Euro 2020 E Grupė: favoritė Ispanija, karjeros futbolą žaidžiantis R. Lewandowksis ir intriga dėl antros vietos

By 2021-06-09 24 kovo, 2023 Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato jau liko vis 2 dienos, o TOPsport pristato priešpaskutinę čempionato grupę – Ispanijoje ir Rusijoje žaisiančią E grupę.

Intriguojančią, tačiau ryškius favoritus turinčią E grupę sudarys Ispanijos, Lenkijos, Švedijos ir Slovakijos rinktinės.

Ispanija

Šlovingosios Ispanijos dienos atrodo, kad buvo jau labai seniai, tačiau dabartinė ispanų karta suteikia vilties šalies fanams. Pastarieji trys didieji Ispanijos turnyrai nebuvo sėkmingi, tačiau su Luisu Enrique komanda atrodo tikrai gerai.

Ispanija gali pasigirti puikiu patirties ir jaunimo mišiniu ir tuo, jog kvalifikacijoje nė karto nepralaimėjo per 10 rungtynių, praleidžiant vos 5 įvarčius. Tiesa, jų forma 2020-aisiais nebuvo itin gera, laimint vos 3 mačus iš 8, tačiau pergalė 6:0 prieš Vokietiją priminė, kokie geri ispanai gali būti.

L. Enrique nustebino visą futbolo bendruomenę, kai paskelbė galutinę komandos sudėtį, o joje nebuvo Sergio Ramoso. Be Ispanijos ir Madrido „Real“ legendos, komandos gynybą bandys lipdyti Prancūzijos pilietybės atsisakęs ir Ispaniją pasirinkęs Aymericas Laporte. Gynėjų duetą A. Laporte turėtų sudaryti su Pau Torresu.

Kaip ir įprasta, Ispanijos rinktinės stiprybė slepiasi saugų grandyje, kurioje gali žaisti tokie žaidėjai kaip Thiago, Sergio Busquetsas, Rodri, Pedri, Fabianas Ruizas bei Koke. Tuo tarpu atakų smaigalyje esantis Gerardas Moreno taip pat puikiai atrodė šiais metais „La Liga“ pirmenybėse.

2014-aisiais, 2016-aisiais ir 2018-aisiais Ispanija strigo prieš žemai išsidėsčiusią ir susitelkusią gynybą, o panašu, kad prieš tokius varžovus jiems ir teks kovoti grupių etape. Tiesa, Ispanijai turėtų vis tiek pavykti šias gynybos schemas pralaužti ir užtikrintai žengti į kitą etapą.

Watch: Liverpool's Thiago Alcantara sets up Spain winner with casual flick - Planet Football

Ispanijos rinktinės vedlys – Thiago

Švedija

Švedija atrodė itin galingai gynyboje kvalifikacijoje į Europos čempionatą ir 2018-ųjų pasaulio čempionate, kuriame jie pateko tarp 8 stipriausių komandų, o būtent tokio žaidimo stiliaus galima tikėtis ir šiame čempionate.

Švedai nuo tokio žaidimo stiliaus nutolo UEFA Tautų lygoje, o to pasekmė – iškritimas į žemesnį divizioną po pralaimėjimų Prancūzijai, Portugalijai ir Kroatijai. Tikimasi, kad Europos čempionate Švedija ir vėl demonstruos geležinę gynybą.

Švedijos rinktinė yra patyrusi, tačiau problema tame, jog per daug patyrusi. Į turnyrą vyks 12 žaidėjų, kuriems yra daugiau negu 30 metų, įskaitant ir 36-erių komandos kapitoną Andresą Granqvistą. Jeigu ne trauma, 39-erių Zlatanas Ibrahimovičius taip pat būtų vykęs į čempionatą.

Švedija gali pasidžiaugti tuo, jog atakuojantys komandos žaidėjai turėjo gerus sezonus. Labiausiai intriguojantis komandos žaidėjas Alexanderis Isakas pakartojo Z. Ibrahimovičiaus rekordą, kaip daugiausiai įvarčių „La Liga“ pirmenybėse per sezoną įmušęs švedas (16). Nors Deanas Kulusevskis „Juventus“ ekipoje išsiskirti nesugebėjo, tačiau jis bet kuriuo metu gali sublizgėti su geltonais rinktinės marškinėliais. Tuo tarpu visą Švedijos gynybą mūrys „Manchester United“ vidurio gynėjas Victoras Lindelofas.

Sunku matyti Švediją pasiekiančią ketvirtfinalį kaip pasaulio čempionate, tačiau antroji vieta šioje grupėje yra minimalus švedų tikslas.

Who is Alexander Isak? The 21-year-old sensation linked with Arsenal transfer - football.london

Kylanti Švedijos futbolo žvaigždė – 21-erių Alexanderis Isakas

Lenkija

Lenkija į Europos čempionatą išvyksta su strategu Paulo Sousa, kuris komandai vadovavo vos trijose pastarosiose rungtynėse. P. Sousa prie komandos prisijungė 2021-ųjų pradžioje pakeisdamas Jerzy Brzeczeką, tad yra labai sunku nuspėti, kaip lenkai atrodys čempionate.

