EURO 2020 F Grupė: beprotiška mirtininkų grupė – kas iš jos ištrūks?

By 2021-06-10 23 birželio, 2021 Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato 2020 liko vos 1 diena, o TOPsport pristato jau ir paskutiniąją čempionato grupę.

Absoliučia mirtininkų grupe tapusi F grupė bus sudaryta iš Europos čempionų portugalų, pasaulio čempionų prancūzų, 2014-ųjų pasaulio čempionų vokiečių ir netinkamu laiku, ir netinkamoje vietoje atsidūrusių vengrų.

Vokietija

Joachimas Lowas traukiasi. Yra kas turbūt pasakys, jog jis tai daro 5 metais per vėlai, bet faktas tas, jog Vokietijos strategas palieka komandą po šios vasaros ir yra aišku viena, jog jis nori pasitraukti su iškelta galva aukštai.

Pastarieji keletas metų uždėjo juodą dėmę ant J. Lowo vardo: po siaubingo pasaulio čempionato Rusijoje virš stratego pakibo Damoklo kardas. Situacijos nepagerino ir gėdingas pralaimėjimas UEFA Tautų lygoje 0:6 Ispanijai, o pozityvumo neatnešė ir nesėkmė 1:2 prieš Šiaurės Makedoniją.

Europos čempionatas privalo būti sėkmingas J. Lowui, tačiau baiminamasi, jog taip nenutiks. Vokietija turi ypatingai stiprią komandą, o vidurys aikštės – bene stipriausias visame pasaulyje su tokiais žaidėjais kaip Joshua Kimmichas, Toni Kroosas, Leonas Goretzka ir Ilkay Gundoganas. O ką kalbėti apie sugrįžusius Thomasą Mullerį bei gynėją Matsą Hummelsą.

Vis dėlto, nerimą kelią vokiečių gynyba, kurios išgelbėti jau nebegali ir pats Manuelis Neueris, o kokybės trūkumas atakos smaigalyje gali apsunkinti visą vokiečių darbą.

Galimai laimėti visą čempionatą net nėra pagrindinis vokiečių tikslas. Garbingas pasirodymas paklotų gerą pagrindą J. Lowo išvykimui.

Bundesliga | "I can take World Cup strain" - Bayern Munich and Germany's Manuel Neuer

Neseniai 100-ąsias rungtynes Vokietijos rinktinėje sužaidęs komandos kapitonas Manuelis Neueris.

Prancūzija

Geriausia nacionalinė komanda pasaulyje mėgins pakartoti tai, ką padarė Zinadine‘as Zidane‘as ir Didier Deschampsas: laimėti ir pasaulio čempionatą, ir Europos čempionatą, vieną po kito.

Sunku žvelgti į Prancūziją, kaip ne į potencialus nugalėtojus. Jie yra tiesiog perkrauti kiekviename departamente ir tai dar ilgai nesikeis. Patekimas į Europos čempionatą prancūzams buvo ganėtinai sklandus: 8 pergalės, 1 lygiosios ir 1 pralaimėjimas. Prancūzija ir nuo kvalifikacijos pabaigos atrodė gerai ir pateko į UEFA Tautų lygos finalinį etapą, kuris vyks spalį.

Komanda išliks beveik nepakitusi lyginant su ta, kuri triumfavo pasaulio čempionate Rusijoje prieš tris metus. Vartininkas ir kapitonas Hugo Lloris išlaikė savo poziciją, kaip ir Raphaelis Varane‘as. Tiesa, jo porininkas gynybos centre išlieka neaiškus. 2018-aisiais juo buvo Samuelis Umtiti, tačiau jo šiame čempionate nebus, tad šansas atsiranda Presneliui Kimpembe, Julesui Kounde ar Clementui Lengletui.

Aikštės viduryje dominuos N‘Golo Kante ir Paulis Pogba, kai panašu, jog Antoine Griezmannas pagaliau įgauna formą. Ši komanda yra pasaulinio lygio, ką jie jau yra įrodę, o netikėtas Karimo Benzema sugrąžinimas į sudėtį po penkerių metų padaro juos tik dar pavojingesniais.

Bet kas kitas negu pusfinalis, Prancūzijai būtų nusivylimas. D. Deschampsas gali tapti pirmuoju treneriu, kuris laimėtų pasaulio čempionatą ir Europos čempionatą tiek kaip futbolininkas, tiek kaip treneris.

Kylian Mbappe: 12 fun facts about France's football star

Vos 22-ejų futbolo elitui priklausantis Kylianas Mbappe

Portugalija

Titulą ginanti Portugalija į šį turnyrą atvyksta netgi su geresne komanda, negu ta, kuri laimėjo 2016-ųjų Europos čempionatą.

Nepaisant įspūdingo talento puolime, komandos strategas Fernando Santos labiau mėgsta solidų, konservatyvų futbolo stilių, tačiau tai itin atsipirko prieš penkerius metus, kai Portugalija iškovojo pirmąjį savo titulą. Nesitikima, kad žaidimo filosofija pasikeis ir šią vasarą, o ypač turint omenyje grupę, kurioje Portugalija žais.

