas D grupės pirmasis turas ir į kovą taip pat stos E grupė. O jau pirmąjį turą uždarys F grupė bei tikras futbolo desertas – Prancūzija ir Vokietija.

Visos komandos po pirmųjų rungtynių turės keturias arba penkerias dienas poilsio iki antrojo turo. Antrąjį turą atidarys B grupė, kur Suomija susigrums su Rusija, o uždarys Ispanijos ir Lenkijos dvikova Bilbao mieste.

Trečiasis, ir paskutinis, grupių etapo turas vyks kiek kitokiu principu. Kiekvienos grupės komandos žais savo rungtynes vienodu laiku, kad būtų išvengta skaičiavimų. Trečiąjį turą pradės visa A grupė, o jis užsibaigs F grupės kovomis, iš kurių bus ir pasaulio bei Europos čempionų susirėmimas: Prancūzija stos į kovą su Portugalija.

Aštuntfinalio dvikovos prasidės birželio 27-ąją ir užsibaigs 30-ąją. Prieš šį etapą taip pat visos komandos turės keturias arba penkerias dienas poilsio.

Ketvirtfinaliai prasidės liepos trečiąją ir truks dvi dienas, o pusfinaliai vyks liepos 7-8 dienomis. Didysis finalas „Wembley“ stadione vyks liepos 12-ąją.