EURO 2020 A Grupė: Italijos sugrįžimas ir atkakli kova dėl kito etapo

By 2021-06-03 23 birželio, 2021 Lažybos, Sporto apžvalgos

Iki Europos futbolo čempionato 2020 liko vos 8 dienos, o TOPsport kiekvieną futbolo aistruolį kviečia susipažinti su startą čempionatui duosiančia A grupe.

Itin daug intrigos keliančią A grupę sudarys Italijos, Šveicarijos, Turkijos ir Velso rinktinės.

Italija

Italijos rinktinė sugrįžta į tarptautinio futbolo turnyrus po praleisto 2018-ųjų pasaulio čempionato. Italijos futbolas išgyvena kaitų kartą ir į šį Europos čempionatą žengs su atsinaujinusia sudėtimi, kurią į priekį ves Roberto Mancini.

Buvęs „Manchester City“ treneris ir „Sampdoria“ klubo legenda pasiekė tai, ko Italijai dar niekada nepavyko padaryti – užbaigti kvalifikacijos etapą nepraradus nė vieno taško. Italai laimėjo visus 10 atrankos susitikimų, surinko 30 taškų ir tapo viena iš dviejų komandų, kuri tai padarė šiame atrankos cikle (aut. Kita komanda – Belgija).

R. Mancini nusišypsojo sėkmė perimti komandos vairą, kai į rinktinę žengė tokios kylančios futbolo žvaigždės kaip Nicolo Barella, Federico Chiesa, Alessandro Bastoni bei Gianluigi Donnarumma. Talentingam italų jaunimui puikiai talkins ir labiau patyrę bei legendų etiketes užsitarnavę futbolininkai kaip Leonardo Bonucci ir Giorgio Chellini bei įspūdingu talentu pasigirti galintys Marco Verratti bei Jorginho, kurie diriguos italų žaidimui iš aikštės vidurio.

Atakų smaigalyje R. Mancini galės tikėtis vieno iš Ciro Immobile ar Andrea Belotti užsiliepsnojimo bei solidžios pagalbos mušant įvarčius iš F. Chiesa ir Lorenzo Insigne.

Bene didžiausia Italijos rinktinės problema – krašto gynėjai. Emersonas negauna pakankamai pasireikšti „Chelsea“ ekipoje, tačiau dešinėje turėtų viską kompensuoti Leonardo Spinazzola bei Alessandro Florenzi.

Kol kas italų galimybės nėra aiškios, kadangi R. Mancini auklėtiniams trūko testų prieš aukščiausio lygio varžovus. Italų tikslas yra akivaizdus – pirma vieta A grupėje, kuri gali pastatyti tvirtą pagrindą žygiuojant atkrintamosiose.

Nicolo Barella sinks Dutch as Italy get back on winning trail

Nicolo Barella, 24-erių Italijos rinktinės saugas

Šveicarija

Šveicarijos rinktinė tapo reguliaria tarptautinių turnyrų dalyve, tačiau kol kas šveicarams nepavyksta rimčiau patriukšmauti Europos ir pasaulio čempionatuose. Šveicarija pastaruosiuose trijuose didžiuosiuose turnyruose iškrito aštuntfinalyje.

Tiesa, 2019-aisiais Šveicarijai pavyko prasibrauti į Tautų lygos pusfinalį ir pademonstruoti, jog jie gali kovoti ir su didžiausiais futbolo gigantais. Šveicarija taip pat gali pasidžiaugti užaugusia įspūdinga futbolo karta, kuri pradeda žengti į savo karjeros piką.

Saugai Denisas Zakaria ir Djibrilas Sow, kuriems yra po 24-erius, užims vienas pagrindinių rolių šią vasarą Šveicarijos komandoje, greta labiau patyrusių Granito Xhaka bei Xherdano Shaqiri. Tuo tarpu 29-erių Remo Freuleris buvo vienas pagrindinių „Atlanta“ klubo žaidėjų, kurie tapo viena įdomiausių Europos ekipų. R. Freuleris tikrai taps svarbia Fladimiro Petkovičiaus figūra Europos čempionate.