Tiesa, Portugalijai kilo sunkumų kvalifikaciniame etape, kuriame Europos čempionai liko už Ukrainos nugarų ir vos trimis taškais aplenkė trečioje vietoje likusią Serbiją. Negana to, Portugalijai nepavyko apginti ir UEFA Tautų lygos iškovoto titulo, kai nusileido Prancūzijai, su kuria dar teks susitikti ir Europos čempionate.

Nepaisant to, Portugalijos futbolininkai atrodė nuostabiai savo klubuose: Bruno Fernandesas, Bernardo Silva, Diogo Jota ir Rubenas Diasas dominavo Anglijoje. Cristiano Ronaldo ir toliau futbolo ekspertus ir aistruolius verčia kilnoti antakius, nepaisant prasto „Juventus“ žaidimo. Puikiai šiame sezone atrodė ir Andre Silva, gindamas Frankfurto „Eintracht“ komandos garbę, bei Joao Palhinha, vilkėdamas „Sporting“ marškinėlius. Tuo tarpu gynyboje 38-erių Pepe, kuriam tai greičiausiai bus paskutinis tarptautinis turnyras, sudarys gynėjų porą su geriausiu „Premier“ lygos vidurio gynėju R. Diasu.

Portugalija sieks tapti vos antrąja komanda, kuriai pavyktų iškovoti du Europos čempionato titulus iš eilės ir pakartoti Ispanijos pasiekimą. Nors tai yra realu, tačiau prognozuojama, jog Portugalijos kelias turėtų užsibaigti pusfinalyje.

Cristiano Ronaldo's 104 international goals: who, what, when, how | European Qualifiers | UEFA.com

Portugalijos rinktinės megažvaigždė – Cristiano Ronaldo

Vengrija

Vengrija į Europos čempionatą vyksta dviprasmiškomis nuotaikomis. Į senojo žemyno pirmenybes vengrai prasibrovė dėka dramatiško Dominiko Szoboszlai pergalingo įvarčio kvalifikacijos finale prieš Islandiją.

Šis įvartis buvo pripažintas Vengrijos sporto metų momentu, o tai padėjo D. Szoboszlai laimėti ir metų sportininko apdovanojimą. Deja, tačiau Vengrijos herojaus šiame turnyre nebus dėl nesibaigiančių futbolininko traumų pastarajame sezone, kas yra didelė netektis Vengrijos komandai.

Nepaisant to, „RB Leipzig“ futbolininkai Peteris Gulasci ir Willi Orbanas šiame sezone atrodė puikiai ir formavo vieną geriausių gynybos grandžių „Bundesliga“ pirmenybėse. W. Orbanas gal ir negauna tiek pagyrų kiek jo komandos draugai, tačiau būtent jis yra bene stabiliausiai žaidžiantis komandos gynėjas.

Aukščiau aikštėje Vengrijos komandoje rungtyniaus Adamas Nagy, Rolandas Sallai ir Adamas Szalai, kurie bus labai svarbūs. Vengrija į čempionatą žengia po puikių 2020-ųjų, per kuriuos jie nė karto nepralaimėjo, laimėjo UEFA Tautų lygos B lygą ir iškovojo teisę žaisti A lygoje.

2016-aisiais Vengrija nustebino laimėdama savo grupę Europos čempionate, kurioje žaidė ir būsimi čempionai portugalai. Ir nors Vengrija šiais metais yra visiškai „nurašyta“ dėl savo grupės, jie turi visas galimybes nustebinti vieną iš futbolo titanų ir įšokus į trečiąją vietą galimai netgi gauti ir kelialapį į aštuntfinalį. Vengrijai gali pakakti paprasčiausiai vienos pergalės.

Willi Orbán: One of the best moments of my career was representing Hungary in the European Championships

Willi Orbanas – vienas svarbiausių Vengrijos rinktinės žaidėjų

Apžvalga

Tiesiog beprotiška grupė. Europos čempionai, pastarųjų dviejų pasaulio čempionatų čempionai ir dar negana to, visus stebinantys ir geriausią įmanomą futbolą žaidžiantys vengrai. Aišku yra tik viena – nė viena komanda nenusipelnys užimti paskutinės grupės vietos ir važiuoti namo vos po trijų susitikimų. Kas ištrūks iš grupės gyvi – prognozuoti neįmanoma. Vengrija yra komanda, kuri prarasti neturi ką, kai tuo tarpu Portugalijai ir Prancūzijai tai būtų visiškas fiasko, o Vokietijos rinktinei antrajame didžiajame turnyre iš eilės pasitraukti po grupių etapo prilygtų tragedijai.

TOPsport prognozės užimti pirmąją vietą grupėje

  1. Vokietija – 40 proc.
  2. Prancūzija – 37 proc.
  3. Portugalija – 22 proc.
  4. Vengrija – 1 proc.