Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 – apžvalga, tvarkaraštis ir prognozės

By 2022-02-17 23 rugsėjo, 2022 Lažybų prognozės, Sporto apžvalgos

Europos krepšinio čempionatas 2022 (Eurobasket) bus 41-osios senojo žemyno pirmenybės, kurias organizuoja FIBA. Tai bus pirmasis čempionatas po nutarimo, Eurobasket turnyrus rengti kas ketverius metus, su panašia kvalifikacijos sistema, kaip ir FIBA pasaulio čempioantuose.

Eurobasket turėjo įvykti 2021-ųjų rugsėjo mėnesį, tačiau dėl COVID-19 pandemijos, kuri 2020-ųjų vasaros Olimpines žaidynes nustūmė į 2021-uosius, Eurobasket buvo nustumtas į 2022-uosius metus.

Kaip ir pastarieji du turnyrai, taip ir šis Eurobasket čempionatas bus rengiamas keturiose valstybėse. Grupių etapai bus rengiami Čekijoje, Gruzijoje, Vokietijoje bei Italijoje, o visos atkrintamosios varžybos vyks Berlyne, Vokietijoje.

EUROBASKET 2022 LAŽYBOS

Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 tvarkaraštis ir formatas

Eurobasket 2022 čempionatas prasidės rugsėjo 1-ąją ir truks kiek ilgiau negu dvi savaites – iki rugsėjo 18-osios dienos. 24 komandos iš viso žais penkiuose miestuose ir bus sužaisti 76 mačai. Kiekvienoje grupėje bus sužaista po 15 rungtynių, o atkrintamosiose lauks dar 16 susitikimų. Aštuoni mačai aštuntfinalyje, keturi mačai ketvirtfinalyje, du pusfinalyje bei finalas ir rungtynės dėl trečiosios vietos.

Grupių etapas vyks nuo rugsėjo 1-osios iki rugsėjo 8-osios. Kiekviena komanda grupėje turės sužaisti po penkis mačus. Aštuntfinalio etapas vyks rugsėjo 10-11 dienomis, ketvirtfinalio etapas vyks rugsėjo 13-14 dienomis, pusfinaliai bus sužaisti rugsėjo 16-ąją, o finalas bei rungtynės dėl trečiosios vietos – rugsėjo 18-ąją.

24 komandos yra suskirstytos į keturias grupes po šešias komandas. Iš kiekvienos grupės į ketvirtfinalį pateks po keturias geriausias grupių komandas. Komandos grupių etape bus rikiuojamos taip: 1. Pagal pergales; 2. Pagal tarpusavio rezultatus; 3. Pagal taškų santykį; 4. Pagal pelnytus taškus. Komandoms surinkus vienodai pergalių, aukštesnę vietą užimtų komanda laimėjusi tarpusavio susitikimą.

A ir B grupės aštuntfinalyje kovos tarpusavyje, kai tuo tarpu C grupės komandos kovos su D grupės ekipomis. Kaip ir įprasta, ketvirtąją vietą užėmusi komanda, kovos su pirmąją, trečiąją vietą užėmusi komanda kovos su antrąją ir t.t.

Lietuvos rinktinės tvarkaraštis Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022

Lietuvos krepšinio rinktinės laukia itin sudėtingas startas Europos čempionate. Itin galingoje grupėje rungtyniausiantys lietuviai pirmenybes atidarys su Olimpinių žaidynių atrankos turnyro skriaudike Slovėnija.

Lietuviai jau rugsėjo pirmąją, pirmąją turnyro dieną, susikaus su Slovėnijos rinktine su Luka Dončičiumi priešakyje. Slovėnai praėjusią vasarą nubaudė Lietuvą Kaune ir atėmė kelialapį į Olimpines žaidynes.

Jau rugsėjo trečiąją dieną, Lietuvos rinktinės lauks mūšis su 2020-ųjų Olimpine vicečempione, 2019-ųjų pasaulio bronzininke Prancūzijos rinktine. Būtent prancūzai ir eliminavo lietuvius kovoje dėl medalių pasaulio čempionate 2019-aisiais.

Po šio nelengvo mūšio lietuviams teks priimti šeimininkės Vokietijos iššūkį rugsėjo ketvirtąją dieną. Namuose rungtyniausianti Vokietija šiuo metu NBA turi net septynis krepšininkus: Franzas Wagneris („Magic“ 15,5 taško per rung.), Dennisas Schroderis („Rockets“ 14,4 taško per rung.), Danielis Theisas („Celtics“ 8,4 taško per rung.), Maxi Kleberis („Mavericks“ 7,7 taško per rung.), Moe Wagneris („Magic“ 7,6 taško per rung.), Isaiah Hartensteinas („Clippers“ 7,3 taško per rung.) bei Isaacas Bonga („Raptors“ 0,9 taško per rung.).

Žinoma, nėra aišku ar visi šie krepšininkai atstovaus Vokietijos rinktine Eurobasket pirmenybėse.

Po trijų itin nelengvų susitikimų Lietuvos rinktinės lauks B grupės autsaiderės: rugsėjo šeštąją mūšis su Vengrija, o rugsėjo septintąją grupių etapas bus uždarytas maču su Bosnija ir Hercegovina.

Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 šalys šeimininkės ir arenos

2015-ųjų ir 2017-ųjų FIBA Eurobasket turnyrams iškėlė tris kandidatūros opcijas: priimti į savo šalį grupių etapą, priimti finalinį etapą arba surengti visą turnyrą. Galiausiai abu šie turnyrai buvo surengti keturiuose miestuose ir buvo nuspręsta, kad taip pat ir 2022-ųjų Eurobasket bus rengiamas keturiose šalyse.

Iš viso rengti turnyrą prašymus pateikė septynios valstybės:

  • Čekija (Praha)
  • Estija (Talinas)
  • Gruzija (Tbilisis)
  • Vokietija (Kelnas grupių etapui, Berlynas – finaliniam etapui)
  • Vengrija (Budapeštas)
  • Italija (Milanas)
  • Slovėnija (Liubliana)

Galiausiai buvo nuspręsta, jog konkursą laimėjo ir Eurobasket į savo namus priims Čekija, Gruzija, Vokietija bei Italija. Vokietija priims ir grupių etapą, kuris vyks Kelne, ir finalinį etapą, kuris vyks Berlyne.

A grupė varžysis Gruzijoje, Tbilisyje. Šioje arenoje, kuri šiuo metu yra rekonstruojama, bus talpinama 10 tūkst. žiūrovų ir tai bus mažiausia Eurobasket 2022 arena.

B grupė apsigyvens Kelne, kur bus priversta apsistoti ir Lietuvos rinktinė. B grupėje besivaržančios komandos kovos „Lanxess“ arenoje, kuri talpina 19 500 žiūrovų ir yra didžiausia Eurobasket 2022 arena.

C grupė kovos Milane „Mediolanum Forum“ arenoje, kuri talpina 12 700 žiūrovų. Šioje arenoje rungtyniauja Milano „Olimpia“ žaidžianti Eurolygoje.

D grupės kovos vyks „O2“ arenoje Prahoje, kuri talpina 16 805 žiūrovus. D grupės namai bus antri pagal didumą Eurobasket 2022 turnyre.

Štai visos atkrintamosios varžybos vyks modernioje Berlyno arenoje „Mercedes-Benz“. Berlyno ALBA namai talpina 14 500 žiūrovų ir buvo pastatyti 2008-asiais.

Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 grupės

Europos krepšinio čempionato visos komandos buvo suskirstytos į šešis krepšelius pagal stiprumą ir pagal tai buvo traukiami burtai. Lietuvos rinktinė pateko į antrąjį pajėgumo krepšelį į priekį praleisdama Ispaniją, Serbiją, Graikiją ir Prancūziją. Vis dėlto, lietuviai už nugaros paliko rusus, italus, kroatus, turkus, slovėnus ar vokiečius.

Prieš ištraukiant burtus 2021-ųjų balandžio mėnesį Berlyne, kiekviena šeimininkė turėjo teisę išsirinkti po vieną komandą į savo grupę, kuri tapo partnerine federacija dėl komercijos ir marketingo tikslų. Čekija į savo grupę išsirinko Lenkiją, gruzinai pasirinko turkus, Italija išsirinko estus, o štai Vokietijos federacija išsirinko Lietuvą.

Likę burtai vyko įprastai. Į A grupę buvo išrinktos Ispanija, Rusija, Turkija, Gruzija, Belgija ir Bulgarija. Šioje grupėje akivaizdi favoritė bus Ispanijos rinktinė, kuri ruošiasi kovoti dėl aukščiausių vietų turnyre. Rusija ir Turkija turėtų kovoti dėl antrosios vietos A grupėje, tačiau Gruzija su Tornike Šengelija yra pajėgi nubausti savo varžovus ir pateikti staigmeną. Belgijos ir Bulgarijos rintkinės A grupėje bus autsaiderės, tačiau bent viena iš jų turėtų turėti galimybę įsisprausti tarp keturių geriausiųjų.

B grupę sudarys Prancūzija, Lietuva, Slovėnija, Vokietija, Vengrija bei Bosnija ir Hercegovina. Tai yra mirtininkų grupė, kur bus tikrai nukentėjusių komandų. Grupės favorite yra laikoma Prancūzija su žvaigždžių desantu. Prancūzai skynė medalius Olimpinėse žaidynėse ir planetos pirmenybėse, tad kelia su tikrai ne mažesnius tikslus ir Eurobasket 2022. Dėl antrosios vietos turėtų užvirti itin įnirtinga kova ir dėl jos turėtų kovoti tiek Lietuvos rinktinė, tiek Slovėnijos rinktinė, tiek Vokietijos rinktinė. Kiekvienas taškas B grupėje gali būti aukso vertės, kadangi užėmus ketvirtąją vietą grupėje, aštuntfinalyje, greičiausiai, lauktų ispanai. Bosniai ir vengrai turėtų tenkintis paskutinėmis vietomis grupėje. Šios komandos turi minimalius šansus prasiveržti į aštuntfinalį.