Didžiausia Šveicarijos rinktinės problema pastaraisiais čempionatais buvo ieškant patikimo žaidėjo, kuris galėtų mušti įvarčius. Admiras Mehmedi ir toliau stringa, Haris Seferovičius rodė stabilumą „Benfica“ klube, kai tuo tarpu „Gladbach“ ekipos puolėjas Breelas Embolo greičiausiai ir užims pagrindinio puolėjo vietą. Šveicarams reikia, kad bent vienas iš šio trejeto įgautų formą norint išlaviruoti iš šios sudėtingos grupės.

Tikimasi, kad snaiperiams spaudimo nuims galinga, daugiausiai iš „Bundesliga“ žaidėjų sudėta, gynybos grandis, kurią sudarys Manuelis Akanji, Nico Elvedi bei Kevinas Mbabu, kurių užnugarį vartuose saugos Yannas Sommeris.

A grupė yra pakankamai atvira, jog Šveicarija galėtų siekti aukščiausių vietų, tačiau jų sėkmė priklausys nuo galimybės realizuoti susikurtas progas prie varžovų vartų.

Switzerland Beats Serbia in a Game Tinged With History and Politics - The New York Times

Xherdan Shaqiri, Šveicarijos rinktinės lyderis

Turkija

Pastarieji metai Turkijos rinktinei nebuvo labai sėkmingi. Nuo to laiko, kai turkai 2008-aisiais pasiekė Europos čempionato pusfinalį, jie pateko vos į vieną didįjį turnyrą, kuris buvo 2016-ųjų Europos čempionatas, o negana to,  Turkija savo pasirodymą užbaigė jau grupių etape.

Tiesa, šį čempionatą Turkijos rinktinė pasitinka su kur kas didesnėmis ambicijomis, dėka užaugusios pajėgios naujos futbolininkų kartos, kurią kilstelti į viršų mėgins ir likę talentingi veteranai.

Kol kas Turkijos rinktinės rezultatai sudaro dvejopus jausmus. Turkai buvo itin galingi kvalifikacijoje, jiems pavyko pasiekti skambias pergales prieš Prancūzijos ir Olandijos futbolininkus, tačiau neįveikė tokios komandos kaip Vengrija, o visai neseniai sužaidė lygiosiomis su Latvija 3:3 ir 0:0 su Gvinėjos rinktine.

Tinkamą dieną Turkija, panašu, gali žaisti su bet kokiu varžovu, tačiau yra per daug nestabili ir gali slystelti prieš silpnesnius varžovus.

Gynyboje Turkijos rinktinė itin sustiprėjo dėka vieno pagrindinių „Leicester“ žaidėjų Cagalro Soyuncu bei „Juventus“ futbolininkuo Meriho Demiralo, kai tuo tarpu Zeki Celikas buvo pagrindinis krašto gynėjas čempioniškame „Lille“ sezone.

„Lille“ tematika tęsiasi ir žiūrint į tolimesnį išsidėstymą, kur galima rasti saugą Yusufą Yazici bei puolėją Buraką Yilmazą. Abu futbolininkai bus vieni svarbiausių žaidėjų Turkijos komandoje siekiant ištrūkti iš A grupės bei tapti juoduoju čempionato arkliuku.

Nepaisant to, jog B. Yilmazas turnyro pabaigoje švęs 36-ąjį gimtadienį, jo 15 įvarčių „Ligue 1“ pirmenybėse rodo, jog būtent jis gali tapti netikėtai ryškiai futbolo pasauliui sužibusiu Europos čempionato žaidėju.

