EURO 2020 D Grupė: rimta kompanija, britų derbis ir turnyro favoritai

By 2021-06-08 24 kovo, 2023 Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato 2020 starto liko vos 3 dienos, o TOPsport visus futbolo aistruolius iš arčiau kviečia susipažinti su D grupe.

Galingą D grupę sudarys futbolą namo parvežti norintys anglai, jų kaimynai bei vieni iš šeimininkų škotai, 2018-ųjų pasaulio vicečempionai kroatai bei nustebinti galintys čekai.

Anglija

Kaip ir iš pasaulio čempionų prancūzų, taip ir iš anglų, būtų galima sudaryti itin galingą komandą iš tų žaidėjų, kurie nežais Europos čempionate. Tai tik parodo, kiek daug kokybės šioje rinktinėje šiuo metu yra.

Garethas Southgate‘as mėgins pratęsti sėkmingą pasirodymą pasaulio čempionate, kuriame anglai nukeliavo iki pusfinalio ir iškovoti didįjį titulą. Jau praėjo 55-eri metai nuo paskutinio Anglijos didžiojo titulo, o Europos čempionate anglai išvis niekada netriumfavo.

Anglai į čempionatą pateko itin lengvai, laimėdami septynis mačus iš aštuonių ir pralaimint tik Čekijai, su kuria teks susidurti ir Europos čempionate. Anglija taip pat turės ir namų pranašumą. Jeigu „Trims Liūtams“ pavyktų užimti pirmąją vietą savo grupėje ir nukeliauti iki finalo – anglai šešis iš septynių mačų sužaistų „Wembley“ stadione Londone.

Net neabejojama, jog anglai pasirodys gerai: jauna ir talentinga sudėtis su Harry Kane‘u, Raheemu Sterlingu, Philu Fodenu, Jadonu Sancho, Declanu Rice‘u bei kitais gali kaip reikiant patriukšmauti. Iškyla klausimas, ar beribis anglų talentas gali atitikti trenerio kompetenciją.

Pastaruoju metu virš G. Southgate‘o galvos prisikaupė dvejonių debesų, tačiau jeigu jam pavyks įkvėpti savo auklėtinius kaip tai padarė Rusijoje, Anglija gali pasiekti labai daug. Kaip ir Rusijoje, pusfinalis Europos čempionate būtų labai normalus tikslas ir jie tikrai yra pajėgūs tai padaryti.

England leave it late to beat Poland after Harry Kane sets new record

Viena didžiausių Europos čempionato žvaigždžių – Harry Kane

Kroatija

Neįtikėtina, kai tokia maža žalis kaip Kroatija gali išauginti tokių nuostabių futbolo talentų, o tai Kroatija geriausiai pademonstravo nužygiuodama iki 2018-ųjų pasaulio čempionato finalo. Tiesa, nuo to laiko Kroatijos rinktinėje įvyko nemažai permainų, kurios tikrai atsilieps Europos čempionate.

Mario Mandžukičius, Ivanas Rakitičius ir Danijelis Subašičius baigė karjeras rinktinėje, o taip pat į komandą žengė keletas perspektyvių talentų, tarp kurių – 19-metis Joško Gvardiolas, kuris netrukus prisijungs prie „RB Leipzig“. Svarbiausia komandos dalis, 2018-ųjų „Ballon d‘Or“ laimėtojas Luka Modričius vis dar yra su komanda, o tai ir yra  pagrindinis Kroatijos rinktinės raktas į pergalę.

Kaip ir įprasta, po didelių permainų kroatams prireikė laiko adaptuotis, o tai atsiliepė ir kvalifikacijoje, kur iškilo sunkumų. Kartą Kroatija nusileido vengrams, sužaidė lygiosiomis su Velsu ir Azerbaidžanu, tačiau nepaisant to, vis tiek pateko į Europos čempionatą. Kad ir kokie pokyčiai vyktų Kroatijos rinktinėje, šioje komandoje patirtis ir kokybė yra nenuginčijamos.

Be L. Modričiaus komandoje taip pat žas ir Mateo Kovačičius, Marcelo Brozovičius, Duje Caleta-Caras bei Ivanas Perišičius, kurių tikrai pakaks norint patekti į kitą etapą, kas yra minimalus Kroatijos tikslas.