C grupę užpildė Graikija, Italija, Kroatija, Ukraina, Didžioji Britanija ir Estija. C grupėje tai pat laukiama įnirtingos kovos, tačiau ryškiausia favorite bus laikoma Graikija su Gianniu Antetokounmpo. Vis dėlto, C grupėje negalima taip lengvai statyti graikų į pirmąją vietą, kadangi namuose rungtyniausiantys italai bei galingą sudėtį eilę metų surenkantys kroatai yra labiau nei pajėgūs patiesti graikus. Dėl paskutinio kelialapio į aštuntfinalį gali kovoti tiek ukrainiečiai, tiek britai, tiek estai. Vis dėlto, prognozuojama, jog ketvirtoji vieta turėtų atitekti Ukrainos rinktinei.

D grupę sudarys Serbija, Čekija, Lenkija, Suomija, Izraelis bei Nyderlandai. Bene paprasčiausia grupė sutūpė į Prahą. Aiški favoritė Serbija su NBA ir Eurolygos žvaigždėmis turėtų užtikrintai žygiuoti be pralaimėjimų. Antroji vieta turėtų atitekti Tomašo Satoransky ir Jano Vesely dueto vadamiems šeimininkams čekams. Dėl likusių vietų gali kovoti visos komandos, tačiau nesvarbu, ar į kitą etapą pateks lenkai, suomiai, Izraelis ar Nyderlandai, jų aštuntfinalyje turėtų laukti jau C gurpės lyderės, kurios ir turėtų užbaigtį šių komandų pasirodymus. Prognozuojama, kad tik Serbija iš D grupės žengs toliau negu aštuntfinalis.

Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 kamuolys

Specialiai Eurobasket 2022 sukurtas dizainas įkūnija koncepciją „Krepšinio perdavimas pasauliui“.

Kamuolio raštas sudarytas iš 10 skirtingų skaitmeninių piktogramų, kurios parodo, kaip emocijos ir gerbėjų atsidavimas sklinda visame pasaulyje kaip skaitmeninis turinys.

Be to, pagrindinių dizaino elementų spausdinimas auksu yra naujas bandymas sustiprinti prabangų BG5000 pojūtį ir išryškinti išskirtinį dizainą.

Oficialus kamuoys taip pat turės naują paviršių, kuris užtikrins idealų rankos sukibimą su kamuoliu netgi susidarius prakaitui ar drėgmei, o putų koncentracija buvo padidinta 35 proc., kad kamuolys taptų minkštesnis ir patogesnis valdyti.

Eurobasket (Europos krepšinio čempionatas) 2022 prognozės

TOPsport dar iki čempionato pradžios išskiria keturias rinktines: Ispaniją, Prancūziją, Serbiją bei Graikiją. Šios rinktinės taps didžiausios pretendentės į Eurobasket 2022 titulą.

Ispanijos likimas smarkiai priklausys nuo Ricky Rubio, kuriam pirmoje sezono pusėje plyšo kryžminiai kelio raiščiai. Rinktinės lyderio reabilitacija gali trukti 9-12 mėnesių ir nėra aišku ar įžaidėjas spės atsigauti iki senojo žemyno pirmenybių.

Prancūzijos rinktinės lyderiai jau sensta ir yra pasiekę savo karjeros piką, tad šis čempionatas gali būti paskutinis jų šansas iškovoti aukso medalį.

Nuolatos galingą sudėtį surenkančiai Serbijai vis pritrūksta sėkmės, o taip pat išlieka neaišku ar komandai padės didžiausia šalies krepšinio žvaigždė Nikola Jokičius. Serbas praleido ir Olimpines žaidynes.

Itin rimtą kandidatūrą kovoti dėl medalių pateiks ir Graikijos rinktinė su dukart NBA MVP Gianniu Antetokounmpo. Tiesa, „Greak Freak“ niekaip nesugeba įrodyti savo dominavimo FIBA turnyruose ir būtent nuo to labiausiai ir priklausys Graikijos sėkmė. Ar gali NBA superžvaigždė dominuoti mažesnėje, suspaustoje aikštelėje, kurioje negalioja 3 sekundžių taisyklė gynyboje po krepšiu?

Žinoma, be šio ketverto taip pat yra ne viena itin pajėgi rinktinė pasiruošusi stebinti. Šeimininkė Vokietija su dideliu NBA desantu gali smarkiai patriukšmauti namuose, NBA bokštus Joną Valančiūną ir Domantą Sabonį turintis lietuviai taip pat taikysis ant apdovanojimų pakylos.

Tačiau be šių ekipų, bene labiausiai sujaukti visas kortas gali Slovėnija. Siautėjusi Kaune, siautėjusi Olimpinėse žaidynėse Slovėnija gali siautėti ir Eurobasket 2022. Nors Slovėnija turi tik vieną ryškų talentą, tačiau komanda yra sulipdyta taip, kad padėtų Luka Dončičiui atskleisti visus savo gebėjimus. Niekas nenustebs, jeigu slovėnai kris ketvirtfinalyje, tačiau nebūtų nustebusių, jeigu Luka Dončičius ir Co. žengtų ant aukščiausių pakylos laiptelių.