Tiesa, visos akys kryps į „AC Milan“ futbolininką Hakaną Calhanoglu, kuris bus atsakingas už Turkijos rinktinės kūrimą varžovų aikštės pusėje. Nuostabiai standartines situacijas išnaudojantis H. Calhanoglu šį sezoną atskleidė visą savo potencialą, o jo forma Turkijos rinktinės fanams suteikia tik dar daugiau vilčių.

FIFA U-20 World Cup 2013 - News - Calhanoglu: My father is my inspiration - FIFA.com

Hakan Calhanoglu, svarbiausias Turkijos rinktinės žaidėjas

Velsas

Velso rinktinės patekimas į Europos čempionatą priminė jų įspūdingą 2016-ųjų čempionatą, kuris užsibaigė pusfinalyje.

Didžioji Velso rinktinės sudėtis liko nepakitusi, kurią ves pagrindinis rinktinės duetas: Garethas Bale‘as ir Aaronas Ramsey. Šį kartą didžiausioms Velso futbolo žvaigždėms talkins ir į futbolo elitą mėginantys žengti jaunesni šalies futbolininkai: Neco Williamsas, Benas Cabango ar Ethanas Apmadu.

Kiek neaiškumų kelia tik galutinė komandos sudėtis, kadangi prie rinktinės vairo Ryaną Giggsą pakeitė Robas Page‘as.

Pastarieji Velso rinktinės rezultatai šalies fanus nuteikia optimistiškai. Velsai pastaruoju metu 1:0 įveikė Čekijos rinktinę, o vieninteliai pralaimėjimai buvo patirti pasaulio čempionato atrankoje Belgijai bei draugiškose rungtynėse Anglijai.

Tiesa, Velsas itin stringa su progų realizacija. Daugiau negu 1 įvartį rungtynėse Velsas įmušė 2019-ųjų lapkritį. Visas dėmesys natūraliai kryps į G. Bale‘ą, iš kurio ir bus tikimasi įvarčių mušimo. Daug atsakomybės kris ir ant „Cardiff“ ekipos puolėjo Kiefferio Moore‘o, kuris per 15 rungtynių su Velso marškinėliais įmušė 5 įvarčius.

Velso gynybą mėgins cementuoti „Spurs“ duetas Benas Daviesas ir Joe Rodonas bei krašto gynėjas Connoras Robertsas, kuris atrodė itin solidžiai „Championship“ pirmenybėse.

Pagrindinės kūrimo užduotys kris ant A. Ramsey, Joe Alleno bei Davido Brookso, kuriems aikštės kraštuose talkins Danielis Jamesas bei Harry Wilsonas.

Abejojama, jog Velsui pavyks pakartoti 2016-ųjų sėkmę, kai ištrūkimas iš itin subalansuotos grupės bus apskritai laikomas neblogu pasiekimu.

Gareth Bale wants to build Wales legacy in World Cup campaign - Eurosport

Gareth Bale, velso rinktinės kapitonas ir viena didžiausių čempionato žvaigždžių

Apžvalga

A grupė yra kone labiausiai subalansuota čempionato grupė, kurioje kiekviena komanda gali galvoti apie patekimą į atkrintamąsias varžybas. Italija turėtų užimti pirmąją vietą, kai likusios vietos neatrodo tokios aiškios. Turkija, panašu, turi daugiausiai šansų iškovoti antrąją poziciją, kas reiškia, jog birželio 12-osios mačas tarp Šveicarijos ir Velso gali tapti atsakymu, kas užims trečiąją vietą ir galimai pateks į kitą etapą kaip viena geriausių trečiųjų komandų. Vis dėlto, šioje grupėje yra neįmanoma aiškiai išdėstyti, kaip turėtų išsirikiuoti ekipos, kas tik dar labiau apsunkina visą prognozavimą.

TOPsport prognozė užimti pirmąją vietą grupėje

  1. Italija – 60 proc.
  2. Turkija – 15 proc.
  3. Šveicarija – 15 proc.
  4. Velsas – 10 proc.