Lenkija nesunkiai įveikė kvalifikaciją prieš silpnesnius varžovus, tačiau Tautų lygoje strigo prieš komandas kaip Italija ir Olandija. Grupėje su talentingąją Ispanija ir puikiai atrodančia Švedija lenkams gali kilti problemų.

Tiesa, lenkams pasitikėjimo įpučia tai, kad jų komandos marškinėlius vilki geriausias pasaulio puolėjas – Robertas Lewandowskis. Snaiperis į nacionalinę komandą atvyko po rekordinio sezono Miuncheno „Bayern“ gretose, kur lenkas pagerino Gerdo Mullerio 40 įvarčių per vieną „Bundesliga“ sezoną rekordą.

Paprasčiausias dalykas būtų pristatyti R. Lewandowskiui kamuolį bet kur baudos aikštelėje. Visas Lenkijos branduolys, kurį sudaro Grzegorzas Krychowiakas, Kamilas Glikas ir Lukasz Fabianskis yra ganėtinai patyręs ir realu, jog tai yra paskutinis turnyras šiems žaidėjams kartu. Aikštėje daug tikimasi ir iš Piotro Zielinskio bei Arkadiuszo Miliko, kurie turėjo puikius klubinius sezonus.

Lenkija yra pajėgi patekti į kitą etapą, bet galimai tai padarys kaip viena geriausių trečiosios vietos komandų čempionate. Kaip toli Lenkija gali nužygiuoti viskas priklausys nuo varžovo aštuntfinalyje. Jeigu Lenkija jame atsidurs.

Bundesliga | Can Bayern Munich and Poland striker Robert Lewandowski be top scorer at the 2018 FIFA World Cup?

Šiuo metu bene geriausias puolėjas pasaulyje – Robertas Lewandowski

Slovakija

Slovakijos rinktinė gali pasigirti keletu talentų savo komandoje. Milanas Škriniaras yra lyderis gynyboje, Martinas Dubravka yra žaidėjas galintis įtakoti rungtynes saugodamas Slovakijos vartus, kai Marekas Hamšikas yra tikras Slovakijos herojus.

Nors viskas ant popieriaus atrodo neblogai, realybė yra visai kitokia. Slovakija į Europos čempionatą vyksta su nestabilia sportine forma, o kad patektų į čempionatą jiems prireikė papildomo atrankos etapo.  Slovakai paskelbė apie naująjį trenerį Štefaną Tarkovičių prieš pat atrankos finalą, kuriame buvo įveikta Šiaurės Airija po pratęsimo.

Nors Slovakija yra Europos čempionate – lūkesčiai yra labai žemi. Sudėtingoje grupėje, kurioje galima rasti galingąją Ispaniją ir sudėtingus varžovus iš Lenkijos bei Švedijos, slovakams prognozuojama paskutinė vieta. Vis dėlto, tvarkaraštis slovakams gali pagelbėti.

Sudėtingiausias testas prieš Ispanijos rinktinę bus paskutinis grupės mačas. Jeigu slovakams pavyktų nugvelbti keletą taškų pirmuose dviejuose susitikimuose, jiems gali pavykti įšokti į trečiąją grupės vietą. Didžiausia komandos problema – amžius. 10 žaidėjų yra vyresni negu 30-ies, įskaitant ir kapitoną M. Hamšiką, kuriam yra 33-eji ir 34-erių gynėją Peterį Pekariką.

Slovakija į pirmąjį istorijoje Europos čempionatą pateko 2016-aisiais, o dabar prasibrovė ir į antrąjį iš eilės. Nors Slovakija neatrodė užtikrintai kvalifikacijos grupėje, jiems pavyko įveikti papildomą barjerą ir privalės jie daryti tai ir Europos čempionate, norint turėti sėkmingą futbolo vasarą.

Slovakia scouted as we put Northern Ireland's play-off opponents under the spotlight - Belfast Live

Slovakijos futbolo legenda – Marekas Hamšikas

Apžvalga

Kad ir kiek būtų kalbama apie visų komandų stiprybes bei galimybes nustebinti, niekam nekyla abejonių, jog būtent Ispanijos rinktinė turėtų užimti pirmąją vietą grupėje. Tuo tarpu geležinę gynybą demonstruojantys švedai ir atsinaujinę, bet savo tikrojo veido neatskleidę lenkai turėtų nuožmiai kovoti dėl antrosios vietos, kuri garantuoja bilietą į aštuntfinalį.

TOPsport prognozės užimti pirmąją vietą grupėje

  1. Ispanija – 80 proc.
  2. Lenkija – 10 proc.
  3. Švedija – 8 proc.
  4. Slovakija – 2 proc.