Kroatija nėra tokia stipri kaip 2018-aisiais, o jų pasaulio čempionato sėkmę pakartoti bus itin sudėtinga. Panašu, jog kroatams Europos čempionato lubos yra ketvirtfinalis.

Record 135 Caps Later: Croatia Moments that Defined Luka Modrić

2018-ųjų Ballon d’Or laimėtojas Luka Modrič

Čekija

Čekijos rinktinę mažų mažiausiai galima pavadinti įdomia. Dar 1996-aisiais Anglijoje vykusiame Europos čempionate Čekija pasiekė finalą su tokiais žaidėjais kaip Pavelas Nedvedevas ir Karelis Poborsky.

Šį kartą Čekija ir vėl žais Anglijoje. Negana to, jie jau turi patirties įveikiant kitas grupės komandas: UEFA Tautų lygoje čekai nugalėjo Škotiją, o atrankoje ir Angliją.

Ar gali jie įgelti šiems varžovams dar kartą? Tikrai taip. „West Ham“ duetas Tomašas Součekas ir Vladimiras Coufal atvyksta į turnyrą po vieno iš geriausių sezonų, kai padėjo „plaktukams“ gauti vietą europiniame futbole kitą sezoną.

Čekų puolėjas Patrikas Schickas pastaruosius dvejus metus atrodė puikiai Vokietijoje vilkėdamas „RB Leipzig“ ir Leverkuzeno „Bayer“ marškinėlius. Čekija taip pat turi ir itin intriguojantį krašto saugą Jakubą Jankto. Tai yra itin vieninga komanda, kuri išsiskiria atsidavimu ir tuo, jog juos palaužti yra itin sunku. Tai yra idealios savybės tokio tipo turnyrui.

Tai, kad Čekija pasieks finalą dar kartą yra neįtikima, tačiau ištrūkti iš šios grupės yra visiškai realu. Jų čempionatas prasidės rungtynėmis su Škotija, kurias tikrai Čekija gali laimėti, o tai ir gali pakloti stiprius pamatus aštuntfinalio etapui.

Czech midfielder Tomas Soucek moves to West Ham from Slavia

Čekijos rinktinės vedlys – Tomaš Souček

Škotija

Škotija į Europos čempionatą pateko pačiu dramatiškiausiu įmanomu būdu. Pergalinga 11m baudinių serija prieš Serbiją leido Škotijos tautai atsidurti euforijoje, o kai tautai reikėjo dėl kažko džiaugtis – futbolo rinktinė parūpino.

Pirmas Europos čempionatas per 23-ejus metus negali būti geresnis: mačas „Wembley“ stadione prieš Angliją ir du mačai namuose Glazge prieš kitus grupės varžovus. Ši vasara škotams turėtų būti itin linksma.

Komandoje netrūksta „Premier“ lygos talentų. Škotų gynybą lipdys puikiai visiems žinomi atraminis saugas Scottas McTominay, gynėjas Kieranas Tierney ir komandos kapitonas Andy Robertsonas, kuris neretai pasijunks ir į puolimą.

Jaunasis Billy Gilmouras yra itin įdomus pasirinkimas, o Anglijoje gimęs, bet Škotijai pasirinkęs atstovauti Che Adamsas mėgins pademonstruoti, jog įvartis debiutinėse pasaulio čempionato atrankos rungtynėse nebuvo tik atsitiktinumas. Johnas McGinnas parūpins nesibaigiančią energiją aikštės viduryje, ką jis sėkmingai darė ir „Aston Villa“ komandoje.

Jeigu Škotija žais taip kaip prieš Serbiją – laimės, kai niekas to iš jų nesitikėjo, jie gali išgyventi ir šią pajėgią grupę. Namų pranašumas bus tikrai svarbus Škotijos rinktinei.

Liverpool man Andy Robertson set to return for Scotland this evening - Not The Old Firm

Liverpool ir Škotijos rinktinės žvaigždė – Andy Robertson

Apžvalga

Šioje grupėje yra aišku tik vienas – Anglija bus ryški jos favoritė. Tuo tarpu Kroatija ir Čekija atkakliai kovos dėl antrosios vietos, kai ta pati Škotija gali nustebinti bet kurį varžovą ir pateikę staigmeną patys patekti į aštuntfinalį.